Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

S Lubomírem Pospíšilem o dotačních programech

5. března 2010 13:17 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Náměstek primátora města Ostravy Lubomír Pospíšil informuje o dotačních programech, které se týkají školství a kultury a především jazykové vybavenosti žáků, studentů a absolventů škol v MS kraji.

Jednotný informační a komunikační systém ochrany přírody

1. března 2010 0:05 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Moravskoslezský kraj zahájil realizaci projektu Jednotný informační a komunikační systém ochrany přírody, který je realizován s přispěním financí Evropského společenství LIFE+. Celkový rozpočet projektu je zhruba 21 milionů korun a zhruba polovinu hradí kraj.

Beseda s básnířkou Marií Farnou o její dosavadní tvorbě

26. února 2010 20:11 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Marie Farná při svém studiu na vysoké škole onemocněla a verdikt lékaře byl neúprosný - schizofrenie. Během léčby této vážné duševní nemoci bojovala o život několikrát a vždy boj vyhrála. V léčebně se také seznámila se stejně nemocným Milanem, který se stal jejím životním partnerem. Oba, jak se říká, políbila umělecká múza, Marie píše básně a Milan se věnuje výtvarné tvorbě.

S náměstkem primátora Karviné o dopravě a životě města

22. února 2010 1:23 | Karviná | Renáta E. Orlíková

S dnešním hostem dne, náměstkem primátora Karviné, panem Zbyňkem Gajdaczem si budeme povídat o dopravní infrastuktuře a životě města Karviné.

Situace kolem ovzduší na Ostravsku a Karvinsku se nelepší

15. února 2010 12:04 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Kdyby lidé z některých míst Ostravska a Karvinska chtěli vyhovět předpisu Evropské unie ohledně smogu, museli by se nadechnout a vydržet se zadrženým dechem do konce roku nebo se odstěhovat z regionu.

Beseda s Petrem Kůdelou o nové expozici hasičsckého muzea

5. února 2010 13:27 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Petr Kůdela, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, nás pozve na novou expozici do Hasičského muzea.

Beseda s Jarmilou Weissovou o rekvalifikaci žen po mateřské dovolené

3. února 2010 6:02 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

S dnešním hostem, paní Jarmilou Weissovou z poradenského centra, se budeme bavit například o tom, jak pomoci mužům a ženám, kteří se vracejí z mateřské dovolené do "plnohodnotného" života.

Beseda s Ivanou Slivkovou o působení v Indii v rámci projektu Krajní meze

29. ledna 2010 14:16 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

Ivana Slivková z oddělení ochrany a dětí mládeže z Ostravy - Poruby působila v minulém roce v Indii, kde v rámci projektu Krajní meze učila místní děti.

Program Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010

15. ledna 2010 13:02 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Krajští radní schválili program "Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010." Na jeho realizaci byla pro tento rok v rozpočtu kraje vyčleněna částka ve výši 20 milionů korun, z nichž 2 miliony jsou určeny na podporu talentovaných studentů vysokých škol.

Beseda o ledových sochách na Pustevnách s Dagmar Hrabalovou

14. ledna 2010 19:53 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

Za jedenáct ročníků "Sněhového království" sochaři vytvořili 110 soch, na kterých se podílelo 95 profesionálních výtvarníků z pěti zemí. V letošním roce budou sochy na Pustevnách vytvořeny nejen ze sněhu, ale také z ledu.

Komerční sdělení více

Povodí Odry: Dnes zahájíme odpouštění vody z kaskády Slezská Harta a Kružberk neškodným odtokem

Kaskáda nádrží Slezská Harta a Kružberk po celou dobu trvající povodně až dosud zadržovala veškeré přítoky a pod přehradou Kružberk byl odtok 1,5 m3/s. V řece Moravici pod kaskádou do zaústění řeky Opavy v městě Opava tekla jen voda z vydatných srážek. Dnes v ranních hodinách bude zahájeno snižování hladiny vody v nádrži Kružberk. Nebude dosažen žádný povodňový stupeň a voda se udrží v korytě. Lidem nebezpečí nehrozí.

Běhej Valachy má novinku, rodinný závod dvojic. Přijedou i Perušič a Schweiner

VELKÉ KARLOVICE – Sportovní seriál DATART Valachy tour míří do finále. V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční čtvrtá, závěrečná akce 12. ročníku – běžecký závod Běhej Valachy. Tradiční dvě trasy pro dospělé a šest tras pro děti doplní novinka: Rodinný závod dvojic. Navíc jako hosté dorazí hned olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž mohou zájemci poměřit síly na trase a zasoutěžit si o volejbalové ceny.


Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.

FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.

Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

Více