Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Je příčinou refluxu a pálení žáhy moc žaludeční kyseliny? Většinou naopak!

Reflux, pálení žáhy a pocity kyselosti v žaludku trápí dnes obrovské množství našich klientů. Typickou léčbou bývá užívání inhibitorů protonové pumpy (PPI), H2 blokátorů a antacid. Přesto, že je v příbalovém letáku napsáno, že jsou vhodné jen pro krátkodobou léčbu, a my si vysvětlíme proč, užívá je spousta lidí chronicky a mnohdy nepřetržitě i mnoho let.

Taková informace znepokojí každého naturopata, praktika klinické nutriční medicíny i funkčního lékaře.

Proč?

Protože kyselé pH a přítomnost kyseliny chlorovodíkové v žaludku je jednoduše důležitou podmínkou trávení, štěpení, vstřebávání potravy a zdraví celkově. Dlouhodobé snižování HCL má totiž významné souvislosti a následky a bude znamenat:

  • nedostatečné štěpení bílkovin v žaludku vlivem snížené denaturace bílkovin a vlivem nedostatečné aktivace enzymu pepsin
  • fermentaci sacharidů v žaludku
  • nesprávnou funkci trávicích enzymů a žluči vlivem nesprávného pH v duodenu (tenkém střevě) a tím nedostatečné štěpení bílkovin, sacharidů a tuků a tím nedostatečné vstřebávání vitamínů a minerálů
  • nedostatečné vstřebávání železa (vlivem nedostatečné redukce z trojmocného na dvojmocné)
  • podvýživu
  • nedostatek v tuku rozpustných vitamínů
  • riziko přemnožení Helicobacter pylori v žaludku
  • riziko přemnožení bakterií v tenkém střevě
  • riziko dysbiózy v tlustém střevě
  • nedostatečnou inaktivaci nežádoucích enzymů a antinutrientů obsažených v potravě
  • PPI také blokují konverzi hormonů štítné žlázy (nízké fT3)

Jednoduše: Nepřejete si dlouhodobě blokovat tvorbu HCL v žaludku.

Výjimkou je například přítomnost žaludečních vředů, nebo poškození sliznice žaludku, kdy je dočasné blokování HCL naprosto nezbytné.

O tom jak důležité je trávení z pohledu funkční medicíny si přečtěte také v článku kolegy Lukáše Bulína ZDE.

Co je to reflux neboli GERD?

GERD je zkratka pro gastroezofagiální refluxní chorobu. Reflux kyseliny je zpětný tok žaludeční kyseliny ze žaludku do jícnu. GERD vzniká, když se reflux kyseliny stane chronickým, vyskytuje se nejméně dvakrát týdně po dobu několika týdnů.

Příznaky a symptomy GERD

Mezi charakteristické příznaky související s GERD patří:

  • pálení žáhy - pocit pálení na hrudi
  • regurgitace - zpětný tok žaludečního obsahu do krku nebo úst.
  • bolest v horní části břicha
  • zvýšená plnost po jídle
  • říhání
  • škytavka
  • nadýmání
  • nevolnost
  • potíže s polykáním
  • bolestivé polykání
  • pocit hrudky v krku
  • chronický kašel
  • zánět hlasivek
  • nové nebo zhoršující se astma

Příznaky GERD jsou obecně horší po jídle a vleže.

Hlavní příčiny GERD

Během trávení putuje potrava jícnem a do žaludku vstupuje uvolněním svalu, kterému říkáme dolní jícnový svěrač (LES). Jakmile je potrava v žaludku, LES se uzavře a vytvoří těsnou bariéru mezi jícnem a žaludkem, čímž zabrání regurgitaci neboli navracení žaludečního obsahu zpět do jícnu. Pokud se svěrač neuzavře tak, jak má, může dojít ke zpětnému toku žaludeční kyseliny do jícnu, což způsobuje GERD.

TIP a první intervence, která může velmi dobře fungovat, není-li příčina závažnější!

Protože je LES sval, může být příčinou jeho nedostatečné funkce minerálová nerovnáha. Jako první intervenci, doporučujeme my naturopaté, doplnění magnesia do organismu. Nedostatek magnesia totiž sledujeme u většiny našich klientů. V článku o magnesiu vysvětlujeme, proč je důležitá forma magnesia, kterou užíváte a proč má magnesium z lékárny v levné formě oxid pramalé účinky a je navíc projímavé.

Nasycení organismu magneziem pomůže obnovit funkci jícnového svěrače. Sliznici podrážděnou vracející se natráveninou, pomůže velmi dobře zhojit a pálení spolehlivě utišit prášek z jilmu červeného.

