Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Yvona Fajtová

Knihovnický kabelkový a bižu bazar

22. února 2017 15:36 | Krnov | Yvona Fajtová

Městská knihovna v Krnově se na dva dny proměnila v kabelkový a bižu bazar. Lidé si tady kabelky a různé druhy šperků mohli koupit za babku a přispěli tím i na dobrou věc. Konkrétně na děti, aby si mohly lépe užít tradiční Noc s Andersenem, která se uskuteční na konci března.

Obyvatele Krnova trápí zápach z asfaltu

15. února 2017 13:45 | Krnov | Yvona Fajtová

Lidé v Krnově se bouří proti zápachu. Ten se line ze společnost EDC, která v průmyslové zóně od jara do podzimu taví asfalt. Lidem vadí nejen nepříjemný odér, ale bojí se i karcinogenních látek, které podle nich při tavení asfaltu unikají do ovzduší.

Senior klub v kostele svatého Ducha

15. února 2017 9:57 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Krásný zážitek si odnesli senioři a seniorky z Ostravy-Jihu. V rámci únorového klubu seniorů zavítali do kostela svatého Ducha v Ostravě Zábřehu, který ten den patřil pouze jim.

Spádové obvody pro školky v MS kraji

15. února 2017 9:43 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Letos poprvé by měly povinně nastoupit do školky všechny pětileté děti. O povinném roce předškolního vzdělávání rozhodli politici. Povinnost s tím spojená vznikla i pro města. A to zřídit pro mateřské školy spádové obvody.

Sněhuláci pro Afriku v Ostravě-Jihu

7. února 2017 14:25 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Po celé republice se v těchto dnech stavějí sněhuláci. Momentálně je do projektu Sněhuláci pro Afriku zapojeno přes 250 škol.

Stará Hrabůvka ve fotografiích

7. února 2017 7:00 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Lidé z Ostravy-Jihu se mohou opět přenést do minulosti. Odstartovala totiž série přednášek o tom, jak za starých časů vypadaly jednotlivé části obvodu.

Zámek Dívčí Hrad stále nemá svého majitele

7. února 2017 1:22 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Zámek Dívčí Hrad na Osoblažsku stále čeká na nového majitele. Stát ho na konci minulého roku nabízel za více než 5 milionů korun. Do výběrového řízení se ale nikdo nepřihlásil.

Rok ohnivého kohouta přinese úspěchy

6. února 2017 17:36 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Vietnamská menšina v Česku oslavila příchod Nového lunárního roku. My jsme proto s kamerou zavítali do kulturního domu K-trio v Ostravě Hrabůvce, kde se oslavy konají už několik let.

Dívčí Hrad je na seznamu nejzadluženějších obcí

2. února 2017 9:58 | Krnov | Yvona Fajtová

Nejzadluženější obcí Moravskoslezského kraje je Dívčí Hrad na Bruntálsku. Stojí to černé na bílém na seznamu Ministerstva financí, které hospodaření obcí pravidelně kontroluje. Velké dluhy má momentálně 28 obcí v Česku.

MHD v Krnově má nové nízkopodlažní autobusy

26. ledna 2017 11:30 | Krnov | Yvona Fajtová

Po Krnově a okolí jezdí tři zbrusu nové autobusy. Určeny jsou jak pro širokou veřejnost, tak pro zdravotně postižené a jeden z nich je navíc ekologický. Jde o elektrobus, který je ve městě úplnou novinkou.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více