Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Svatováclavský hudební festival 2024 nabídne 22 koncertů

Tradičně velkorysé hudební slavnosti nabídne od 4. do 28. září největší mezinárodní festival staré a duchovní hudby v ČR, Svatováclavský hudební festival. Dramaturgii jeho 21. ročníku dominují festivalové projekty nejvyšší kvality věnované Roku české hudby. Chystá film v kostele, znít bude i špičkový jazz mezi náklaďáky nebo folklor v divadle.

Svatováclavský hudební festival letos otevře velké letní preview, kdy se poslední prázdninovou sobotu 31. srpna uskuteční hned dva open-airy – jeden proběhne na hradě Hukvaldy, druhý pak souběžně v centru Ostravy. „Festivalový den“ nabídne jak klasiku, tak i klezmer, kabaret a roztančený folklor.

VELKOLEPÉ PROJEKTY

Hudební maraton SHF tradičně lemují monumentální vokálně-instrumentální skladby. K zahájení 21. ročníku vybral ředitel festivalu Igor Františák dílo, které u nás nebývá na programu často – symfonii Lobgesang (Chvalozpěv) Felixe Mendelssohna (4. 9., Ostrava). K její interpretaci si pozval opravdové špičky ve svém oboru: Symfonický orchestr Českého rozhlasu a evropsky uznávaný Český filharmonický sbor Brno spolu s neobvyklým trojlístkem prvotřídních pěvců, jakými jsou Simona Šaturová, Štěpánka Pučálková a Sung Min Song. Dílo nastuduje Guntis Kuzma, dlouholetý dirigent Lotyšského národního symfonického orchestru, nynější šéfdirigent a umělecký ředitel pobaltského Liepāja Symphony Orchestra. Královna česko-slovenského sopránu Šaturová je téměř rezidenční interpretkou SHF: „Můj vztah k tomuto festivalu je navíc daleko větší než jenom profesní. Nepamatuji si, kolikrát jsem už měla možnost na něm vystoupit, ale dodnes jsou pro mne některé koncerty nezapomenutelné. Jsem přesvědčena, že nejsem sama, kdo se do Ostravy vždy rád vrací.

Dalším velkolepým koncertem bude uvedení děl Arnesena a Jenkinse v podání Permoník Choir Karviná s pěticí sólistek, Czech Virtuosi, Janem Kvapilem a KUBA KUPČÍK & BUMBUMBAND.cz pod taktovkou Paola Gatta v Evangelickém Kristově kostele (13. 9., Ostrava). Následující den bude festival hostit dirigentskou legendu Lawrence Fostera, kdy bude uvedeno Dvořákovo Te Deum s domácí Janáčkovou filharmonií Ostrava, Českým filharmonickým sborem Brno, Veronikou Rovnou a Romanem Hozou (14. 9., Ostrava – Mariánské Hory). Hudba česko-slovenská představovaná trojicí Suk / Bella / Dvořák zazní díky Slovenskému komornímu orchestru vedeného fenomenálním Ewaldem Danelem na novém festivalovém místě v Třinci (15. 9., Evangelický kostel SCEAV). Rok české hudby následně pozdvihne koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček ve Dvořákově houslovém Koncertu a moll společně s Prague Philharmonia pod vedením Jakuba Kleckera (17. 9., Ostrava – Sál Vesmír). Opravdovou lahůdkou pak bude uvedení Dvořákovy Lužanské mše v původní verzi na dobové nástroje díky Ensemble Inégal (27. 9., Frýdek-Místek) a den poté na závěrečném koncertu jeho Requiem s Filharmonií Bohuslava Martinů pod vedením jejího šéfdirigenta Roberta Kružíka, Slovenským filharmonickým sborem a čtyřlístkem top českých operních pěvců – Kateřinou Kněžíkovou, Markétou Cukrovou, Jaroslavem Březinou a Františkem Zahradníčkem (28. 9., Ostrava).

