Tohle je paní Renáta Plášková z Karviné. Letos slaví 85. narozeniny a i přes svůj vyšší věk každý rok před Vánoci peče a zdobí medové perníčky. A to nejen pro sebe a svou rodinu, ale i lidi, které v životě potkává a které chce potěšit.
Před dvanácti lety se k pečení perníků opět vrátila a její kuchyň se každoročně medovými perníčky rozvoní. Peče nejen pro sebe, ale i pro ostatní.
Seznam se každým rokem rozšiřoval, obdarovaných lidí přibývalo.
Polevu na zdobení perníčků prý musí každý vychytat sám.
Paní Renáta zkoušela i jiné recepty na medové perníky, s žádným ale nebyla tak spokojena jako s receptem od své babičky.
Paní Renáta perníčky peče dvakrát ročně, další přijdou na řadu o Velikonocích. Recept paní Pláškové najdete zde:
Recept na medové perníky paní Renáty Pláškové:
65 dkg hladké mouky
25 dkg moučkový cukr
10 dkg medu
5 dkg másla
4 ks vejce
2 kávové lžičky sody
2 kávové lžičky perníkové koření skořice, anýz, fenykl, hřebíček ( koření smíchat a umlít ) nebo originál perníkové koření od Dr.Oetker
Veškeré ingredience zadělat v těsto - nechat odležet v igelitovém sáčku v lednici ( stačí i 2 hod ), klidně i přes noc. Pak těsto rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Před vložením do trouby potřít perníky rozšlehaným celým vejcem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (170 st.) cca 8-10 min. Pozor , rychle je upečené. Poleva: asi 1/2 bílku přes jemné sítko smícháme s osívaným moučkovým cukrem( 5 kávových lžiček ) a pořádně rozšleháme. Hustotu upravujeme přidáním cukru nebo citronu.