Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kulinářská setkání v Marklowicích

Stonava |

Do polských Marklowic vyrazili stonavští žáci, aby tam předvedli českou kuchyni a naučili se vařit tu polskou. Tato kulinářská setkání jsou součástí evropského projektu příhraniční spolupráce obou škol.

Stonavská základní škola si s marklowickým gymnáziem dosud měřila síly hlavně ve sportu. Nový společný projekt jim ale umožňuje podívat se jeden druhému doslova pod pokličku. Děti totiž, pod dohledem školních kuchařek, společně vaří to, co je pro jejich národní kuchyně typické.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Je to něco jiného, než jsme zvyklí. Mně zaujal jejich makovec - mák, uvařený v mléce a prokládaný piškoty nebo suchary."

Marklovickým zase chutnal například Stonavský masový závitek a vysoce ocenili i sladké zákusky.

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Už jsem pár českých receptů připravila doma a manžel potvrdil, že to bylo dobré." Maria Szmidd, kuchařka: "No super, navzájem si nabízíme to svoje a jíme a chutnalo i mým kolegyním."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Každé jídlo bylo i pěkné a je užitečné, že se na něm podílejí mladí, i když zatím ještě ne plnohodnotně, ale časem budou muset."

Zatím se mladí musejí podílet přinejmenším při těchto kulinářských setkáních. Tak už jen uvázat zástěry, natáhnout hygienické rukavice a s chutí do díla. Stonavané měli tentokrát zvládnout polské "golombki", tedy zelné listy naplněné mletým masem.

Tomasz Polak, žák Gymnázia Marklowice: "To je velmi dobré jídlo, málokomu nechutná."

"Golombki" jsou ale také pořádně pracné. Zelí se musí spařit, rozebrat na listy, okrájet, naklepat, naplnit masem a pořádně zabalit.

Kristián Růža, žák ZŠ Stonava: "Nejtěžší bylo natáhnout ty rukavice a nejzajímavější - třeba jsem ještě neviděl takové zelí."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Zkušenosti z kuchyně moc velké nemají, promítá se tam ostych a nezkušenost z té práce."

Maria Szmidd, kuchařka: "Někteří ani nevěděli, jak držet vařečku nebo nůž. Viděla jste, jak balili ty závitky. Jedněm to šlo, druhým ne."

Nakonec si ale poradili všichni a závitky putovaly nejdřív do trouby a pak na stůl. Protože tady platí, že co si kdo uvaří, to si taky sní.

Otto Wanecki, žák ZŠ Stonava: "Myslím, že jsme to uvařili dobře." Světlana Orosiová, žákyně ZŠ Stonava: "Já bych tam už nedávala omáčku, polila bych to jen trochu, dala bych víc ozdoby a zdá se mi to hodně slané."

Napoprvé, i přes tyto sebekritické výhrady, byl výsledek nad všechna očekávání. Stonava zase v Marklowicích vsadila na jednoduchost a stylovost. Její recept byl jako ušitý pro máj, měsíc lásky.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Říká se, že láska prochází žaludkem a je sladká, tak jsme připravili ten sladký dezert."

Připravíte ho z jahodového kompotu, šlehačky a želatiny. Všechno dohromady umixujete, proložíte piškoty, ozdobíte a za pět minut je hotovo.Tomasz Lipenski, žák Gymnázia Marklowice: "Bylo to dobré, ale mohlo to být trochu sladší."

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Jídla česká i polská jsou výborná, děti všechno s chutí snědí, jídlo bleskem mizí a přitom mohou poznat českou i polskou kuchyni."

Společné vaření navíc dětem umožnuje navázat nová přátelství. A to je ten hlavní význam, který stonavská i marklowická škola sledují.

Nahlásit chybu


Bezpečnostní stojany používají cyklisté špatně, kolo se dá lehce odcizit

Kamerový systém v Karviné vytrasoval cestu zloděje kola. Pachatel byl dopaden a jeho činem se zabývají policisté. Podle strážníků by ale k podobným krádežím nemuselo vůbec docházet, pokud by cyklisté využívali bezpečnostní stojany ve městě správným způsobem.

Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

Včera 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

Včera 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Včera 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Projekt Rodinného centra Mozaika a města splní další vánoční přání

Rodinné centrum Mozaika ve spolupráci se sociálním odborem města připravuje další ročník projektu Vánoční překvapení. Jeho cílem je obstarat pod stromeček dárky pro novojičínské děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.


