Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Způsobuje chronický stres nemoce? Jaký je úkol nadledvin? Pomůže Ashwagandha?

Cítíte se nesmírně unavení, ráno se Vám špatně vstává, probudíte se pár kávičkami, ale odpoledne byste si nejraději lehli a večer často nemůžete usnout? Možná pomalu tloustnete, jste neustále nachlazení nebo nemocní, máte vysoký tlak nebo cholesterol, možná jste zažili panickou ataku, máte úzkosti a nic vás nebaví. Vyčerpání nadledvin nebo poruchu takzvané HPA osy, řešíme s našimi klienty bohužel poměrně často.

Možná to nevíte, ale únavu nadledvin lze snadno napravit pomocí stravy, doplňků stravy a změnou životního stylu. Že je to těžké? Změna je potřeba. Pokud budete dále své nadledviny zatěžovat, pokud jim nedopřejete dostatek nutrientů a svému nervovému systému odpočinek, pokud nevystoupíte z komfortní zóny, nedojde ke změně. Naopak. Vyplavování stresových hormonů z nadledvin má významné účinky na ostatní tělesné systémy a že chronický stres je spouštěčem nemocí, je prokázáno. Únava nadledvin, vyčerpání nadledvin, dysfunkce nadledvin nebo dysfunkce osy HPA* sice nejsou uznávanou diagnózou, funkční medicína s těmito pojmy ale běžně pracuje a my naturopaté máme k dispozici velmi podrobné hormonální testy k diagnostice.

*HPA osa = hypotalamus-hypofýza-nadledvinky. HPA osa je řídící centrum veškeré hormonální regulace v těle.

Nadledviny jsou endokrinní žlázou, která produkuje několik důležitých hormonů. Mimo jiné jsou to stresové hormony adrenalin a noradrelin a kortizol.

Při akutním stresu uvolňují naše nadledviny adrenalin a noradrenalin, což připraví organismus na rychlou reakci, známou jako „Bojuj nebo uteč!“. Historicky šlo třeba o kontakt s divokou zvěří. Vyloučí se adrenalin a noradrenalin, dojde ke zvýšení glukózy v krvi, zvýšení srdeční frekvence a krevního tlaku, zrychlenému dýchání, zvýšenému prokrvení svalů a naopak odkrvení trávicího traktu. Stresová reakce nadledvin tedy mobilizuje vše potřebné k boji či útěku a naopak zastaví procesy pro situaci nepotřebné. Super, když našeho prapředka napadl tygr. Při konfliktu se šéfem, kdy se vyplaví stejné hormony, ale nemůžete ani utéct ani tasit pravačku.

Kortizol je pak uvolňován nejen při dlouhodobém stresu, ale také jako součást celkové stresové reakce. Pomáhá organismu přizpůsobit se tím, že reguluje metabolismus, imunitní odpověď, krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Zatímco krátkodobé zvýšení hladin kortizolu může být užitečné, jeho dlouhodobé zvýšení může mít negativní důsledky pro zdraví, včetně oslabení imunitního systému, zhoršení metabolismu a zvýšeného rizika chronických onemocnění.

Žijete-li v chronickém stresu, musí Vaše nadledviny neustále produkovat hormony stresu. Máte firmu, managerskou pozici, jste zodpovědni za několik projektů jste maminka na mateřské, pečujete o nemocné rodiče nebo je Váš nervový systém méně odolný? Pak Vaše nadledviny pracují a pracují a neustále produkují stresové hormony. Dělají to rok, tři, pět, nebo deset let? Váš organismus je chronicky zatížen účinky hormonů a Vaše nadledviny jsou vyčerpávány. Pokud navíc jíte nekvalitní stravu a nemáte dostatek makro a mikroživin, které jsou nezbytné jak pro práci nadledvin, tak pro tvorbu hormonů, dochází k jejich vyčerpávání. Opravdové adrenální vyčerpání je stav, kdy jednoho ráno nevstanete z postele. Prostě to nejde. V ideálním případě by totiž hladina kortizolu měla dosáhnout vrcholu brzy ráno, abyste mohli vstát, během dne klesat a nejnižší hladiny dosáhnout kolem půlnoci, aby byl spánek dostatečně hluboký a regenerativní. Ať už jste ve fázi, že máte trvale vysokou nebo naopak nízkou hladinu kortizolu, způsobí to velmi pravděpodobně dysfunkci HPA osy, únavu nadledvinek a bude to mít negativní dopad na Váš celkový zdravotní stav.

Každý z nás je samozřejmě jinak odolný. Někdo má velmi robustní psychiku, dodává tělu dostatek stravy, minerálů a vitamínů tak, aby nadledviny i nervový, hormonální, kardiovaskulární i imunitní systém měly všechno, co potřebují a stres navíc kompenzuje pravidelným sportem a dostatečným odpočinkem. Dlouhodobý stres ale působí negativně na všechny z nás.

