Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Skříně s posuvnými nebo otočnými dveřmi? Srovnání řešení

Prostorná a robustní šatní skříň je nepostradatelnou součástí vybavení každého domu a bytu. V návrhu interiéru se bez ohledu na jeho rozměry vyplatí najít místo pro praktickou šatní skříň, která pojme oblečení, doplňky, obuv, drobné vybavení a další předměty, které se nevejdou do komod a prádelníků.

Aby vaše nová šatní skříň dobře plnila svou funkci a harmonicky ladila s designem interiéru, je důležité věnovat pozornost několika klíčovým parametrům: rozměrům, konstrukci, povrchové úpravě a způsobu otevírání dveří. Existují dva hlavní typy šatních skříní: s posuvnými panely a s klasickými výklopnými dveřmi. Který model se bude ve vašem bytě hodit lépe? Podívejte se na to!

Šatní skříň s klasickými dveřmi

Skříně s klasickými otočnými dveřmi jsou oblíbenou volbou zastánců tradičního designu, ale nejen jich. Mezi skříněmi tohoto typu najdete jak modely zapadající do klasického designu, tak i provedení inspirované nejnovějšími trendy.

Před objednáním šatní skříně pro váš domov si pečlivě změřte prostor, kde chcete skříň zakomponovat. Do návrhu zahrňte šířku dveří při jejich otevření směrem ven. Šatní skříň bude dobře plnit svou úlohu pouze tehdy, pokud k ní budou mít členové domácnosti neomezený přístup. Zkontrolujte, zda se dveře budou volně otevírat a zda nebudou bránit pohybu po místnosti.

Zajímavé je, že šatní skříně s otočnými dveřmi se dobře kombinují s úzkým, vzpřímeným nábytkem. Kolejnice v posuvné skříni zabírají cenný prostor, který je u mělkého nábytku nedostatkový. V tomto případě klasické dveře neomezují úložný prostor uvnitř skříně.

Řešení pro malé místnosti: skříň s posuvnými dveřmi

Čelíte výzvě, jak zařídit stísněnou ložnici? Nebo snad umístění skříně s klasickými dveřmi do předsíně zablokuje vstupní dveře? Všude tam, kde je nedostatek místa, je šatní skříň s posuvnými dveřmi ideálním řešením. Tento funkční systém nezabírá při otevírání žádný další prostor, takže se doporučuje do podlouhlých místností a nepřehledných výklenků.

Skříně s posuvnými dveřmi umožňují volný přístup k obsahu bez nutnosti otevírat celý kus nábytku. Jejich použití je výhodné i v úzké a nepřehledné místnosti. Posuvný mechanismus pracuje tiše, což ocení zejména rodiče malých dětí. Na druhou stranu se pojezdy opotřebovávají rychleji než standardní panty a jejich oprava může být obtížnější.

Styl interiéru

Při výběru nábytku do obývacího pokoje, předsíně nebo ložnice se řiďte nejen funkčností řešení, ale také jejich estetikou. Pamatujte, že skříň, výrazný prvek dominující uspořádání, by měla být nedílnou, ucelenou součástí designu. Posuvné skříně se lépe hodí k interiérům zařízeným podle nejnovějších trendů. Na druhou stranu nadčasové, klasické šatní skříně jsou skvělou volbou pro každého tradicionalistu, který se nejlépe cítí v interiérech v klasickém, moderně klasickém, skandinávském a rustikálním stylu.

V kolekcích předních výrobců najdete obrovskou škálu zajímavých modelů. Nemusíte kompletovat veškerý nábytek z jedné řady. Zajímavého efektu dosáhnete, když budete kombinovat různé kusy. Nezapomeňte však, že vytváření eklektických kompozic vyžaduje dokonalý vkus. Je důležité najít mezi všemi komponenty "společný prvek". Spojovacím prvkem mezi všemi kusy nábytku může být designový nebo barevný akcent.

Jednoduché triky pro optické zvětšení prostoru

Obáváte se, že nová skříň, ačkoli je poměrně úzká a bez klasických dveří, opticky zmenší velikost malého pokoje? Velké skříně dominují kompozici a mohou ji zahltit. Použijte několik chytrých triků, abyste se tomuto efektu vyhnuli:

  • upustit od dekorativního modelu ve prospěch minimalistického designu. Hladká čela, harmonické linie a jednoduchost jsou spolehlivým způsobem, jak úspěšně proměnit malý interiér;
  • hledejte modely s vysokými nohami, které dodávají tvaru lehkost;
  • tmavé barvy a matné povrchy jsou "vyhrazeny" pro prostorné a velké místnosti. Pro úzkou tmavou chodbu nebo obývací pokoj v garsonce zvolte bělenou paletu barev a lesklé povrchy;
  • nepodceňujte roli světla. Správně osvětlená místnost může "přidat" několik metrů navíc do interiéru a "zvednout" nízký strop. Vybírejte svítidla s průhlednými stínidly a chromovanými prvky. Stropní svítidla by měla mít stínidlo otevřené nahoře, nikdy ne dole (světlo odrážející se od stropu místnost opticky zvětší). Nerozdělujte místnost na zóny. Osvětlete prostor rovnoměrně;
  • Dokonalým doplňkem malého pokoje bude šatní skříň s dveřmi zakrytými zrcadlem. Velký panel dodá uspořádání hloubku a opticky ho zvětší, navíc bude neocenitelným pomocníkem při přípravě na odchod z domu.