EXKLUZIVNÍ ZAHRANIČNÍ HOSTÉ

Letošní festivalový ročník bude hostit VOCES8, britský vokální soubor nominovaný na Grammy v roce 2023, mladý pulzující barokní instrumentálně-vokální soubor z Brugg Musica Gloria (8. 9., Ostrava), evropsky uznávaného polského saxofonistu Pawła Gusnara (11. 9., Ostrava – Koncertní sál Fakulty umění OU) i italského kontratenoristu Filippa Minecciu (23. 9., Ostrava – Stará Bělá). „Na VOCES8 jsme již třikrát navyšovali kapacitu sálu včetně míst na stání. Jsou mimořádní a my se budeme také snažit o nezapomenutelný zážitek pro téměř 400 posluchačů i u nás na festivalu“ uvádí ředitel festivalu Igor Františák, který pečlivě dbá na výběr místa pro vyznění konkrétního obsazení. VOCES8 přiváží také vysoce zajímavý program Lux Aeterna kombinující skladby 16. století s díly 19. až 21. století (6. 9., Ostrava-Pustkovec).

ROK ČESKÉ HUDBY

Česká hudba bezesporu dominuje letošní dramaturgii SHF. Díla starých mistrů i nejznámějších autorů se objeví v 15 z 22 projektů. Jsou však představena opravdu festivalově, netradičně
a specificky. V opavském kostele se bude promítat první československý velkofilm Svatý Václav s nově sestavenou dramaturgií a živou hudbou ansámblu Cappella Mariana, budou oživena díla starých českých mistrů – Kryštofa Haranta, Adama Michny nebo Jana Dismase Zelenky, ale i barokní skvosty z kroměřížského arcibiskupského archivu díky Ensemble Castelkorn (14. 9., Příbor – Refektář piaristického kláštera / 15. 9., Dětmarovice). Bennewitzovo kvarteto (7. 9., Albrechtice) či koncertní mistři České filharmonie Jiří Vodička a Václav Petr spolu s prvotřídním pianistou Martinem Kasíkem provedou díla velikánů – Dvořáka, Martinů, Janáčka či Smetany (25. 9., Ostrava – Koncertní sál Fakulty umění OU). A k tomu všemu: naše nejlepší folklorní těleso Vojenský umělecký soubor Ondráš také na festivalu oslaví své 70. narozeniny celosouborovým Ondrášovským putováním (18. 9., Ostrava – Divadlo Jiřího Myrona).

FESTIVALOVÉ PROJEKTY NEJVYŠŠÍ KVALITY

Rezidenční tělesa SHF Collegium 1704 s Václavem Luksem a Collegium Marianum s Janou Semerádovou letos vystoupí v srdci Ostravy. Publikem milované Collegium 1704 vedle sebe opět postaví barokní velikány Bacha a Zelenku (7. 9.), Collegium Marianum tentokráte vystoupí s basbarytonistou Tomášem Šelcem s repertoárem z jejich připravovaného alba (21. 9., Slezská Ostrava).

Snad nejkrásnější chrám Moravskoslezského kraje, novogotickou perlu Ludgeřovic, rozeznívají festivalové koncerty již od roku 2010. Letos se zde festivalové cesty duchovní a staré hudby prolnou v jeden projekt věnovaný Roku české hudby: ADAM MICHNA „SVATOVÁCLAVSKÝ“. Pod taktovkou Jakuba Kydlíčka vystoupí orchestr dobových nástrojů Concerto Aventino spolu s pěvci třináctičlenného vokálního souboru specialistů na tzv. starou hudbu More Maiorum (20. 9., Ludgeřovice).

