Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Pro ženy bude navíc k dispozici vyšetření štítné žlázy a poradna pro prevenci rakoviny prsu. Fyzickou kondici mohou zaměstnanci podpořit pohybem - na firemním badmintonovém turnaji. Dny zdraví pro své pracovníky připravila OKD spolu se zdravotní pojišťovnou RBP.

Vzhledem k tomu, že naše společnost z velké části stojí na dlouholetých zaměstnancích, považujeme za důležité je motivovat ke zdravému životnímu stylu a pomáhat jim předcházet zdravotním obtížím. Proto pořádáme Dny zdraví v tak velkém rozsahu, a to nejen počtem preventivních vyšetření, ale i čtyřdenní dobou konání, aby měl možnost se jich zúčastnit opravdu každý,“ uvedl Radomír Štix, personální ředitel.

Všichni zaměstnanci OKD, bez ohledu na to, u jaké zdravotní pojišťovny jsou registrováni, mohou každý říjnový čtvrtek počínaje 10. říjnem vždy od 5.30 do 14.30 zdarma využít preventivních vyšetření a konzultací se specialisty přímo v místě pracoviště na Dole ČSM. K dispozici jim budou měření krevního tlaku a cévního věku, která umí včas odhalit rizikové faktory pro vznik onemocnění srdce a cév, měření zraku a očního tlaku, vyšetření znamének ručním dermatoskopem, měření tělesné kondice a analýza složení těla, které zjistí procento tělesného a viscerálního tuku a svalové hmoty, úroveň hydratace a metabolický věk, nebo stanovení hladiny PSA z krve pro včasné odhalení rakoviny prostaty.

Podologická poradna poskytne diagnostiku chodidel, jejímž cílem je předejít bolestem zad a kloubů, spánková laboratoř pomůže při problémech s chrápáním nebo při nepravidelném spánkovém režimu, nutriční poradna doporučí na základě výsledků měření složení těla optimální stravu a psychologická poradna napomůže s péčí o duševní zdraví. Ženy si mohou navíc nechat vyšetřit štítnou žlázu a naučit se, jak provádět samovyšetření prsou. 8. října se mohou zaměstnanci OKD zúčastnit badmintonového turnaje ve čtyřhře a 10. října bude v jídelnách jako upozornění na Dny zdraví podáváno menu zaměřené na zdravou stravu a k hornickým svačinám se bude vydávat také ovoce.

Jsem velmi potěšen, že můžeme spolu s OKD realizovat Dny zdraví, které pomohou zaměstnancům lépe porozumět jejich zdravotnímu stavu a podpořit jejich snahu o zdravější životní styl. Jsem přesvědčen, že prevence a včasný monitoring zdraví jsou klíčem k dlouhému a kvalitnímu životu,“ doplnil Antonín Klimša, výkonný ředitel RBP.

OKD, a.s. je jediným producentem černého uhlí v České republice. Těžba probíhá v hlubinném dole ČSM s lokalitami Sever a Jih v karvinském revíru v jižní části Hornoslezské uhelné pánve. Firma těží, upravuje, zušlechťuje a prodává černé uhlí s nízkým obsahem síry a dalších příměsí, které se uplatňuje zejména v energetice a ocelářství. Ročně vytěží z dolu cca 1,2 milionu tun uhlí. OKD má 3300 zaměstnanců. Jediným akcionářem je státem vlastněná firma PRISKO a.s.



Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.