Funkční šatní skříň: promyšlený interiér

Funkčnost vybraného modelu je výrazně ovlivněna nejen způsobem otevírání dveří, ale také uspořádáním interiéru. Čemu byste měli věnovat pozornost při výběru šatní skříně do vaší domácnosti? Zde je několik cenných rad:

  • minimální hloubka skříně je 25 cm a optimální hloubka je 60 cm. Pokud je skříň příliš úzká, ramínka se zachytávají o dveře a na oblečení se tvoří záhyby;
  • Tyč by měla být namontována ve výšce 90-100 cm. Pokud máte ve skříni hodně dlouhých kabátů a šatů, vyberte si model s tyčí namontovanou o něco výše (například ve výšce 120 cm);
  • Nábytek bude praktičtější, pokud bude mít dlouhou a širokou polici na kufr a vysokou přihrádku na žehlicí prkno.


Muž vběhl v Ostravě přímo před auto, v ohrožení života skončil v nemocnici

Dnes 11:30 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V sobotu večer zasahovaly záchranné složky u velmi vážné nehody v Ostravě-Zábřehu. Přímo před projíždějící auto tam vběhl 47letý muž. Řidič už nestačil reagovat a muže srazil. Ten skončil v ohrožení života v nemocnici.

Novým senátorem za Opavu se stal primátor Tomáš Navrátil

Včera 14:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé ve volebním obvodu 68 Opava vybrali i třetího senátora z Moravskoslezského kraje. Stal se jím současný primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který prošel do druhého kola hlasování se současným senátorem Herbertem Paverou (TOP 09), ten tak svůj post už neobhájil.

Ocenění Moravskoslezská sestra 2024 putovalo i do havířovské nemocnice

Devátý ročník ankety Moravskoslezská SESTRA 2024 má svoje vítězky. V kategorii ambulantní péče si ocenění převzala zdravotní sestra Nemocnice Havířov Kateřina Urbánková.

Retro tábor pro karvinské seniory byl plný sportovních disciplín

Karvinské seniorky i letos zažily krásné chvíle na retro táboře, který pro ně v Beskydech zorganizoval Odbor sociální. Letos pro ně připravil program plný olympijských disciplín.

Ostravské hlavní nádraží bude v provozu o víkendu. Regionální doprava se obnoví v pondělí

27. září 2024 16:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od soboty 28. září odpoledne budou dálkové vlaky Českých drah znovu jezdit do stanice Ostrava hlavní nádraží  a také do Bohumína. Správa železnic ohlásila obnovení provozu na traťovém úseku Ostrava-Svinov – Ostrava hl.n. – Bohumín – Dětmarovice od sobotní 14:00 hod. Na svou běžnou trasu se tak v průběhu  soboty a neděle v plném rozsahu vrátí dálkové vlaky linky Ex1 směřující na Slovensko.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

26. září 2024 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Voda v Ostravě-Nové Vsi klesla natolik, že některá čerpadla už musela být odpojena

Likvidace následků povodně stále pokračuje. V Ostravě-Nové Vsi klesla hladina natolik, že některá velkokapacitní čerpadla už musela být odpojena a voda se čerpá pomocí menších přenosných zařízení. Pod vodou zůstává už pouze poslední ulice.

Ostravské sběrné místo pro pomoc po povodních končí provoz

27. září 2024 14:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V Ostravě pokračují práce související s následky povodní, situace se v mnoha oblastech stabilizovala. Ve středu 25. září byl ukončen provoz centra k nouzovému ubytování, které bylo zřízeno na Černé louce. Dnes, v pátek, 27. září skončí večer také provoz tamního sběrného místa pomoci.

Na Jičínce opravili zvedací lávku, která zvládne i stoletou vodu

Nový Jičín nechal opravit zvedací lávku přes řeku Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Zvládne průtok i stoleté vody. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

Dobrovolníci z Adry chodí už 20 let za klienty Domova pro seniory Frýdek-Místek

Dobrovolníci už 20 let navštěvují klienty domova pro seniory na ulici 28. října. Právě tady navíc ADRA začala se svými dobrovolnickými programy, které postupně rozšířila. Významné výročí spolupráce teď všichni společně oslavili.

Velkoobjemová čerpadla v Nové Vsi konečně vypla. Hasiči řeší ještě malé laguny

27. září 2024 11:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči konečně odčerpali vodu ze zatopených objektů v ostravské části Nová Ves. Velkokapacitní čerpadla vypla a postupně je odvážejí. Ještě budou ale malými čerpadly likvidovat malé laguny kolem. Podrobnosti o situaci v Ostravě i celém kraji přiblížili moravskoslezský hejtman a šéfové hasičů i policie.

S následky po povodni pomáhají v Petrovicích u Karviné i odsouzení

27. září 2024 11:50 | Celý MS kraj | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

I odsouzení z karvinské věznice se aktivně zapojili do pomáhání městům, obcím a firmám v odstraňování škod po povodních. Jedna ze skupin momentálně pomáhá v Petrovicích u Karviné.

Obce Bruntálska potřebují těžkou techniku, vodovod a vysoušeče

26. září 2024 20:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce Bruntálska sbírají všechny síly, aby si poradily s následky povodní. Jde zejména o záchrany nemovitostí a snahy o obnovu infrastruktury. V mnoha obcích nefunguje dodávka vody, kanalizace, opravují se přívody elektřiny. Do pomoci se zapojuje i armáda a dobrovolníci.

Krnovská nemocnice se vrací k běžnému provozu

26. září 2024 18:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice má za sebou velmi náročné období způsobené rozsáhlou povodní. Díky zaměstnancům nemocnice, složkám IZS, vedení Moravskoslezského kraje, dobrovolníků a dalších organizací se daří těžké období překlenout. Zdravotnické zařízení se pozvolna vrací k běžnému provozu.

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

26. září 2024 13:47 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.