V každém případě je při opakovaných a dlouhodobých potížích potřeba navštívit gastroenterologa, aby zjistil stav sliznice, možnou přítomnost Helicobaktera pylori, Clostridií difficile nebo jiných patogenů i možné příčiny jako například hiátová hernie. Chronické vystavení jícnu působení žaludeční kyseliny může vést k zánětům, erozím a vředům, což může vést ke stavu známému jako Barrettův jícen, který zvyšuje riziko vzniku rakoviny jícnu. Přetrvávající reflux kyseliny a chronický zánět mohou také způsobit zúžení jícnu (striktury), což ztěžuje polykání a způsobuje bolest.

Řešení refluxu není vždy rychlé a jednoduché. Je potřeba odstranit příčiny, které ke vzniku refluxu vedly. To znamená změnit zvyklosti. Mezi další faktory, které mohou zvyšovat riziko vzniku GERD, totiž patří:

- konzumace průmyslově zpracovaných potravin

- konzumace přemíry sacharidů

- konzumace velkých porcí jídla pozdě večer

- kouření

- konzumace alkoholu a kávy

- poruchy pojivové tkáně, jako je sklerodermie

- hormonální nerovnováha estrogenu a progesteronu

- stavy, které zpomalují vyprazdňování žaludku, jako jsou virové infekce, poškození nervus vagus, cukrovka a autoimunitní onemocnění

- nefunkční LES

- užívání PPI (ano), nesteroidních protizánětlivých léků jako ibalgin

- užívání antihistaminik

- zvýšený vnitrobřišní tlak spojený s obezitou a těhotenstvím

- hiátová hernie neboli brániční kýla

a

- HYPOCHLORHYDRIE neboli nedostatečná tvorba kyseliny chlorovodíkové v žaludku!

Ano, čtete správně. Jednou z hlavních a často přehlížených příčin refluxu je právě hypochlorhydrie neboli nízká hladina HCL.

Jak je to možné?

Kyselé pH v žaludku pomáhá kontrolovat správnou funkci LES. Když senzory LES zjistí kyselé prostředí v žaludku, svaly se stáhnou a svěrač se uzavře. Ve stavech s nízkým obsahem žaludeční kyseliny k tomuto zpětnovazebnímu mechanismu nedochází, což vyvolává uvolnění LES a umožňuje žaludečnímu obsahu cestovat do jícnu.

Co s tím?

Užívání PPI, tedy inhibitorů protonové pumpy a blokátorů H2 receptorů může krátkodobě ulevit. Nepodléhejte ale pokušení ulevovat si takto dlouhodobě. Následky viz. výše mají dopad na zdraví, jen je pravděpodobně nebudete přičítat užívání těchto léků.

Určitě doplňte magnesium (ve formě bisglycinát) a utište sliznici práškem z jilmu.

1. Změňte to, co k refluxu vedlo

Pokud se v některých bodech poznáváte, začněte tam:

  • snižte hmotnost, aby se snížil vnitrobřišní tlak a tlak proti LES

Nicméně! pokud máte nadváhu, pomůže snížení hmotnosti rozhodně na všech frontách, o tom nemusí být přece řeč.

  • vyvarujte se jídla 3 hodiny před spaním nebo vleže

Poslední jídlo byste měli konzumovat nejpozději 3 hodiny před spaním také proto, aby se nastartovaly v těle všechny potřebné regenerační a detoxikační procesy, které pak trávení jídla brzdí a narušuje tím architekturu spánku.

  • nekuřte! Kouření je sabotáž vlastního těla. Nedělejte to.
  • vyhýbejte se spouštěcím potravinám, jako je káva, sycené nápoje, alkohol, kořeněná jídla, rajčata, citrusy, čokoláda, máta a tučná jídla
  • přestaňte jíst nekvalitní průmyslově zpracované potraviny a polotovary plné cukru, soli a ingrediencí, o kterých netušíte, co vlastně jsou.

Začněte jíst opravdové potraviny a jídla z nich uvařená!

  • jezte pomalu. Fakt!
  • zamyslete se, jak moc žijete ve stresu a nervozitě…. změňte to, pokud ano.

Ve funkční medicíně se říká: “Pokud si neuděláš čas na zdraví, budeš si muset udělat čas na nemoc.”

2. Zklidněte sliznice gastrointestinálního traktu

Efektivní je 30 denní kůra:

prášek z červeného jilmu

zinek

vitamín A

probiotikum Saccharomyces Boulardii

3. Obnovte funkce trávení

Betain hydrochlorid (HCl) je doplněk stravy, který se ve funkční medicíně běžně se používá k náhradě nedostatku žaludeční kyseliny při jídle u pacientů s hypochlorhydrií. Jeho užívání může dočasně pomoci. Současně je ale samozřejmě nezbytné změnit návyky, které ke vzniku refluxu vedly.

