1. Džemy a marmelády
Kdo by nemiloval sladké džemy a marmelády, které mnohým z nás evokují dětství spojeném s marmeládovou koblihou anebo s kakaem a chlebem s jahodovým džemem namazaným od babičky. Kromě klasického mazání na pečivo je lze využít i jako dochucení do bílých jogurtů či jako ingredienci při pečení.
Postup:
- Ovoce (např. jahody, meruňky, maliny) omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kousky.
- Nakrájené ovoce vložte do hrnce a přidejte cukr (obvykle zhruba stejné množství jako ovoce) a šťávu z citronu.
- Celou směs následně pomalu přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne (asi 20-30 minut).
- Poté stačí horký džem nalít do sterilizovaných sklenic, zavíčkovat a otočit dnem vzhůru pro správné zatáhnutí víček.
2. Sušené ovoce
Jedná se o skvělý a nenáročný způsob, jak ovoce uchovat na dlouhou dobu, a to navíc bez použití cukru nebo dalších látek. Sušené ovoce je pak výborné jako zdravá svačina na cesty nebo přísada do müsli a pečení. Můžete si s ním udělat například domácí granolu nebo posypat ovocný koláč.
Postup:
- Ovoce (např. jablka, švestky, hrušky) omyjte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky.
- Připravte si sušící síta, popřípadě plechy vyložené pečícím papírem a nakrájené plátky na ně položte.
- Kdo má doma sušičku může samozřejmě využít na sušení tu. Ostatní mohou ovoce usušit v klasické troubě, a to při nízké teplotě (asi 50-60 °C) několik hodin. Výsledkem by měly být suché ale stále pružné plátky.
- Plátky uchovávejte v uzavíratelných sklenicích nebo sáčcích ideálně na tmavém a suchém místě.
Oblíbenou formou sušení je i takzvaná lyofilizace na jejímž základě vzniká ovoce sušené mrazem. Nejprve dochází ke zmrazení ovoce a následně se zvýší teplota a sníží tlak za účelem odpaření zbylé vody. Výsledkem je 100% přírodní produkt bez přidaného cukru. Nicméně vybavení na tento proces není běžnou součástí domácnosti, takže tento typ zakoupíte spíše v obchodě.
3. Zavařování kompotů
Další věc, jenž mají mnozí z nás možná spojenou s dětstvím. Řízek, bramborová kaše a broskvový kompot. Nejen, že se jedná o skvělou s svěží přílohu k jídlu ale také s ním lze ozdobit nějaký nepečený dort, cheesecake a podobně.
Postup:
- Vybrané ovoce omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky.
- Nakrájené kousky vložíte do sterilizovaných sklenic a zalijete horkým cukerným roztokem (1 litr vody na 500 g cukru).
- Sklenice pevně uzavřete a sterilizujte v horké vodní lázni (asi 85-90 °C) po dobu 20-30 minut.
- Před uložením nechte sklenice vychladnout a skladujte na chladném a tmavém místě.
4. Buchty a koláče s ovocem
Většina z nás asi nepohrdne dobrým šálkem kávy nebo čaje. Umíte si ale představit nedělní odpolední kávu bez sladké buchty nebo koláče?
Postup:
- Připravte si těsto na buchty nebo koláč (může být kynuté, křehké nebo piškotové).
- Ovoce omyjte, očistěte a nakrájejte.
- Na rozválené těsto můžete ovoce poklást anebo ho samozřejmě přidat i jako náplň do samotných buchet.
- Pečte podle konkrétního receptu (obvykle při 180 °C po dobu 20-30 minut).
- Nechte vychladnout a podávejte.
5. Domácí pálenka
Zde si přijdou na své především pánové, ale možná nepohrdnou ani některé dámy. Pálenka je tradiční alkoholický nápoj vyráběný destilací zkvašeného ovoce. Skvělé na ní je, že právě sklizené plody, které jsou nějakým způsobem potlučené, nehodí s k přímé konzumaci, můžete využít právě do pálenky.
Postup:
- Ovoce omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Následně nechte kvasit v kvasných nádobách při stabilní teplotě (18-22 °C) po dobu několika týdnů.
- Po ukončení kvašení přefiltrujte a destilujte v destilačním zařízení (pálenice).
- Hotovou pálenku pak stačí přelít do skleněných lahví a buď skladovat anebo rovnou nechat okoštovat rodině nebo přátelům.