Jak podpořit své nadledviny a zabránit jejich vyčerpání

1. Výživa

Zkrátíme to. Váš organismus je jedna obrovská biochemická továrna. Potřebuje kvalitní stravu, dostatek kalorií, dostatek bílkovin, vhodných sacharidů a tuků a potřebuje pestré zdroje minerálů a vitamínů. Průmyslově zpracované potraviny, strava postavena na sacharidech a cukru, slazené nápoje, alkohol… neposkytují Vaši nadledvinám, ale ani nervovému, imunitnímu, hormonálnímu a dalším tělesným systémům nic, co potřebují. Tělo máme pouze jedno. Naše tělo potřebuje kvalitní palivo. Co mu posíláme, to nám vrací. Fakt.

2. Pravidelnost

V případě chronického stresu prospěje Vašemu organismu a Vašim nadledvinám pravidelnost. Přerušovaný půst funguje skvěle. Pokud jste ale v dlouhodobém stresu, zapomeňte na něj. Uklidněte své tělo pravidelným režimem. Nasnídejte se v co největším klidu, nevynechávejte oběd ani večeři. Tři vyvážená a plnohodnotná jídla denně jsou dobrým krokem. Pokud opravdu nestíháte, kupte si krabičky. Není to optimální, ale pro začátek to pomůže. Stejně tak není optimální nahradit jídlo mixovaným smoothiečkem. Smoothie, poskládané jako plnohodnotné jídlo, ale může být dočasně řešením.

TIP na komplexní Smoothie: Ke kvalitnímu proteinu rozhodně přidejte listovou zeleninu, chia nebo lněná semínka, kus avokáda nebo panáčka kvalitního olivového oleje, mražené borůvky nebo jiné bobule jako zdroj antioxidantů (nevynechávejte!), 4 para ořechy (zdroj selenu), list kadeřávku nebo malé kapustičky, jakoukoli další zeleninu. Smoothie pomalu popíjejte.

3. Spánek, sport, relaxace

Změna spánkového režimu, ulehnutí nejpozději do 23 hodin, úplná tma v místnosti a spánek v délce minimálně 7,5 hodiny je pro Vás zásadní.

Sportujte. Pokud ale své každodenní pracovní nervy po leta kompenzujete adrenalinovým sportem, k tomu jíte nesmysly, nebo nejíte vůbec, a pokud navíc málo spíte… nebudete regenerovat, kortizol bude stoupat a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Relaxovat je ztráta času anebo to vlastně neumíte? Ve funkční medicíně se říkává: “Pokud si neuděláte čas na zdraví, budete si muset udělat čas na nemoc.” Život je krátký, nepromarněte ho.

4. Adaptogeny, vitamíny a minerály

Funkční medicínou, ajurvédou i naší praxí ověřená ASHWAGANDHA. My naturopaté ji máme moc rádi a často ji klientům doporučujeme. Ashwagandha je adaptogen. Pokud dáte Ashwagandhě prostor a užíváte ji alespoň pár týdnů, adaptuje Vás na stres. Ashwagandha je jednoduše harmonizátor pro náš nervový systém i mozek přetížený myšlenkami a psychickým stresem.

Kombinace minerálů a vitamínů pro podporu nadledvin současně s Ashwagandhou je rozhodně praxí ověřený postup. Pokud Vaše strava není optimální, bude tohle “combo” na dva měsíce velmi efektivní.

Podívejte se na video od Karolíny a Lukáše o Ashwaghandhe.

Nezapomínejte, že projevy únavy nadledvin jsou velmi pestré a nastupují plíživě: Neustálá únava, neschopnost ráno vstávat, večer naopak problémy usnout. Úzkosti, deprese a náhlé panické stavy. Ukládání tuku v oblasti břicha a přibývání na váze. Potřeba kofeinu a dalších stimulantů. Snížení imunity, rozvoj autoimunity. Z dlouhodobého hlediska pak dochází k trvalému zvýšení krevního tlaku a samozřejmě se tak zvyšuje riziko infarktů a mrtvic. Zvýšení cholesterolu, protože právě cholesterol je základní stavební kámen pro tvorbu steroidních hormonů, jako je kortizol. Také dochází k negativnímu ovlivnění štítné žlázy a pohlavních hormonů (u žen problémy s cyklem, libidem a otěhotněním, u mužů snížení libida a potence). Nastupují problémy se soustředěním, pamětí, objevuje mozková mlha a zvyšuje se riziko například Alzheimerovy choroby. Vlivem cytokinů pak vzniká chronický zánět se všemi známými důsledky.

Pokud si přejete osobní konzultaci, kontaktujte některého z naturopatů, rádi se Vám budeme věnovat.

Tým NATUROTEKA



ON-LINE: Zatopené domy, evakuace, uzavřené silnice. Záplavy zasáhly i Moravskoslezský kraj

Dnes 12:58, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Většina toků v Moravskoslezském kraji překročila v noci ze soboty na neděli 3. povodňový stupeň - stav ohrožení. Na několika místech napříč krajem byl překročen bod extrémní povodně. Nařízeny byly další evakuace v řadě měst a obcí.

V Opavě evakuují tisíce lidí. Řeka Opava je na 3. stupni a hrozí více než stoletá voda

Včera 22:32 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě hrozí více než stoletá voda. Řeka Opava už se místy vylila z břehů a je na 3. stupni povodňové aktivity. Kulminovat by měla kolem 4. hodiny ráno. Město proto vyzvalo obyvatele Kateřinek k evakuaci, zejména těch, kteří bydlí v nižších patrech.

