Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Preventivní genetické testy mají smysl. Loni odhalily třetinu pozitivních případů

29 klientů z 94, kteří si v loňském roce nechali v rámci prevence provést genetický test na riziko dědičných nemocí před plánovaným těhotenstvím, mělo pozitivní nález. Zdravotní pojišťovna RBP proto v září 2024 opět nabídne svým pojištěncům speciální bonus a tento test jim uhradí v plné výši.

Příspěvek až 7 tisíc korun zavedla zdravotní pojišťovna RBP na preventivní genetické testy v rámci svého projektu geny213 už v loňském roce. V říjnu 2023 v rámci speciální akce dokonce hradila tyto testy v plné výši. Podle mluvčího pojišťovny RBP Iva Čelechovského se zájem o testování v průběhu roku pozvolna zvyšoval. „Češi o možnosti a prospěšnosti těchto testů ale zatím moc nevědí. Přitom jde o účinný a jednoduchý způsob, jak se mohou vyvarovat závažných dědičných onemocnění u svých dětí. Výsledky testů navíc platí po celý život.“

Zdravý přenašeč
Cystická fibróza, vrozená hluchota nebo spinální svalová atrofie jsou velmi vážná onemocnění, která silně ovlivňují život celé rodiny a vyžadují celoživotní nákladnou léčbu. „Každý pětadvacátý člověk může být přenašečem mutací pro cystickou fibrózu a každý třicátý pro hluchotu, i když oni sami žádné potíže nemají a o tom, že jsou zdraví přenašeči, vůbec nevědí. Jenže když se sejdou dva partneři se stejnou genovou mutací, riziko narození nemocného dítěte je 25 % v každém těhotenství,“ potvrzuje RNDr. Magdalena Uvírová, Ph.D. ze společnosti EUC Laboratoře CGB a.s.

Tato onemocnění může odhalit novorozenecký screening, jenže to už je pozdě. Lidé s cystickou fibrózou se dožívají v průměru pouze 40 let a jejich léčba nejmodernějšími přípravky stojí od 1,5 do 4 milionů korun. Zahrnuje fyzioterapie a rehabilitace, vysoce kalorickou stravu, léky a enzymy. Pacient také musí dodržovat přísná hygienická opatření.

Ideální je proto testovat i zdravé páry ještě předtím, než dítě počnou. Testy ale nejsou hrazeny z veřejného pojištění a lékaři na ně zdravé páry neposílají automaticky, takže si je partneři musí zajistit sami.

Geny neovlivníte

„V loňském pilotním roce jsme z fondu prevence přispěli na tyto genetické testy zhruba stovce klientů. U 31 % z nich testy zjistily pozitivní nález. Šlo o zdravé páry nebo jedince, kteří netušili, že mají jednu kopii genu poškozenou,“ upřesňuje Ivo Čelechovský z pojišťovny RBP.

Vysoké procento záchytu překvapilo i RNDr. Magdalenu Uvírovou. „Samozřejmě by bylo potřeba mít větší vzorek testovaných osob, ale tyto výsledky naznačují, že by genetické testování mělo být součástí plánování rodičovství. Stačí je absolvovat jednou za život, geny se v průběhu života nemění. A nedají se bohužel ovlivnit ani zdravým životním stylem.“

Pokud testy odhalí genovou mutaci u obou partnerů, je vhodné zvážit využití metody asistované reprodukce. „Genetické testy umí vyloučit nebo potvrdit genetickou zátěž již u několikadenního embrya. Embryolog pak vybere k přenosu embryo, které nenese vyšetřovanou mutaci, a maminku čeká úplně běžné těhotenství,“ dodává RNDr. Magdalena Uvírová. A doporučuje testovat i páry, které již jedno nebo více zdravých dětí mají a chtěly by další. „Dvěma zdravým přenašečům se samozřejmě mohou narodit i zdravé děti a onemocnět může až několikáté v řadě.“

Na příspěvek na testování mají nárok ženy od 18 do 49 let a muži od 18 do 59 let. Zájemci mohou buďto podstoupit odběry krve na partnerské klinice, nebo se otestují pomocí domácí samoodběrové sady. Po odběru následuje analýza a konzultace výsledků s lékařem.

O společnosti

RBP, zdravotní pojišťovna je největší regionální zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou v České republice. Registruje asi 430 tisíc pojištěnců, kteří mají k dispozici 38 poboček a spolupracuje s 16,5 tisíci smluvních lékařů. Svým klientům v rámci preventivních a bonusových programů poskytuje široké spektrum příspěvků a celoročně pro ně pořádá i celou řadu zdravotně osvětových a prezentačních akcí. RBP je členem Svazu zdravotních pojišťoven ČR. Angažuje se v rámci rozvoje inovativních lékařských postupů a projektů, podporuje prevenci a zdravý životní styl obyvatelstva a aktivně spolupracuje na řešení systémových otázek a principů českého zdravotnictví.

Více informací o službách, programech a aktivitách RBP naleznete

na www.rbp213.cz.



ON-LINE: Zatopené domy, evakuace, uzavřené silnice. Záplavy zasáhly i Moravskoslezský kraj

Dnes 12:58, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Většina toků v Moravskoslezském kraji překročila v noci ze soboty na neděli 3. povodňový stupeň - stav ohrožení. Na několika místech napříč krajem byl překročen bod extrémní povodně. Nařízeny byly další evakuace v řadě měst a obcí.

