Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Andrzej Bizoń (nestr.za SOCDEM)

Karviná |  | Host dne

náměstek primátora Karviné

Karviná letos investuje do oprav škol a školek rekordní částku

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Ve studiu vítám náměstka primátora Karviné Ondřeje Bizońe, dobrý den. A naším tématem, pane náměstku, budou opravy a rekonstrukce základních a mateřských škol. Ještě jednou hezký den.

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Hezký den a děkuji za pozvání.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Tak Karviná se o svá školská zařízení snaží starat velmi dobře. Ročně do oprav investujete desítky milionů korun. To nám asi rozklíčujete, co za ty peníze u vás se v mateřských a základních školách děje? Jakou částku z rozpočtu města jste uvolnili do škol letos?

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Letos ta částka je opravdu vysoká. Blíží se ke 100 milionům korun, protože jsme připravovali některé projekty asi dva, tři roky zpětně a nárokovali jsme si i v rozpočtu i z rezervy nějaké finanční prostředky, abychom je mohli použít. Vyšlo nám to na rok 2024, což jsem velmi rád a jsem zvědav, jak se nám to všechno podaří stihnout.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Jsou to peníze, které berete pouze z rozpočtu nebo z rezerv, jak jste zmínil? Nebo se na některé projekty dá získat i nějaká dotace?

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Samozřejmě jsme využili i dotace. Je to výzva číslo 37 ITI ostravské aglomerace IROP, z kterého budeme čerpat na virtuální učebny karvinských základních škol.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Pojďme si říct, čím a jak budou vybaveny virtuální učebny a v kolika školách?

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Virtuální učebny budou vybaveny ve čtyřech školách, které jsme si stanovili dopředu. Hlavním cílem je nabídnout těm žákům trošku jiné pojetí výuky. Takže kromě klasického IT vybavení, teď se nebudu zmiňovat o noteboocích, tabletech a tak dál. Jsou to robotické pomůcky a i humanoidní robot v jedné škole, což je taková alternativa, o které jsme už slyšeli dávno. A je to zpestření té výuky. Ne že by měla zastupovat toho učitele, ale žáci můžou komunikovat přímo s tímto humanoidním robotem a vzdělávat se. A hlavně je to zaměřeno na přírodní vědy.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Když jste říkal, že jste vytipovali 4 školy, podle čeho jste upřednostnili ty 4 školy? A zajímá mě, jestli i do těch dalších v dalších letech toto zařízení půjde také. To znamená, jestli budete zařizovat virtuální učebny.

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Všechny ty projekty jsou vždy komunikovány napříč všemi školami. Ty 4 školy měly největší zájem, samozřejmě jsme tomu dali prioritu. A ta odpověď je velice snadná, protože v těch dalších školách se třeba realizují ještě projekty, které měly z původních let třeba vybavení IT učeben a tak dál. Takže nechtěli hned teď jít ještě do těch virtuálních. Uvidíme, co přinese praxe. Já doufám, že to je opravdu krok vpřed a vzbudí další zájem našich žáků o třeba polytechnické vzdělávání nebo odborné vzdělávání, po čemž všichni toužíme.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Kromě virtuálních učeben na těchto čtyřech školách. Na co jste se dál zaměřili?

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Já si myslím, že to je taková ta klasická údržba a plán oprav každoročně. Takže když začnu od monitoringu kanalizací a oprav, protože to jsou budovy třeba i staršího data, přes střechy, přes rekonstrukce kuchyní, přes rekonstrukci učeben školních až třeba po, a to je velmi důležité, zabezpečení vstupu do škol. To znamená nejenom ty elektronické vrátníky, ale taky i kamerové systémy. Myslíme si, že to je dosti důležité a nelze říct, že to bude jenom pouze u vstupu do škol, ale vlastně propojení areálu školy. Protože někteří ve svých areálech mají zvlášť třeba školní jídelnu nebo školní družinu, mateřinku a právě ty přechody mezi tím, myslíme si, že jsou velice důležité jak pro ty rodiče, tak pro všechny návštěvníky. Ať opravdu ty naše děti jsou v bezpečí.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Co školní sportoviště, protože ty jsou asi u každé školy úplně už dneska samozřejmostí.

