Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Seniorka z Karviné peče medové perníčky podle rodinného receptu. Pak je rozdává pro radost

Karviná |

K tradičním Vánocům patří neodmyslitelně i vůně cukroví a nazdobené medové perníky. Osvědčené recepty se dědí z generace na generaci, stejně jako v rodině paní Renáty Pláškové z Karviné. Napečenými perníčky pak dělá radost ostatním.

Tohle je paní Renáta Plášková z Karviné. Letos slaví 85. narozeniny a i přes svůj vyšší věk každý rok před Vánoci peče a zdobí medové perníčky. A to nejen pro sebe a svou rodinu, ale i lidi, které v životě potkává a které chce potěšit.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "U nás už pekla perníčky už naše babička a mám dokonce od ní i ten recept. Tím jsem začala už jako v mládí."
Petr Plášek, syn: "Babička bude mít letos 85 let, chtěl jsem aby ta práci dostala mezi ostatní lidi, že nemají jen sedět u televize, ale mohli by nějaký koníček mít a využít čas, kdy nemůžou chodit ven."

Před dvanácti lety se k pečení perníků opět vrátila a její kuchyň se každoročně medovými perníčky rozvoní. Peče nejen pro sebe, ale i pro ostatní.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Já si vždycky udělám takový malý seznam, do kterého si napíšu, komu bych ty perníčky mohla dát nebo koho bych s tím mohla potěšit. Já mám opravdu radost z toho, když má radost někdo druhý."

Seznam se každým rokem rozšiřoval, obdarovaných lidí přibývalo.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Takže jsem jich začala péct čím dál víc a poslední dva roky jsem napekla opravdu nejvíc. Já to tak peču tři týdny, tři týdny v kuse chystám, maluji a peču. Asi vám to přijde legrační, ale já je mám tak tvrdé, když je upeču, že se okamžitě péct nedají. Musím je nechat odležet. Každému, komu to dávám, tak říkám, aby si to dali do chládku, že budou mít měkčí."


Polevu na zdobení perníčků prý musí každý vychytat sám.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Pět lžiček cukru dám do hrníčku, na to hodím bílek jeden, ale do sítka, ten cukr musí být prosívaný, úplně jemný, na to mám nejjemnější sítko na to. Pak to míchám a buď je to řídký nebo hustý, buď přidám trochu cukru nebo bílku nebo pár kapek citronu."


Paní Renáta zkoušela i jiné recepty na medové perníky, s žádným ale nebyla tak spokojena jako s receptem od své babičky.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Nestalo se mi, že bych něco přidávala nebo ubírala. Můžete v jeden den udělat a na příští den péct."

Paní Renáta perníčky peče dvakrát ročně, další přijdou na řadu o Velikonocích. Recept paní Pláškové najdete zde:

Recept na medové perníky paní Renáty Pláškové:

65 dkg hladké mouky 
25 dkg moučkový cukr 
10 dkg medu
5 dkg másla
4 ks vejce
2 kávové lžičky sody
2 kávové lžičky perníkové koření skořice, anýz, fenykl, hřebíček ( koření smíchat a umlít ) nebo originál perníkové koření od Dr.Oetker

Veškeré ingredience zadělat v těsto - nechat odležet v igelitovém sáčku v lednici ( stačí i 2 hod ), klidně i přes noc. Pak těsto rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Před vložením do trouby potřít perníky rozšlehaným celým vejcem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (170 st.) cca 8-10 min. Pozor , rychle je upečené. Poleva: asi 1/2 bílku přes jemné sítko smícháme s osívaným moučkovým cukrem( 5 kávových lžiček ) a pořádně rozšleháme. Hustotu upravujeme přidáním cukru nebo citronu.

Nahlásit chybu


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Klavíristka Wanda Miech oslavila 95. narozeniny svým koncertem. V hudebním světě je aktivní už 80 let

Wanda Miech z Karviné je zřejmě nejstarší a nejdéle aktivní klavíristkou v České republice. Koncertuje od svých 15 let a letos oslaví 95. narozeniny. K jubileu uspořádala slavnostní koncert, na kterém sama účinkovala.

ZUŠ Orlová zve zájemce o hru na hudební nástroj

Základní umělecká škola v Orlové uspořádala projekt s názvem Hudební pokojíček pro předškoláky z mateřských škol.

Těšínské divadlo muselo zrušit své představení ve Stonavě, nabídne náhradní termín

Včera 16:03 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 21.4. měla polská scéna Těšínského divadla už po druhé ve své novodobé historii zavítat do Stonavy. Na konci září roku 2019 přijela s představením divadelní hry Ondrášek, Pán Lysé Hory, kterou divákům zahráli pod širým nebem v parku U Domu PZKO. Tentokrát byla na programu hra podle předlohy knihy Karin Lednické Šikmý kostel. Sál Domu PZKO byl ale v 17.00 hod., kdy mělo představení začít prázdný. Představení muselo být na poslední chvíli zrušeno.

