S kým se nesetkáš celý rok, toho potkáš na Gorolu. Toto heslo platilo i o víkendu v Jablunkově, kde se již po 66té setkali milovníci folkloru. Horalské slavnosti kromě tanečních a pěveckých vystoupení nabízí rovněž tradiční domácí gastronomii, ke které jistě patří medovina. Tu si v minulých letech mohli podle vlastních receptů jednotliví prodejci vyrobit sami.
Tadeusz Filipczyk, moderátor festivalu: "I když si to namíchali doma v korýtku, ještě nikdy se nikdo na Gorolu neotrávil kořalkou."
Kvůli loňské metanolové kauze již prodejci svoji medovinu mít nemohli, přesto si organizátoři poradili.
Jan Rylko, předseda HV PZKO: "Medovina v areále městského lesa bude pouze kolkovaná."
Jiří Cienciala, ministr průmyslu a obchodu ČR: "Chutná samozřejmě. Jak přestane chutnat, tak už tady nebudu."
Jak je vidět, medovina chutnala nejen ministrovi ale i ostatním. Některé druhá den maximálně bolela hlava, ale ne z pančovaného alkoholu.