Lidé v obavách sledují hladiny toků, některé už jim zaplavily domy

Lidé v záplavových územích v Moravskoslezském kraji mají velké obavy z toho, co přinese noc na neděli. Po celou sobotu přicházeli k tokům a sledovali, jak hladiny stoupají. V Petrovicích u Karviné je zaplaveno několik desítek domů. Lidé se museli evakuovat do bezpečí. Podle místních je situace horší, než v roce 1997.

Sousedé vytáhli starší ženu z hořícího bytu ve Frýdku-Místku

Včera 20:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek v noci ve Frýdku-Místku u požáru bytu ve 4. nadzemním podlaží. V péči záchranářů skončili čtyři lidé. Jednu ženu vytáhli z hořícího bytu sousedé. Následně jí pomohli policisté a strážníci. Škoda je půl milionu korun.

Některé ulice v Havířově jsou zcela neprůjezdné, na magistrátu zasedl krizový štáb

Včera 19:05 | Havířov | Bára Kelnerová

V sobotu 14. září odpoledne opět zasedl krizový štáb ORP města Havířova a byla zhodnocena aktuální povodňová situace. Řeka Lučina se na několika místech vylila z koryta. Některé ulice jsou zcela neprůjezdné. Radnice vybízí k opatrnosti.

Obce Bruntálska už se potýkají s vodou a začínajícími záplavami

Na Bruntálsku sledují vodohospodáři i vedení obcí zejména situaci kolem řeky Opavy. V nejvíce postižených obcích v roce 97, Zátoru a Nové Heřminovech už nyní hrozí přetékají koryta řeky a voda se začíná vylévat po okolí.

Voda se v sobotu vylila z koryt menších toků, některé silnice jsou uzavřené

Zaplavené silnice, podjezdy zahrady a také sklepy domů, garáže a další objekty. V sobotu ráno a dopoledne začala velká voda škodit i v Moravskoslezském kraji. V plném nasazení jsou hasiči i správci komunikací. Některé silnice musely být uzavřeny.

V Novém Jičíně byl jako první na trojce potok Rakovec

Dnes 13:06, vydáno včera 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Hladina toků stoupá i v Novém Jičíně. Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen jako první na Rakovci, po poledni i na Jičínce, Zrzávca a Grasmance. Zasedá povodňová komise.

V Karviné jsou některé komunikace dočasně neprůjezdné

Včera 12:49 | Karviná | Monika Danková

Dočasné uzavírky jsou momentálně platné na ulici Studentská, Těreškovova u kruhového objezdu poblíž Dubiny a také u zimního stadionu ve Fryštátě.

Nemocnice v Havířově začala operovat pacienty speciálním robotem

13. září 2024 18:23 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Nemocnice v Havířově je prvním krajským zařízením, které může operovat pacienty pomocí robotického systému Da Vinci. Díky této technologii mohou chirurgové provádět operace s větší přesností a menším rizikem komplikací.

Hosté ve studiu: Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000

13. září 2024 15:52 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

Dny NATO proběhnou 21. – 22. září na Letišti Leoše Janáčka

Obce Bruntálska se připravují na případnou velkou vodu

13. září 2024 13:02 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Obce na Bruntálsku se připravují na možnost záplav. Ve všech již zasedly povodňové komise a koordinovaly svou činnost se složkami IZS, správci toků, hygienou a dalšími. Vzhledem k tomu, že před polednem začalo na celém území i pršet, starostové sledují i zvyšování hladin potoků a řek.

Nemocnice v Havířově jako první krajské zařízení operuje pomocí robota

Nemocnice v Havířově je prvním krajským zařízením, které může operovat pacienty pomocí robotického systému Da Vinci. Díky této technologii mohou chirurgové provádět operace s větší přesností a menším rizikem komplikací.

Krnovská nemocnice vyhrála celostátní projekt Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024

13. září 2024 10:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice slaví mimořádný úspěch na celostátní úrovni. Ve čtvrtek 12. září byla nezávislou auditorskou komisí vyhodnocena jako vítěz projektu „Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024.“

Hladiny řek stále stoupají, Povodí Odry snižuje odtok z přehrad

I když už od čtvrtka na celém území kraje prší, situace byla v pátek relativně klidná. Vodohospodáři připravili přehrady na velkou vodu a začali odtok snižovat. Podle meteorologů pravděpodobně přijde v sobotu a neděli až stoletá voda a na některých místech se dají očekávat nejvyšší stupně povodňové aktivity. Největší srážky spadnou v Jeseníkách.

Olympiáda dětí a mládeže produkuje reprezentanty a olympioniky

13. září 2024 9:14 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Regionální zprávy POLAR

Maskotem 22. Olympiády dětí a mládeže, která se uskuteční od 26. do 30. ledna 2025 v Moravskoslezském kraji, je elegantní rys. Slavnostní představení maskota se uskutečnilo v Campusu Ostravské univerzity a odtajnily se i další podrobnosti akce.