Takzvaná Betainová výzva pomáhá určit vhodnou dávku, která by se měla užívat při každém jídle.

POZOR! Betain HCL neužívejte, pokud máte žaludeční vředy, gastritidu ne poškozenou sliznici jícnu a žaludku!

Začněte užíváním jedné tobolky (350-750 mg) betainu HCl spolu s jídlem.

Pokud po dvou dnech nezaznamenáte při této dávce žádné potíže nebo pocit pálení v žaludku, můžete zvýšit dávku o jednu tobolku s každým jídlem.

Pokračujte ve zvyšování počtu tobolek každé dva dny, dokud nedosáhnete maximální dávky 3000 mg betain HCl s každým jídlem nebo dokud dávka nezpůsobí mravenčení, pálení nebo jiné nepříjemné pocity.

Pokud se po podání dávky objeví nepříjemné pocity, můžete neutralizovat kyselinu 1 lžičkou jedlé sody rozmíchané ve vodě. Při dalších jídlech pak snižte dávku betain HCl na dříve tolerovanou dávku.

Jakmile znáte vhodnou dávku, pokračujte v této dávce i při dalších jídlech. Pokud jíte menší jídlo, můžete užívat nižší dávku.

Z naší praxe je zřejmé, že mnoha klientům pomůže už dávka jedné kapsle, užívaná před obědem a večeří, které obsahují bílkoviny, zejména maso.

Spolu s Betainem HCL pomohou nastartovat správné štěpení složek potravy také trávicí enzymy užívané současně před nebo spolu s jídlem.

Více o důležitosti kyseliny chlorovodíkové, trávicích enzymech a celém procesu trávení si přečtěte v úžasném článku Lukáše Bulína.

Zajistěte vlastní tvorbu HCL

Doplňky stravy rozhodně pomohou. Je ale také potřeba zjistit, proč netvoříte sami dostatek kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Pokud pomineme složitější a výjimečnější potíže jako je specifická autoimunita nebo bariatrická operace, může být potíž v nedostatku “stavebních cihliček” které jsou pro tvorbu HCL nezbytné.

Jde o dostatek:

chloridových iontů - základní stavební kámen pro HCl

sodíku - nezbytný pro vstřebávání chloridů ve střevě a pro správnou funkci žaludečních buněk, které HCl produkují

NaCl získáváme z kuchyňské soli a v praxi se více a více objevují klienti, kteří jí zdravě, jí opravdové potraviny a sami si vaří a příjem soli si do velké míry tedy řídí sami. S domněnkou, že solení není zdravé, pak mají sodíku a chloridů málo.

draslíku - nezbytný pro udržení minerálové rovnováhy a pro dobrou funkci tzv. protonové pumpy, která je klíčová pro sekreci HCl z parietálních buněk v žaludku. Jezte ovoce a zeleninu!

vápníku - nezbytný pro aktivaci enzymů a hormonů, které regulují produkci HCl a také pro kontrakce žaludku. Jezte kvalitní mléčné produkty, nejlépe kozí a ovčí a jezte často sardinky i s kostičkami.

vitamínů B1, B3, B5 - nezbytné pro syntézu HCL. Přidávejte do jídel, salátků, polévek, pomazánek nutriční droždí.

zinku - na zinku jsou závislé enzymy, které se se podílí na produkci HCL, zinek také udržuje zdravou sliznici žaludku. Nedostatek zinku (a to, že jste v tzv. laboratorním rozmezí, neznamená dostatek) vidíme v testech našich klientů velmi často. Zinek je především v mase a v živočišných mléčných produktech, plus také v dýňových semínkách. Při deficitu ale bývá suplementace důležitá.

magnesia - pro funkční kontrakce žaludku i funkční jícnový svěrač (viz výše.)

Tým klinických naturopatů NATUROTEKA



ON-LINE: Extrémní povodně hrozí podle meteorologů v celé zemi

Včera 15:30, vydáno včera 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Celá Česká republika se připravuje na situaci, která tady ještě nebyla. Až do neděle jsou hlášeny extrémní srážky, které mají způsobit výrazný nárůst hladin řek. Meteorologové zároveň hlásí riziko extrémních povodní. V Moravskoslezském kraji má napršet v úhrnu až 300 milimetrů srážek, což je v přepočtu 300 litrů na metr čtvereční.

Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

12. září 2024 13:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

Olympiáda dětí a mládeže produkuje reprezentanty a olympioniky

Maskotem 22. Olympiády dětí a mládeže, která se uskuteční od 26. do 30. ledna 2025 v Moravskoslezském kraji, je elegantní rys. Slavnostní představení maskota se uskutečnilo v Campusu Ostravské univerzity a odtajnily se i další podrobnosti akce.