Stonavští krojovaní horníci oslaví 110 let

Včera 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští krojovaní horníci letos slaví své 110. výročí svého působení. U té příležitosti se připravuje velkolepá oslava.

Ve Stonavě se odehrál 1. ročník nohejbalového turnaje

Včera 16:01 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ve Stonavě se uskutečnil první ročník nohejbalového turnaje trojic. Ten do sportovní haly přilákal místní amatérské nadšence, kteří vytvořili pět týmů.

Mariusz Wałach ponownie prezesem Kongresu Polaków w RC

Sobotnim obradom Zgromadzenia Ogólnego Kongresu Polaków przysłuchiwali się również oficjalni gości - przedstawicielka czeskiego ministerstwa kultury, delegacja światowej Polonii, ustawodawcy polskiego i czeskigo parlamentu czy ambasador Rzeczypospolitej Polski w Pradze, który między innymi podkreślił znaczenie Funduszu Rozwoju Zaolzia.

Seniorka z Karviné peče medové perníčky podle rodinného receptu. Pak je rozdává pro radost
Vydáno 28. listopadu 2020 9:34, Karviná, Monika Danková
K tradičním Vánocům patří neodmyslitelně i vůně cukroví a nazdobené medové perníky. Osvědčené recepty se dědí z generace na generaci, stejně jako v rodině paní Renáty Pláškové z Karviné. Napečenými perníčky pak dělá radost ostatním.

Tohle je paní Renáta Plášková z Karviné. Letos slaví 85. narozeniny a i přes svůj vyšší věk každý rok před Vánoci peče a zdobí medové perníčky. A to nejen pro sebe a svou rodinu, ale i lidi, které v životě potkává a které chce potěšit.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "U nás už pekla perníčky už naše babička a mám dokonce od ní i ten recept. Tím jsem začala už jako v mládí."
Petr Plášek, syn: "Babička bude mít letos 85 let, chtěl jsem aby ta práci dostala mezi ostatní lidi, že nemají jen sedět u televize, ale mohli by nějaký koníček mít a využít čas, kdy nemůžou chodit ven."

Před dvanácti lety se k pečení perníků opět vrátila a její kuchyň se každoročně medovými perníčky rozvoní. Peče nejen pro sebe, ale i pro ostatní.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Já si vždycky udělám takový malý seznam, do kterého si napíšu, komu bych ty perníčky mohla dát nebo koho bych s tím mohla potěšit. Já mám opravdu radost z toho, když má radost někdo druhý."

Seznam se každým rokem rozšiřoval, obdarovaných lidí přibývalo.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Takže jsem jich začala péct čím dál víc a poslední dva roky jsem napekla opravdu nejvíc. Já to tak peču tři týdny, tři týdny v kuse chystám, maluji a peču. Asi vám to přijde legrační, ale já je mám tak tvrdé, když je upeču, že se okamžitě péct nedají. Musím je nechat odležet. Každému, komu to dávám, tak říkám, aby si to dali do chládku, že budou mít měkčí."


Polevu na zdobení perníčků prý musí každý vychytat sám.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Pět lžiček cukru dám do hrníčku, na to hodím bílek jeden, ale do sítka, ten cukr musí být prosívaný, úplně jemný, na to mám nejjemnější sítko na to. Pak to míchám a buď je to řídký nebo hustý, buď přidám trochu cukru nebo bílku nebo pár kapek citronu."


Paní Renáta zkoušela i jiné recepty na medové perníky, s žádným ale nebyla tak spokojena jako s receptem od své babičky.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Nestalo se mi, že bych něco přidávala nebo ubírala. Můžete v jeden den udělat a na příští den péct."

Paní Renáta perníčky peče dvakrát ročně, další přijdou na řadu o Velikonocích. Recept paní Pláškové najdete zde:

Recept na medové perníky paní Renáty Pláškové:

65 dkg hladké mouky 
25 dkg moučkový cukr 
10 dkg medu
5 dkg másla
4 ks vejce
2 kávové lžičky sody
2 kávové lžičky perníkové koření skořice, anýz, fenykl, hřebíček ( koření smíchat a umlít ) nebo originál perníkové koření od Dr.Oetker

Veškeré ingredience zadělat v těsto - nechat odležet v igelitovém sáčku v lednici ( stačí i 2 hod ), klidně i přes noc. Pak těsto rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Před vložením do trouby potřít perníky rozšlehaným celým vejcem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (170 st.) cca 8-10 min. Pozor , rychle je upečené. Poleva: asi 1/2 bílku přes jemné sítko smícháme s osívaným moučkovým cukrem( 5 kávových lžiček ) a pořádně rozšleháme. Hustotu upravujeme přidáním cukru nebo citronu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000022989/seniorka-z-karvine-pece-medove-pernicky-podle-rodinneho-receptu-pak-je-rozdava-pro-radost