Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Seniorka z Karviné peče medové perníčky podle rodinného receptu. Pak je rozdává pro radost

  • Karviná,

K tradičním Vánocům patří neodmyslitelně i vůně cukroví a nazdobené medové perníky. Osvědčené recepty se dědí z generace na generaci, stejně jako v rodině paní Renáty Pláškové z Karviné. Napečenými perníčky pak dělá radost ostatním.

Tohle je paní Renáta Plášková z Karviné. Letos slaví 85. narozeniny a i přes svůj vyšší věk každý rok před Vánoci peče a zdobí medové perníčky. A to nejen pro sebe a svou rodinu, ale i lidi, které v životě potkává a které chce potěšit.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "U nás už pekla perníčky už naše babička a mám dokonce od ní i ten recept. Tím jsem začala už jako v mládí."
Petr Plášek, syn: "Babička bude mít letos 85 let, chtěl jsem aby ta práci dostala mezi ostatní lidi, že nemají jen sedět u televize, ale mohli by nějaký koníček mít a využít čas, kdy nemůžou chodit ven."

Před dvanácti lety se k pečení perníků opět vrátila a její kuchyň se každoročně medovými perníčky rozvoní. Peče nejen pro sebe, ale i pro ostatní.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Já si vždycky udělám takový malý seznam, do kterého si napíšu, komu bych ty perníčky mohla dát nebo koho bych s tím mohla potěšit. Já mám opravdu radost z toho, když má radost někdo druhý."

Seznam se každým rokem rozšiřoval, obdarovaných lidí přibývalo.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Takže jsem jich začala péct čím dál víc a poslední dva roky jsem napekla opravdu nejvíc. Já to tak peču tři týdny, tři týdny v kuse chystám, maluji a peču. Asi vám to přijde legrační, ale já je mám tak tvrdé, když je upeču, že se okamžitě péct nedají. Musím je nechat odležet. Každému, komu to dávám, tak říkám, aby si to dali do chládku, že budou mít měkčí."


Polevu na zdobení perníčků prý musí každý vychytat sám.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Pět lžiček cukru dám do hrníčku, na to hodím bílek jeden, ale do sítka, ten cukr musí být prosívaný, úplně jemný, na to mám nejjemnější sítko na to. Pak to míchám a buď je to řídký nebo hustý, buď přidám trochu cukru nebo bílku nebo pár kapek citronu."


Paní Renáta zkoušela i jiné recepty na medové perníky, s žádným ale nebyla tak spokojena jako s receptem od své babičky.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Nestalo se mi, že bych něco přidávala nebo ubírala. Můžete v jeden den udělat a na příští den péct."

Paní Renáta perníčky peče dvakrát ročně, další přijdou na řadu o Velikonocích. Recept paní Pláškové najdete zde:

Recept na medové perníky paní Renáty Pláškové:

65 dkg hladké mouky 
25 dkg moučkový cukr 
10 dkg medu
5 dkg másla
4 ks vejce
2 kávové lžičky sody
2 kávové lžičky perníkové koření skořice, anýz, fenykl, hřebíček ( koření smíchat a umlít ) nebo originál perníkové koření od Dr.Oetker

Veškeré ingredience zadělat v těsto - nechat odležet v igelitovém sáčku v lednici ( stačí i 2 hod ), klidně i přes noc. Pak těsto rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Před vložením do trouby potřít perníky rozšlehaným celým vejcem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (170 st.) cca 8-10 min. Pozor , rychle je upečené. Poleva: asi 1/2 bílku přes jemné sítko smícháme s osívaným moučkovým cukrem( 5 kávových lžiček ) a pořádně rozšleháme. Hustotu upravujeme přidáním cukru nebo citronu.




Bohemia Marten Plus s.r.o. - LIDL Havířov Šumbark
Havířov
od 12 600 Kč/měsíc

Detail

Česká distribuční a.s. - Č. Těšín
Český Těšín
od 3 800 do 7 600 Kč/měsíc

Detail

BASIC ČR, z.s. - Havířov
Havířov
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

PR články

Více PR článků