Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nový kurz FN Ostrava účastníky naučil, jak pod ultrazvukem správně zajistit periferní žilní katetr

Lektoři FN Ostrava uspořádali nový kurz pro širokou odbornou veřejnost, který má akreditaci Ministerstva zdravotnictví ČR. Celkem dvanáct účastníků naučili, jak pod ultrazvukem správně zajistit periferní žilní katetr. Tato metoda je vhodná zejména pro pacienty s obtížně zajistitelným žilním vstupem.

Techniku zavedení pod ultrazvukovou kontrolou je nutné si dobře osvojit. Kurz se proto soustředil na detaily. Rozdělen byl na teoretickou a praktickou část. Kurzisté trénovali na cvičných pomůckách, takzvaných fantomech, a následně absolvovali praxi na oddělení u pacientů. „Je důležité synchronizovat pohled na obrazovku monitoru s pohledem na zaváděnou kanylu. Po zautomatizování těchto činností už jde v podstatě o jednoduchou a rychlou metodu,“ popisuje garantka kurzu Mgr. Nela Walachová, která jako zdravotnická záchranářka působí na Urgentním příjmu FN Ostrava.

Nového kurzu se zúčastnili jak nelékaři ostravské fakultní nemocnice, tak i zdravotníci z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Vhodný je například pro porodní asistentky, zdravotnické záchranáře, všeobecné sestry nebo radiologické asistenty. „Na kurz jsem se přihlásil, jelikož máme více pacientů, kteří potřebují zajistit speciální intravenózní přístup,“ vysvětluje jeden z kurzistů Jan Hrončok, DiS., všeobecná sestra Kardiovaskulárního oddělení FN Ostrava.

Podle statistik až osmdesát procent pacientů, kteří fakultní nemocnici navštíví, potřebuje zajistit periferní žilní vstup. „U devětatřiceti procent z nich je to obtížné. Mluvíme hlavně o pacientech se spotřebovaným anebo zkolabovaným žilním systémem. Samostatnou kategorii pak tvoří děti,“ dodává Nela Walachová.

Lektoři plánují tento kurz pořádat čtyřikrát do roka. Druhé pokračování chtějí zorganizovat během letošního prosince.

Podívejte se na zajímavé video z kurzu: https://youtu.be/5sqfniRqajE.



Ostrava pracuje na zprovoznění ústřední čistírny odpadních vod

Včera 15:43 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravští radní svolali mimořádnou schůzi, na které schválili první peníze na opravu zaplavené ústřední čistírny odpadních vod v části Přívoz. Radní schválili přes 880 tisíc korun bez DPH na opravu servopohonů. Podle předběžných odhadů způsobily povodně v čistírně škody za více než 300 milionů korun a opětovné zprovoznění bude trvat několik měsíců. Do té doby bohužel poteče odpad z kanalizace přímo do Odry.

Děti v MŠ Resslova v Havířově mají vlastního sportovního trenéra

Nedostatek pohybu u dětí nemusí vést jen k obezitě, ale i k dalším problémům. Mateřská škola Resslova v Havířově se proto zaměřuje na sport. Děti mají dokonce i vlastního trenéra, což rodiče vítají.

Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Dnes 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Pěvecké sbory z Karviné a Nového Jičína vyhrály prestižní soutěž v Norsku

Včera 16:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pěvecké sbory z Moravskoslezského kraje uspěly v prestižní norské soutěži Grieg International Choir Festival. Karvinský pěvecký sbor Permoník vyslal do soutěže tři soubory. Jeden vyhrál zlato a další dva stříbro. Mužský pěvecký sbor Sextet plus z Nového Jičína bral také v jedné kategorii zlato.

Veřejnost se zapojila do Kolo-běžné výzvy havířovské nemocnice, pro Gretku se vybralo 290 tisíc korun

Téměř 500 lidí se zapojilo do Kolo-běžné výzvy na podporu nemocné Gretky, kterou uspořádala havířovská nemocnice. Dívka spolu se svými rodiči obdržela šek v hodnotě 290 tisíc korun na pořízení automobilu.

Frýdek-Místek obnovil Pochod pro seniory. Šlo se z Lískovce do Sedlišť

Frýdek-Místek obnovil oblíbenou akci Pochod pro seniory. Začalo se podzimním výšlapem z Lískovce do Sedlišť, kterého se účastnilo několik desítek aktivních seniorů. Cílem akce je motivovat seniory k pohybu a také jim nabídnout možnosti setkávání.

Město prodalo zbytek průmyslové zóny, zájem měly dvě firmy

Loni v červnu město prodalo hlavní část pozemků v lokalitě průmyslové zóny za ulici Propojovací, zhruba 130 tisíc metrů čtverečních, společnosti CTP Moravia North. V návaznosti na to pak nabídlo zbývající část sousedící plochy, zhruba deset a půl tisíce metrů čtverečních, drobným investorům.

Rodinné centrum Lumpíkov Frýdek-Místek zve na konferenci Úspěšná žena v každém věku

Rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov ve Frýdku-Místku připravilo první velkou konferenci s názvem Úspěšná žena v každém věku. Pět inspirativních žen bude sdílet své příběhy o tom, jak se dostaly k podnikání nebo jak si vybudovaly různé posty ve firmě.

Vietnamská komunita slavila v Ostravě Den dětí

Možná vás překvapí, že následující reportáž bude o Dni dětí. Ten byl ale určen pro vietnamskou menšinu žijící v našem kraji. Hostil ho Dům kultury Akord Ostrava, program byl nabitý a děti i dospělí se výborně bavili.

V Doubravě slavnostně odhalili bustu významného Sokola, legionáře a národního hrdiny Jana Čapka

V Doubravě na Karvinsku slavnostně odhalili bustu Jana Čapka. Významného sokola, legionáře a národního hrdiny. Je považován za zakladatele československé legie v Itálii.

Policisté pokutovali během dopravní akce 90 řidičů, kteří překročili rychlost

Včera 7:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté se zapojili do plánované celorepublikové dopravní akce, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování rychlosti vozidel. Konkrétně pokutovali 90 řidičů. Řešili ale i jiné přestupky.

Letecká humanitární pomoc potěšila i děti v zatopeném Zátoru, vrtulník přivezl přímotopy i hračky

29. září 2024 19:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Dětem v zatopeném Zátoru přivezl alespoň trochu pohody a zábavy vrtulník s humanitární pomocí z Kunovic. Přestože místní škola ještě nebyla v provozu, školáci i s rodiči se již dopoledne sešli u přistání helikoptéry. S dopravou na místo pomohli i vojáci.

Novým senátorem za Opavu se stal primátor Tomáš Navrátil

28. září 2024 14:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé ve volebním obvodu 68 Opava vybrali i třetího senátora z Moravskoslezského kraje. Stal se jím současný primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který prošel do druhého kola hlasování se současným senátorem Herbertem Paverou (TOP 09), ten tak svůj post už neobhájil.

Ostravské hlavní nádraží bude v provozu o víkendu. Regionální doprava se obnoví v pondělí

27. září 2024 16:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od soboty 28. září odpoledne budou dálkové vlaky Českých drah znovu jezdit do stanice Ostrava hlavní nádraží  a také do Bohumína. Správa železnic ohlásila obnovení provozu na traťovém úseku Ostrava-Svinov – Ostrava hl.n. – Bohumín – Dětmarovice od sobotní 14:00 hod. Na svou běžnou trasu se tak v průběhu  soboty a neděle v plném rozsahu vrátí dálkové vlaky linky Ex1 směřující na Slovensko.