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Musím se přiznat, že ta příprava byla asi dvouletá. Na něco takového my jsme asi dva roky, tomu se zavázali nebo chtěli jsme jít tím trendem, který propaguje ministerstvo školství, potažmo Moravskoslezský kraj, krajský úřad, což jsme za to velmi rádi, že sportoviště, která jsou vybudovaná při školách nebo školských zařízeních, by měla sloužit v odpoledních hodinách i veřejnosti. Já jsem tomu velmi nakloněn, a proto taky jsme připravili projekt, který je teď realizován v tomto smyslu, že budeme rekonstruovat, opravovat například multifunkční hřiště, sportovní běžecké ovály, doskočiště. No a samozřejmě tím, že jsme vyčlenili z rozpočtu i peníze na správcovství těchto hřišť, ale i třeba zahrad školních, tak si myslím, že to má smysl. A aby nám naše veřejnost a naši lidé z Karviné mohli sportovat anebo trávit volný čas právě na těch sportovištích při školách.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Stihnete všechny ty práce, o kterých jsme se bavili během letních prázdnin, do začátku školního roku?

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Ne, není to opravdu možné. Snažíme se to gró, aby provoz školy mohl jít. Ale třeba i ty zahrady jsou součástí toho, že by se to mohlo protáhnout do září nebo i října. Jsme v blízkém kontaktu s našimi řediteli a samozřejmě každodenně na kontrolních dnech to nějakým způsobem řešíme, ale opravdu se to u některých projektů prodlouží do toho září nebo října.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Pane náměstku, já Vám děkuji za vyčerpávající informace a doufám, že pedagogové, ale i žáci to všechno vybavení nové ocení. Vám děkuji za pozornost. Karvinský expres dnes končí.

Redakčně upraveno / zkráceno.

Nahlásit chybu


Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci.

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Starý zámek postupně zakrývá nová střecha z břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

6. října 2024 20:02 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 22:15, vydáno včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

6. října 2024 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

6. října 2024 20:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

6. října 2024 14:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

V Rychvaldě se konaly tradiční Rybí slavnosti

Ani vytrvalý déšť neodradil Rychvalďany a také lidi z okolí od návštěvy Rybích slavností. Celodenní program byl připraven pro děti i dospělé.

Ještě o něm uslyšíte. Lukáš Uchytil z Karviné se našel ve skoku o tyči

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

V havířovské nemocnici se konal charitativní swap na podporu Kavárny života Jany Feberové

Nemocnice v Havířově získala v září cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost. A to i za projekty, které mají charitativní podtext. Nyní se v nemocnici uskutečnil první výměnný obchod oblečení na podporu kavárny na hematoonkologickém oddělení.

LiStOVáNí v Karviné - Scénické čtení děti motivuje ke čtení knížek

5. října 2024 18:34 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání realizovaného statutárním městem Karviná připravila regionální knihovna pro 3. třídy LiStOVáNí. Scénické čtení má děti motivovat ke čtení knížek.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

5. října 2024 16:48 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Zahradní slavnost stacionáře Galaxie centrum pomoci doprovázel déšť, náladu to nezkazilo

5. října 2024 14:51 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Na závěr ještě navštívíme denní stacionář Galaxie centrum pomoci, který pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Andrzej Bizoń (nestr.za SOCDEM)
Vydáno 6. srpna 2024 16:12, Karviná, Renáta E. Orlíková
náměstek primátora Karviné

Karviná letos investuje do oprav škol a školek rekordní částku

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Ve studiu vítám náměstka primátora Karviné Ondřeje Bizońe, dobrý den. A naším tématem, pane náměstku, budou opravy a rekonstrukce základních a mateřských škol. Ještě jednou hezký den.

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Hezký den a děkuji za pozvání.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Tak Karviná se o svá školská zařízení snaží starat velmi dobře. Ročně do oprav investujete desítky milionů korun. To nám asi rozklíčujete, co za ty peníze u vás se v mateřských a základních školách děje? Jakou částku z rozpočtu města jste uvolnili do škol letos?

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Letos ta částka je opravdu vysoká. Blíží se ke 100 milionům korun, protože jsme připravovali některé projekty asi dva, tři roky zpětně a nárokovali jsme si i v rozpočtu i z rezervy nějaké finanční prostředky, abychom je mohli použít. Vyšlo nám to na rok 2024, což jsem velmi rád a jsem zvědav, jak se nám to všechno podaří stihnout.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Jsou to peníze, které berete pouze z rozpočtu nebo z rezerv, jak jste zmínil? Nebo se na některé projekty dá získat i nějaká dotace?

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Samozřejmě jsme využili i dotace. Je to výzva číslo 37 ITI ostravské aglomerace IROP, z kterého budeme čerpat na virtuální učebny karvinských základních škol.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Pojďme si říct, čím a jak budou vybaveny virtuální učebny a v kolika školách?