V Opavě evakuují tisíce lidí. Řeka Opava je na 3. stupni a hrozí více než stoletá voda

Včera 22:32 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě hrozí více než stoletá voda. Řeka Opava už se místy vylila z břehů a je na 3. stupni povodňové aktivity. Kulminovat by měla kolem 4. hodiny ráno. Město proto vyzvalo obyvatele Kateřinek k evakuaci, zejména těch, kteří bydlí v nižších patrech.

Lidé v obavách sledují hladiny toků, některé už jim zaplavily domy

Lidé v záplavových územích v Moravskoslezském kraji mají velké obavy z toho, co přinese noc na neděli. Po celou sobotu přicházeli k tokům a sledovali, jak hladiny stoupají. V Petrovicích u Karviné je zaplaveno několik desítek domů. Lidé se museli evakuovat do bezpečí. Podle místních je situace horší, než v roce 1997.

Sousedé vytáhli starší ženu z hořícího bytu ve Frýdku-Místku

Včera 20:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek v noci ve Frýdku-Místku u požáru bytu ve 4. nadzemním podlaží. V péči záchranářů skončili čtyři lidé. Jednu ženu vytáhli z hořícího bytu sousedé. Následně jí pomohli policisté a strážníci. Škoda je půl milionu korun.

Některé ulice v Havířově jsou zcela neprůjezdné, na magistrátu zasedl krizový štáb

Včera 19:05 | Havířov | Bára Kelnerová

V sobotu 14. září odpoledne opět zasedl krizový štáb ORP města Havířova a byla zhodnocena aktuální povodňová situace. Řeka Lučina se na několika místech vylila z koryta. Některé ulice jsou zcela neprůjezdné. Radnice vybízí k opatrnosti.

Obce Bruntálska už se potýkají s vodou a začínajícími záplavami

Na Bruntálsku sledují vodohospodáři i vedení obcí zejména situaci kolem řeky Opavy. V nejvíce postižených obcích v roce 97, Zátoru a Nové Heřminovech už nyní hrozí přetékají koryta řeky a voda se začíná vylévat po okolí.

Voda se v sobotu vylila z koryt menších toků, některé silnice jsou uzavřené

Zaplavené silnice, podjezdy zahrady a také sklepy domů, garáže a další objekty. V sobotu ráno a dopoledne začala velká voda škodit i v Moravskoslezském kraji. V plném nasazení jsou hasiči i správci komunikací. Některé silnice musely být uzavřeny.

V Novém Jičíně byl jako první na trojce potok Rakovec

Dnes 13:16, vydáno včera 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Hladina toků stoupá i v Novém Jičíně. Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen jako první na Rakovci, po poledni i na Jičínce, Zrzávca a Grasmance. Zasedá povodňová komise.

V Karviné jsou některé komunikace dočasně neprůjezdné

Včera 12:49 | Karviná | Monika Danková

Dočasné uzavírky jsou momentálně platné na ulici Studentská, Těreškovova u kruhového objezdu poblíž Dubiny a také u zimního stadionu ve Fryštátě.

Nemocnice v Havířově začala operovat pacienty speciálním robotem

13. září 2024 18:23 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Nemocnice v Havířově je prvním krajským zařízením, které může operovat pacienty pomocí robotického systému Da Vinci. Díky této technologii mohou chirurgové provádět operace s větší přesností a menším rizikem komplikací.

Hosté ve studiu: Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000

13. září 2024 15:52 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

Dny NATO proběhnou 21. – 22. září na Letišti Leoše Janáčka

Obce Bruntálska se připravují na případnou velkou vodu

13. září 2024 13:02 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Obce na Bruntálsku se připravují na možnost záplav. Ve všech již zasedly povodňové komise a koordinovaly svou činnost se složkami IZS, správci toků, hygienou a dalšími. Vzhledem k tomu, že před polednem začalo na celém území i pršet, starostové sledují i zvyšování hladin potoků a řek.

Nemocnice v Havířově jako první krajské zařízení operuje pomocí robota

Nemocnice v Havířově je prvním krajským zařízením, které může operovat pacienty pomocí robotického systému Da Vinci. Díky této technologii mohou chirurgové provádět operace s větší přesností a menším rizikem komplikací.

Krnovská nemocnice vyhrála celostátní projekt Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024

13. září 2024 10:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice slaví mimořádný úspěch na celostátní úrovni. Ve čtvrtek 12. září byla nezávislou auditorskou komisí vyhodnocena jako vítěz projektu „Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024.“

Hladiny řek stále stoupají, Povodí Odry snižuje odtok z přehrad

I když už od čtvrtka na celém území kraje prší, situace byla v pátek relativně klidná. Vodohospodáři připravili přehrady na velkou vodu a začali odtok snižovat. Podle meteorologů pravděpodobně přijde v sobotu a neděli až stoletá voda a na některých místech se dají očekávat nejvyšší stupně povodňové aktivity. Největší srážky spadnou v Jeseníkách.

Olympiáda dětí a mládeže produkuje reprezentanty a olympioniky

13. září 2024 9:14 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Regionální zprávy POLAR

Maskotem 22. Olympiády dětí a mládeže, která se uskuteční od 26. do 30. ledna 2025 v Moravskoslezském kraji, je elegantní rys. Slavnostní představení maskota se uskutečnilo v Campusu Ostravské univerzity a odtajnily se i další podrobnosti akce.