Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Kořistka

Lidé se stěhují na venkov

7. prosince 2009 9:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Lidé z měst se stěhují stále častěji na venkov. Takto stručně se dají shrnout výsledky průzkumu, který prováděl v posledních letech Český statistický úřad. V Moravskoslezském kraji je tento trend nejsilnější v okolí Ostravy a na Frýdeckomístecku.

Kauza byty RPG pokračuje

24. listopadu 2009 7:35 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Sdružení nájemníků BYTYOKD nesouhlasí s výsledky kontroly, kterou nechalo provést Ministerstvo financí ve firmě RPG. Z auditu totiž vyplývá, že majitel bytů, RPG, plní všechny své závazky privatizační smlouvy. Sdružení nájemníků podpořil i lídr sociálních demokratů v Moravskoslezském kraji Lubomír Zaorálek.

Tramvaje z Ostravy do USA

16. listopadu 2009 8:15 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Obyvatelé amerického Washingtonu se budou už v příštím roce vozit po svém městě v tramvajích vyrobených v Ostravě. Tři vozy byly dnes naloženy na speciální tahače a začala jejich cesta do Spojených států. Tramvaje se od těch, které jezdí v Ostravě příliš neliší.

Dny Bulharska v Ostravě

11. listopadu 2009 6:54 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

9. a 10. listopadu proběhly v Ostravě, pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase a velvyslance Bulharské republiky Zdravko Popova, dny Bulharské kultury. Ostravané tak měli možnost seznámit se nejen s bulharskou kulturou, ale i gastronomií a podnikatelé se mohli zúčastnit business fóra.

Tradiční pouť ve Svinově o něco slavnostněji

30. června 2009 8:46 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Kostel krále Krista ve Svinově slaví letos 80 let, a proto i tradiční pouť byla slavnostnější než obvykle. I když počasí nebylo nejpříznivější na prostranství před kostelem si našli cestu téměř všichni obyvatelé.

IT4Inovations

12. června 2009 6:45 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Už jsme vás informovali o projektu Vysoké školy báňské, která chystá supermoderní počítačové centrum. Pro projekt se podařilo získat podporu města i kraje a připojila se i brněnská univerzita.

Podnikatelé ve strojírenství a ekonomická krize

20. května 2009 5:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Stavba Nové Karoliny je zastavena, pokračování je v nedohlednu. Investor nemá peníze. Strach z investic se projevuje i v dalších oborech.

Ekologická nafta v Dopravním podniku

19. května 2009 5:07 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dopravní podnik začal v Ostravě experimentovat s pohonnými hmotami. Aby se snížily exhalace z autobusů, jezdí několik z nich na ekologicky upravenou naftu.

Sčítání cestujících v MHD

13. května 2009 6:37 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dopravní podnik města Ostravy právě v těchto dnech zjišťuje, kolik lidí, odkud a kam cestuje. Údaje pak budou sloužit k optimalizaci dopravy ve městě a okolí.

Simulace srážky tramvaje a autobusu

6. května 2009 7:10 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

V Ostravě se záchranářům podařilo velmi věrně nasimulovat srážku tramvaje a autobusu. Účelem simulace bylo, aby byli záchranáři připraveni na případná neštěstí co nejlépe.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více