Dalším projektem odhalujícím tajemství českého baroka bude „Hudební cesta po stopách českého renesančního humanisty“ Kryštofa Haranta. Uskuteční ji pěvci ansámblu Cappella Mariana v čele s andělským sopránem Hany Blažíkové a barevným tenorem Vojtěcha Semeráda (22. 9., Hlučín). Pro tento originální až exotický projekt si přizvali virtuózního hráče na perský nástroj setar Kiyu Tabassiana s jeho oceňovaným kanadským souborem Constantinople a také Jiřího N. Jelínka, který posluchače provede barvitými líčeními Harantovy cesty.

Následně se bude v opavském kostele promítat první československý němý velkofilm Svatý Václav, který ožije díky autorské hudební dramaturgii Cappelly Mariany, která se nepředstaví pouze jako prvotřídní vokální, ale také jako instrumentální těleso – s gotickou harfou, fiddlemi, trombonem a flétnami (24. 9., Opava).

SHF poprvé ve své historii svými koncerty vystoupí z prostředí výhradně sakrálního. Nejkontroverznějším projektem se v tomto smyslu letos stane projekt „jazz v muzeu“, aneb vystoupení elitních jazzmanů Machina Mundi v čele s Lubošem Soukupem v Muzeu nákladních automobilů Tatra (12. 9., Kopřivnice).

Svatováclavský hudební festival za dvě dekády své existence zrealizoval téměř 1300 koncertů a etabloval se mezi největší a nejuznávanější festivaly vážné hudby. Celoročně realizuje také koncertní cyklus Hudební výlety v kulturních a technických památkách a nově i projekt na obnovu unikátního poutního kostela zaniklé sudetské vsi Stará Voda. Systematicky podporuje talenty mladé generace, prezentuje laureáty prestižních soutěží, uvádí novodobé premiéry a unikátní projekty (crossoverové projekty, balet, videoart či film v kostele). Patriotisticky pečuje také o genia loci uváděním koncertů moravskoslezských rodáků evropských uměleckých parametrů a děl zapomenutých skladatelů, kteří v regionu žili a tvořili již od doby baroka. Objevte jeho krásu i vy – z letošní festivalové nabídky je rozhodně co vybírat!

VSTUPENKY: Elektronická eVstupenka je nejjednodušším způsobem k výběru toho nejlepšího místa a rychlého nákupu přímo přes web SHF. Letošní ročník nabízí opět mnoho benefitů vstupem do mecenášského Klubu přátel SHF, poskytována je sleva 20% pro studenty, seniory 65+ a ZTP, sleva 50% platí pro děti do 15 let a ZTP/P. Více na www.shf.cz



ON-LINE: Extrémní povodně hrozí podle meteorologů v celé zemi

Včera 15:30, vydáno včera 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Celá Česká republika se připravuje na situaci, která tady ještě nebyla. Až do neděle jsou hlášeny extrémní srážky, které mají způsobit výrazný nárůst hladin řek. Meteorologové zároveň hlásí riziko extrémních povodní. V Moravskoslezském kraji má napršet v úhrnu až 300 milimetrů srážek, což je v přepočtu 300 litrů na metr čtvereční.

Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

12. září 2024 13:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

Olympiáda dětí a mládeže produkuje reprezentanty a olympioniky

Maskotem 22. Olympiády dětí a mládeže, která se uskuteční od 26. do 30. ledna 2025 v Moravskoslezském kraji, je elegantní rys. Slavnostní představení maskota se uskutečnilo v Campusu Ostravské univerzity a odtajnily se i další podrobnosti akce.

V celém MS kraji hrozí povodně. Pršet má až do neděle a přidá se i silný vítr

12. září 2024 12:31 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi a silným větrem. Pršet má až do neděle a na některých místech může napadnout lokálně i extrémní množství srážek. Ve čtvrtek se proto sešla krajská povodňová komise, které předsedá hejtman Josef Bělica, aby byli na hrozící nebezpečí všichni připraveni.

Alegorické vozy v průvodu slavnosti byly zahraniční inspirací

Součástí letošní slavnosti města byl průvod s alegorickými vozy. Jejich tvůrci navíc soutěžili o to, který bude nejkrásnější. Pořadatelé z městského kulturního střediska se pro tuto novinku inspirovali v partnerském městě ve Francii.