V celém MS kraji hrozí povodně. Pršet má až do neděle a přidá se i silný vítr

12. září 2024 12:31 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi a silným větrem. Pršet má až do neděle a na některých místech může napadnout lokálně i extrémní množství srážek. Ve čtvrtek se proto sešla krajská povodňová komise, které předsedá hejtman Josef Bělica, aby byli na hrozící nebezpečí všichni připraveni.

Alegorické vozy v průvodu slavnosti byly zahraniční inspirací

Součástí letošní slavnosti města byl průvod s alegorickými vozy. Jejich tvůrci navíc soutěžili o to, který bude nejkrásnější. Pořadatelé z městského kulturního střediska se pro tuto novinku inspirovali v partnerském městě ve Francii.

Za zavinění nehody, při které zemřeli dva spolucestující rybáři, dostal řidič podmínku a zákaz řízení

12. září 2024 17:23 | Těrlicko | Libor Běčák

Cesta na rybolov k Těrlické přehradě se 11. října 2023 v okamžiku změnila v tragédii. Řidič osobního auta se na silnici otáčel tak nešťastně, že nacouval na silnici přímo před další auto, které v té chvíli předjíždělo jiné.

V krnovské nemocnici otevřeli novou přístavbu rehabilitace a rehabilitační park s respiriem

12. září 2024 14:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V krnovské nemocnici slavnostně otevřeli unikátní stavbu, kterou je rehabilitační budova, respirium a rehabilitační park. Po více než tok trvajících pracích získali pacienti i personál nemocnice jedinečný komplex pro svou rekonvalescenci po lékařských výkonech.

Gigafactory i blízké domy ve Věřňovicích mají ochránit protipovodňová opatření

Nová továrna, kterou chce na polích v Dolní Lutyni na Karvinsku stavět zahraniční investor, už začíná mít svou konkrétní podobu. Odborníci už také spočítali, jaká opatření musí při stavbě provést, aby ji neohrozila povodeň.

Házenkáři Frýdku-Místku chtějí pozvednout úroveň klubu, dostat se do play off i do Polárky

Play off, takový je opět cíl frýdecko-místeckých házenkářů. Tým sice opustili výrazní hráči, ale klub věří, že je kvalitně nahradil. Dlouhodobou ambicí nového vedení je také zvýšit úroveň klubu a jednou také dostat největší zápasy do haly Polárka.

Podobu historické části města může ovlivnit veřejnost, dotazník je aktivní do neděle

12. září 2024 12:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Radnice nechává zpracovat studii, která navrhne podobu historické části města v oblasti ulic Tyršova a Generála Hlaďo. Vyjádřit se k ní může i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. října 2024 od 30 000 do 38 000 Kč/měsíc

Hosté ve studiu: Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000

Dny NATO proběhnou 21. – 22. září na Letišti Leoše Janáčka

Obce Bruntálska se připravují na případnou velkou vodu

Obce na Bruntálsku se připravují na možnost záplav. Ve všech již zasedly povodňové komise a koordinovaly svou činnost se složkami IZS, správci toků, hygienou a dalšími. Vzhledem k tomu, že před polednem začalo na celém území i pršet, starostové sledují i zvyšování hladin potoků a řek.

Nemocnice v Havířově jako první krajské zařízení operuje pomocí robota

Nemocnice v Havířově je prvním krajským zařízením, které může operovat pacienty pomocí robotického systému Da Vinci. Díky této technologii mohou chirurgové provádět operace s větší přesností a menším rizikem komplikací.

Krnovská nemocnice vyhrála celostátní projekt Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024

Včera 10:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice slaví mimořádný úspěch na celostátní úrovni. Ve čtvrtek 12. září byla nezávislou auditorskou komisí vyhodnocena jako vítěz projektu „Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024.“

Hladiny řek stále stoupají, Povodí Odry snižuje odtok z přehrad

I když už od čtvrtka na celém území kraje prší, situace byla v pátek relativně klidná. Vodohospodáři připravili přehrady na velkou vodu a začali odtok snižovat. Podle meteorologů pravděpodobně přijde v sobotu a neděli až stoletá voda a na některých místech se dají očekávat nejvyšší stupně povodňové aktivity. Největší srážky spadnou v Jeseníkách.

Ministr Petr Hladík: MS kraj je v transformaci premiantem

Ministr životního prostředí Petr Hladík navštívil Ostravu, aby okomentoval realizované a připravované projekty na podporu a obnovu uhelného regionu v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace pro roky 2021 až 2027. Program se zaměřuje na řešení negativních dopadů odklonu od uhlí v Moravskoslezském kraji.