Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Eva Panošová

Díky rekordní dotaci mohou ve Spálově opravit Sokolovnu

12. února 2010 12:00 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Obec Spálov získala rekordní dotaci na opravu Sokolovny. Lidé z vesnice jsou šťasní, protože v Sokolovně se odehrává prakticky celý kulturní a společenský život. A když se práce na její opravě zastavily, měli strach, že se nebudou mít kde scházet.

Dětský karneval v Zelinkovicích má dlouholetou tradici

7. února 2010 18:01 | Frýdek-Místek | Eva Panošová

Pokud chcete vidět, jak má vypadat správný karneval, pak se vydejte do Zelinkovic u Frýdku - Místku. Maškarní rej, který pořádá místní mateřská škola, má už desetiletou tradici a velmi ho prožívá celá vesnice.

Nad Trojanovicemi se opět vznáší hrozba těžby uhlí

5. února 2010 11:52 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Lidi z Trojanovic už řadu let děsí hrozba těžby uhlí. Na černouhelné ložisko si dělali zálusk těžaři už za minulého režimu. Výsledkem je důl Frenštát, který nebyl sice nikdy v provozu, ale už tři desítky let hyzdí část obce. Horší ale je, že se dnes o těžbě uhlí v této horské vesnici, ke které mají lidé silný vztah, opět začalo mluvit.

V Raduni začala fungovat matrika

28. ledna 2010 18:39 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Snoubenci, kteří si pro své "ano" zvolí nádherné prostředí zámku v Raduni na Opavsku, mají od nového roku jednodušší cestu, než jejich předchůdci. Přestože obec má pouze necelou tisícovku obyvatel, rozběhla provoz dosud chybějící matriky.

V Hrádku si došlápli na vandaly, kteří ničili polské nápisy

25. ledna 2010 0:48 | Frýdek-Místek | Eva Panošová

V Hrádku na Frýdecko-Místecku se rozhodli netolerovat ničení česko-polských označení názvů obce. Situaci začali řešit hned zpočátku, vedení obce ji neváhalo označit jako trestný čin a pohrozilo, že do případu zapojí také policii. To se v praxi osvědčilo.

V Hukvaldech budují nové zázemí pro fotbalisty

22. ledna 2010 8:05 | Frýdek-Místek | Eva Panošová

Fotbalisté z Hukvald na Frýdecko - Místecku nutně potřebují lepší zázemí. Schází jim klubovna a také šatny jsou v žalostném stavu. To se ale brzy změní. Obec získala dotaci a na hřišti se díky tomu pilně pracuje. A to dokonce i teď v zimě.

S Pavlem Drobilem (ODS) o jaderné elektrárně v Jeseníku nad Odrou

15. ledna 2010 21:07 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Jaderná elektrárna. Tato slova skloňují ve všech pádech lidé v Jeseníku nad Odrou - Blahutovicích. S nápadem postavit v tomto malebném koutku Novojičínska elektrárnu přišli poprvé politici už za minulého režimu. Dnes tuto myšlenku oprášil lídr moravskoslezské kandidátky ODS Pavel Drobil. Obyvatelům osady se to ale vůbec nelíbí.

Beseda s MUDr. Lukáčem o převratné metodě léčby artritidy - orthokine

14. ledna 2010 5:00 | Ostrava-město | Eva Panošová

Ostrava má zatím jediné pracoviště v Česku, které léčí artritidu metodou zvanou orthokine. Její podstatou je speciálně upravená krev, kterou lékaři píchají pacientovi do postiženého kloubu. Bližší informace o metodě orthokine nám sdělil MUDr. Ladislav Lukáč.

Beseda s Petrem Kajnarem, primátorem Ostravy

11. ledna 2010 0:21 | Ostrava-město | Eva Panošová

S primátorem města Ostravy, Petrem Kajnarem se krátce ohlédneme za uplynulýcm rokem 2009 a řekneme si, co čeká Ostravu v roce letošním.

V Petrovicích u Karviné mají chodníky v pucu

9. ledna 2010 10:08 | Karviná | Eva Panošová

Takzvaný chodníkový zákon zaskočil řadu českých obcí a měst. Radnicím totiž přibyla povinnost chodníky uklízet, zatímco do konce loňského roku měli tuto povinnost občané. Petrovic u Karviné se ale tento problém netýká. O své chodníky totiž pečuje obec už několik let.

Komerční sdělení více

Běhej Valachy má novinku, rodinný závod dvojic. Přijedou i Perušič a Schweiner

VELKÉ KARLOVICE – Sportovní seriál DATART Valachy tour míří do finále. V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční čtvrtá, závěrečná akce 12. ročníku – běžecký závod Běhej Valachy. Tradiční dvě trasy pro dospělé a šest tras pro děti doplní novinka: Rodinný závod dvojic. Navíc jako hosté dorazí hned olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž mohou zájemci poměřit síly na trase a zasoutěžit si o volejbalové ceny.

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.


FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.

Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Více