Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Kořistka

V Ostravě se rozjel unikátní projekt monitoringu ovzduší

17. února 2010 9:03 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Do jednoho roku by měl mít Zdravotní ústav Ostrava hotovu mapku, která přesně ukáže, kdo a kde nejvíce znečišťuje ovzduší. Údaje získá díky unikátnímu projektu monitoringu ovzduší, který svým rozsahem nemá v naší zemi obdoby. Některé škodliviny budou měřeny vůbec poprvé.

Moravskoslezský kraj může čerpat peníze z evropského fondu Jessica

9. února 2010 6:27 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj získal nový zdroj peněz z Evropské unie. Jako první region v zemi podepsal smlouvu s Evropskou investiční bankou a může začít čerpat finance z fondu Jessica. Peníze mohou být využity na rozvoj a obnovu měst, a to nejen veřejnými, ale i soukromými investory.

Zimní údržba silnic se letos zcela jistě prodraží

8. února 2010 6:05 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Pluhy a sypače už vyjíždí jen v horských oblastech Moravskoslezského kraje, aby rozšířily cesty nebo posypaly štěrkem hůře sjízdné úseky. Přesto se dá už teď s jistotou říct, že letošní zima se silničářům prodraží a je pravděpodobné, že peníze budou v další části roku chybět jinde.

Kormoráni doslova vyžírají ryby v řece Moravici

6. února 2010 0:42 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Rybáři na Opavsku jsou zoufalí. Už několik dní mohou jen bezmocně přihlížet, jak v obci Branka kormoráni doslova vyžírají řeku Moravici. Tito ptáci jsou totiž zvláště chráněným druhem a plašení už příliš nepomáhá.

Ostravské výstaviště Černá louka bude mít novou tvář

3. února 2010 7:52 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostravské výstaviště Černá louka, které leží přímo v centru města, by se mělo v nejbližších letech dočkat radikální změny. Radní totiž vyhlásili architektonickou soutěž o její budoucí podobě. Supermoderní čtvrť by měla Ostravě pomoci v soutěži o Evropské hlavní město kultury 2015.

Inaugurace rektora VŠB – TU Ostrava Ivo Vondráka

2. února 2010 10:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Vysoká škola báňská by se měla v příštích letech proměnit z regionální školy v moderní evropskou univerzitu. To je jeden z hlavních cílů, které si před sebe staví nový rektor Ivo Vondrák. Dnes proběhla jeho slavnostní inaugurace a o významu této události svědčí to, že přijel i prezident Václav Klaus.

Rekonstrukce onkologického centra Fakultní nemocnice ukončena

1. února 2010 9:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Onkologické centrum Fakultní nemocnice v Ostravě se posunulo mezi špičková evropská zařízení. Celý loňský rok probíhala rekonstrukce kliniky a v těchto dnech byla dokončena.

Sněhová peřina v Ostravě

8. ledna 2010 17:45 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Obyvatelé Ostravy si dnes pořádně zanadávali. Husté sněžení nadělalo problémy silničářům i obecním úřadům, které mají chodníky na starosti. Opatrní dnes museli být i řidiči.

Ostrava spustila kampaň Uč se jazyky

7. ledna 2010 5:41 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Uč se jazyky!!! Billboardy s touto větou jsou od začátku roku na mnoha místech Ostravy. Město totiž zahájilo kampaň, kterou by chtělo děti a mládež motivovat k výuce cizích jazyků. Kromě soutěží a různých akcí jsou připraveny i dotace pro školy, které učí cizí jazyky nebo dokonce cizojazyčně vyučují.

Moravskoslezský kraj ušetří desítky milionů za elektřinu

14. prosince 2009 14:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj se nesmířil s cenou, za kterou nakupoval pro své organizace elektřinu v minulém roce a rozhodl se pro elektronickou aukci. V té pak jeden ze zájemců nabídl, že dodá elektřinu o 34 procent levněji, než letos. Krajský úřad tak díky této tržní metodě ušetří miliony korun.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více