Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Eva Panošová

Ve Lhotce umí třídit odpad každé malé dítě

7. ledna 2010 2:57 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Malé obce v Beskydech přistupují k životnímu prostředí zodpovědně. Dokazuje to soutěž O keramickou popelnici, která hodnotí úroveň třídění odpadů. Vítězem se stala Lhotka na Frýdeckomístecku a v první desítce se umístily i další čtyři beskydské obce.

Beseda s Mons. Františkem Václavem Lobkowiczem, biskupem ostravsko-opavské diecéze

4. ledna 2010 0:41 | Ostrava-město | Eva Panošová

Mons. František Václav Lobkowicz, biskup ostravsko-opavské diecéze se ohlíží za rokem 2009 a vítá rok 2010.

Období zabijaček je tady

31. prosince 2009 6:12 | Ostrava-město | Eva Panošová

V rodině Blahutů v Bašce na Frýdeckomístecku má pravá domácí zabíjačka dlouholetou tradici. Řeznické řemeslo se zde dědí z generace na generaci.

Chlebičov láká mladé i seniory

30. prosince 2009 7:05 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Padesát nových rodinných domů vyroste už brzy v Chlebičově na Opavsku. Vedení radnice chce přilákat do obce mladé lidi. Myslí ale také na seniory. Součástí nové výstavby bude i chráněné bydlení pro seniory.

Zámek Raduň dostane novou střechu

29. prosince 2009 7:31 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Zámek v Raduni na Opavsku, který je dominantou obce, bude mít novou střechu. Návštěvníky vystřídali dělníci, kteří likvidují necitlivé stavební zásahy ze 60. let minulého století. Střecha bude mít po mnoha letech znovu svou historickou podobu.

Vyšla kniha o Krásném Poli

28. prosince 2009 7:20 | Celý MS kraj | Eva Panošová

"V Krasnym Polu na kopečku". Tak se jmenuje kniha, kterou o své rodné obci napsal Zdeněk Bajgar. Za publikaci sklidil autor uznání odborníků, především však, knihou plnou historických fotek a zajímavého vyprávění pamětníků, potěšil své spoluobčany.

Rozhovor s Marcelou Reichelovou ze Sdružení obrany spotřebitelů

23. prosince 2009 4:59 | Ostrava-město | Eva Panošová

S paní Marcelou Reichelovou ze Sdružení obrany spotřebitelů se budeme bavit o nevhodných vánočních dárcích a o možnostech jejich vrácení.

Varhaník z Čeladné nacvičuje koledy

22. prosince 2009 6:56 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Vánoce bez koled si asi nikdo z nás neumí představit. Snad nejlépe znějí koledy v kostele, za doprovodu varhan. Napadlo vás ale někdy, že varhaník musí před Vánocemi koledy takzvaně oprášit, aby o svátcích nezněly falešně? Přesvědčili jsme se o tom v Čeladné.

Spolupráce se slovenskou Základní školou

21. prosince 2009 10:41 | Ostrava-město | Eva Panošová

Zajímavé předvánoční zpestření přichystali učitelé svým žákům v Základní škole ve Staré Bělé. Pozvali na návštěvu školáky ze Slovenska. Děti z Dolného Kubína společně s českými dětmi vyráběly vánoční dárky. Spontánně tak vznikla nová kamarádství.

Beseda s Marcelou Reichelovou ze Sdružení obrany spotřebitelů

18. prosince 2009 4:04 | Ostrava-město | Eva Panošová

S Marcelou Reichelovou ze Sdružení obrany spotřebitelů jsme hovořili na téma předvánočních půjček. Zadlužit se kvůli vánočním dárkům není, podle odborníků, šťastné řešení, nemusí však nutně skončit špatně. Nutné je případnou půjčku předem dobře promyslet.

Komerční sdělení více

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.

FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.


Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Čekárna na Klinice onkologické dostala novou podobu

Čekárna chemoterapie a rentgenu Kliniky onkologické FNO a LF OU dostala zcela novou tvář. Díky penězům od drobných dárců i velkých přispěvatelů se proměnila ve skutečnou kavárnu. Jen s tím rozdílem, že dobrovolníci, kteří zajišťují její chod, peníze za připravené nápoje ani další pochutiny neinkasují.

Více