Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Yvona Fajtová

Hlavní náměstí v Krnově zářilo modrou barvou

6. dubna 2018 17:28 | Krnov | Yvona Fajtová

V Krnově si připomněli Světový den porozumění autismu, neboli modrý den. Uspořádali happening na Hlavním náměstí a všichni lidé, kteří se ho zúčastnili měli na sobě něco modrého. Modrá barva je totiž symbolem komunikace a právě s ní mají lidé s autismem velké problémy.

Občan Jihu oslavil 102. narozeniny

31. března 2018 10:39 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Na Jihu oslavili krásné životní jubileum. Úctyhodných 102 let pana Jana Gomoly, který má stále radost ze života. Optimismus z něj přímo září.

Trénink s olympionikem na ZŠ Dvorského

30. března 2018 10:36 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Základní škola Dvorského měla obrovské štěstí. Díky šťastnému losu zažila Trénink s olympionikem. Šlo o akci, kterou vyhrála v rámci projektu Sazka olympijský víceboj.

Atletické přebory žáků ZŠ z Ostravy-Jihu

29. března 2018 10:27 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Atletická hala Vítkovice Aréna se stala místem konání závodů základních škol z Ostravy-Jihu. V atletických přeborech se mezi sebou utkali žáci 8. a 9. tříd.

Ve Městě Albrechticích upletli obří pomlázku

29. března 2018 9:36 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Stačilo málo a ve Městě Albrechticích překonali rekord. Žáci 5. tříd místní základní školy na náměstí upletli obří pomlázku dlouhou 97 metrů. Největší pomlázka zapsaná v České knize rekordů je přitom jen o 4 metry delší.

Světový den vody na přehradě Slezská Harta

27. března 2018 12:17 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Na světový den vody se opět otevřely přehrady. V Moravskoslezském kraji se tak lidé mohli podívat do běžně nepřístupných míst vodních děl Morávka, Kružberk a Slezská Harta. Tuto možnost mají pouze jednou za rok. My jsme s kamerou zavítali na Slezskou Hartu.

Stipendia lákají děti na technické obory

26. března 2018 12:13 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Studenti střední průmyslovky v Krnově mají důvod k radosti. Nově dostávají stipendia. Určena ale nejsou všem studentům této školy. Dosáhnout na ně mohou jen studenti prvního ročníku, kteří si zvolili obor mechatronik.

Oblastní kolo RBP Street hockey v Bruntále

26. března 2018 12:03 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

RBP Street hockey 2018 spěje do finále. Každoročně se do této postupové soutěže zapojují základní školy z Moravskoslezského a Olomouckého kraje a Vsetínska a ani letos si ji nenechaly ujít ani ty v Bruntále.

Alergikům začíná s příchodem jara krušné období

21. března 2018 16:44 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Česku každým rokem přibývá alergiků. Ne všichni ale s prvními příznaky míří k odbornému lékaři. Lidé si raději zajdou do lékárny a koupí si volně dostupné léky, což je špatně. Alergie se totiž rády rozvíjejí.

Karlovský vodník je čím dál náročnější

20. března 2018 16:34 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Soutěž Karlovský vodník v Jeseníkách i tentokrát přilákal malé i velké závodníky. A nechyběly ani holky. Přejet jezírko dlouhé 10 metrů, do kterého se najíždělo z boku, nebyla žádná legrace. Někteří přitom vůbec nepočítali s tím, že spadnou do ledové vody.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více