Za zavinění nehody, při které zemřeli dva spolucestující rybáři, dostal řidič podmínku a zákaz řízení

12. září 2024 17:23 | Těrlicko | Libor Běčák

Cesta na rybolov k Těrlické přehradě se 11. října 2023 v okamžiku změnila v tragédii. Řidič osobního auta se na silnici otáčel tak nešťastně, že nacouval na silnici přímo před další auto, které v té chvíli předjíždělo jiné.

V krnovské nemocnici otevřeli novou přístavbu rehabilitace a rehabilitační park s respiriem

12. září 2024 14:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V krnovské nemocnici slavnostně otevřeli unikátní stavbu, kterou je rehabilitační budova, respirium a rehabilitační park. Po více než tok trvajících pracích získali pacienti i personál nemocnice jedinečný komplex pro svou rekonvalescenci po lékařských výkonech.

Gigafactory i blízké domy ve Věřňovicích mají ochránit protipovodňová opatření

Nová továrna, kterou chce na polích v Dolní Lutyni na Karvinsku stavět zahraniční investor, už začíná mít svou konkrétní podobu. Odborníci už také spočítali, jaká opatření musí při stavbě provést, aby ji neohrozila povodeň.

Házenkáři Frýdku-Místku chtějí pozvednout úroveň klubu, dostat se do play off i do Polárky

Play off, takový je opět cíl frýdecko-místeckých házenkářů. Tým sice opustili výrazní hráči, ale klub věří, že je kvalitně nahradil. Dlouhodobou ambicí nového vedení je také zvýšit úroveň klubu a jednou také dostat největší zápasy do haly Polárka.

Podobu historické části města může ovlivnit veřejnost, dotazník je aktivní do neděle

12. září 2024 12:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Radnice nechává zpracovat studii, která navrhne podobu historické části města v oblasti ulic Tyršova a Generála Hlaďo. Vyjádřit se k ní může i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku.

Hosté ve studiu: Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000

Dny NATO proběhnou 21. – 22. září na Letišti Leoše Janáčka

Obce Bruntálska se připravují na případnou velkou vodu

Obce na Bruntálsku se připravují na možnost záplav. Ve všech již zasedly povodňové komise a koordinovaly svou činnost se složkami IZS, správci toků, hygienou a dalšími. Vzhledem k tomu, že před polednem začalo na celém území i pršet, starostové sledují i zvyšování hladin potoků a řek.

Nemocnice v Havířově jako první krajské zařízení operuje pomocí robota

Nemocnice v Havířově je prvním krajským zařízením, které může operovat pacienty pomocí robotického systému Da Vinci. Díky této technologii mohou chirurgové provádět operace s větší přesností a menším rizikem komplikací.

Krnovská nemocnice vyhrála celostátní projekt Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024

Včera 10:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice slaví mimořádný úspěch na celostátní úrovni. Ve čtvrtek 12. září byla nezávislou auditorskou komisí vyhodnocena jako vítěz projektu „Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024.“

Hladiny řek stále stoupají, Povodí Odry snižuje odtok z přehrad

I když už od čtvrtka na celém území kraje prší, situace byla v pátek relativně klidná. Vodohospodáři připravili přehrady na velkou vodu a začali odtok snižovat. Podle meteorologů pravděpodobně přijde v sobotu a neděli až stoletá voda a na některých místech se dají očekávat nejvyšší stupně povodňové aktivity. Největší srážky spadnou v Jeseníkách.

Ministr Petr Hladík: MS kraj je v transformaci premiantem

Ministr životního prostředí Petr Hladík navštívil Ostravu, aby okomentoval realizované a připravované projekty na podporu a obnovu uhelného regionu v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace pro roky 2021 až 2027. Program se zaměřuje na řešení negativních dopadů odklonu od uhlí v Moravskoslezském kraji.