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Virtuální učebny budou vybaveny ve čtyřech školách, které jsme si stanovili dopředu. Hlavním cílem je nabídnout těm žákům trošku jiné pojetí výuky. Takže kromě klasického IT vybavení, teď se nebudu zmiňovat o noteboocích, tabletech a tak dál. Jsou to robotické pomůcky a i humanoidní robot v jedné škole, což je taková alternativa, o které jsme už slyšeli dávno. A je to zpestření té výuky. Ne že by měla zastupovat toho učitele, ale žáci můžou komunikovat přímo s tímto humanoidním robotem a vzdělávat se. A hlavně je to zaměřeno na přírodní vědy.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Když jste říkal, že jste vytipovali 4 školy, podle čeho jste upřednostnili ty 4 školy? A zajímá mě, jestli i do těch dalších v dalších letech toto zařízení půjde také. To znamená, jestli budete zařizovat virtuální učebny.

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Všechny ty projekty jsou vždy komunikovány napříč všemi školami. Ty 4 školy měly největší zájem, samozřejmě jsme tomu dali prioritu. A ta odpověď je velice snadná, protože v těch dalších školách se třeba realizují ještě projekty, které měly z původních let třeba vybavení IT učeben a tak dál. Takže nechtěli hned teď jít ještě do těch virtuálních. Uvidíme, co přinese praxe. Já doufám, že to je opravdu krok vpřed a vzbudí další zájem našich žáků o třeba polytechnické vzdělávání nebo odborné vzdělávání, po čemž všichni toužíme.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Kromě virtuálních učeben na těchto čtyřech školách. Na co jste se dál zaměřili?

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Já si myslím, že to je taková ta klasická údržba a plán oprav každoročně. Takže když začnu od monitoringu kanalizací a oprav, protože to jsou budovy třeba i staršího data, přes střechy, přes rekonstrukce kuchyní, přes rekonstrukci učeben školních až třeba po, a to je velmi důležité, zabezpečení vstupu do škol. To znamená nejenom ty elektronické vrátníky, ale taky i kamerové systémy. Myslíme si, že to je dosti důležité a nelze říct, že to bude jenom pouze u vstupu do škol, ale vlastně propojení areálu školy. Protože někteří ve svých areálech mají zvlášť třeba školní jídelnu nebo školní družinu, mateřinku a právě ty přechody mezi tím, myslíme si, že jsou velice důležité jak pro ty rodiče, tak pro všechny návštěvníky. Ať opravdu ty naše děti jsou v bezpečí.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Co školní sportoviště, protože ty jsou asi u každé školy úplně už dneska samozřejmostí.

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Musím se přiznat, že ta příprava byla asi dvouletá. Na něco takového my jsme asi dva roky, tomu se zavázali nebo chtěli jsme jít tím trendem, který propaguje ministerstvo školství, potažmo Moravskoslezský kraj, krajský úřad, což jsme za to velmi rádi, že sportoviště, která jsou vybudovaná při školách nebo školských zařízeních, by měla sloužit v odpoledních hodinách i veřejnosti. Já jsem tomu velmi nakloněn, a proto taky jsme připravili projekt, který je teď realizován v tomto smyslu, že budeme rekonstruovat, opravovat například multifunkční hřiště, sportovní běžecké ovály, doskočiště. No a samozřejmě tím, že jsme vyčlenili z rozpočtu i peníze na správcovství těchto hřišť, ale i třeba zahrad školních, tak si myslím, že to má smysl. A aby nám naše veřejnost a naši lidé z Karviné mohli sportovat anebo trávit volný čas právě na těch sportovištích při školách.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Stihnete všechny ty práce, o kterých jsme se bavili během letních prázdnin, do začátku školního roku?

Andrzej Bizoń (Nestr. za SOCDEM): Ne, není to opravdu možné. Snažíme se to gró, aby provoz školy mohl jít. Ale třeba i ty zahrady jsou součástí toho, že by se to mohlo protáhnout do září nebo i října. Jsme v blízkém kontaktu s našimi řediteli a samozřejmě každodenně na kontrolních dnech to nějakým způsobem řešíme, ale opravdu se to u některých projektů prodlouží do toho září nebo října.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Pane náměstku, já Vám děkuji za vyčerpávající informace a doufám, že pedagogové, ale i žáci to všechno vybavení nové ocení. Vám děkuji za pozornost. Karvinský expres dnes končí.

Redakčně upraveno / zkráceno.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000044297/andrzej-bizon-nestrza-socdem