Klub Kobiet v Horní Suché uspořádal výstavu “Co dovedou naše ruce”

V Horní Suché se uskutečnila výstava „Co dovedou naše ruce“, kterou připravil Klub Kobiet při PZKO. Návštěvníci mohli obdivovat rukodělné výrobky vytvořené různými technikami, jako je pletení, práce ze dřeva či pergamano. Akce, která spojila místní ženy i muže, byla velkým úspěchem.

Havířovská nemocnice pomáhá veřejnosti zvládnout základy první pomoci

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

20. listopadu 2024 17:10 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná nebo Stonava.

Město pořídilo nové kotce do orlovského psího útulku

20. listopadu 2024 16:15 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Orlovský útulek dokončuje realizaci nových moderních kotců v místním útulku, které výrazně zlepší podmínky pro toulavé a opuštěné psy.

Stonava díky dotaci zavádí nový systém třídění odpadu

20. listopadu 2024 13:04 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Obec Stonava získala finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí 2021–2027 na realizaci projektu „Stonava – Systém odděleného sběru materiálově využitelných odpadů“. Díky tomuto projektu bylo pořízeno 1200 plastových nádob na tříděný odpad, které budou zdarma distribuovány všem domácnostem s rodinnými domy, chatkami nebo zahradami. Od nového roku nebude možno odpad třídit do plastových pytlů.

Kulinářská setkání v Marklowicích
Vydáno 12. května 2009 8:43, Stonava, Dana Bielecká
Do polských Marklowic vyrazili stonavští žáci, aby tam předvedli českou kuchyni a naučili se vařit tu polskou. Tato kulinářská setkání jsou součástí evropského projektu příhraniční spolupráce obou škol.

Stonavská základní škola si s marklowickým gymnáziem dosud měřila síly hlavně ve sportu. Nový společný projekt jim ale umožňuje podívat se jeden druhému doslova pod pokličku. Děti totiž, pod dohledem školních kuchařek, společně vaří to, co je pro jejich národní kuchyně typické.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Je to něco jiného, než jsme zvyklí. Mně zaujal jejich makovec - mák, uvařený v mléce a prokládaný piškoty nebo suchary."

Marklovickým zase chutnal například Stonavský masový závitek a vysoce ocenili i sladké zákusky.

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Už jsem pár českých receptů připravila doma a manžel potvrdil, že to bylo dobré." Maria Szmidd, kuchařka: "No super, navzájem si nabízíme to svoje a jíme a chutnalo i mým kolegyním."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Každé jídlo bylo i pěkné a je užitečné, že se na něm podílejí mladí, i když zatím ještě ne plnohodnotně, ale časem budou muset."

Zatím se mladí musejí podílet přinejmenším při těchto kulinářských setkáních. Tak už jen uvázat zástěry, natáhnout hygienické rukavice a s chutí do díla. Stonavané měli tentokrát zvládnout polské "golombki", tedy zelné listy naplněné mletým masem.

Tomasz Polak, žák Gymnázia Marklowice: "To je velmi dobré jídlo, málokomu nechutná."

"Golombki" jsou ale také pořádně pracné. Zelí se musí spařit, rozebrat na listy, okrájet, naklepat, naplnit masem a pořádně zabalit.

Kristián Růža, žák ZŠ Stonava: "Nejtěžší bylo natáhnout ty rukavice a nejzajímavější - třeba jsem ještě neviděl takové zelí."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Zkušenosti z kuchyně moc velké nemají, promítá se tam ostych a nezkušenost z té práce."

Maria Szmidd, kuchařka: "Někteří ani nevěděli, jak držet vařečku nebo nůž. Viděla jste, jak balili ty závitky. Jedněm to šlo, druhým ne."

Nakonec si ale poradili všichni a závitky putovaly nejdřív do trouby a pak na stůl. Protože tady platí, že co si kdo uvaří, to si taky sní.

Otto Wanecki, žák ZŠ Stonava: "Myslím, že jsme to uvařili dobře." Světlana Orosiová, žákyně ZŠ Stonava: "Já bych tam už nedávala omáčku, polila bych to jen trochu, dala bych víc ozdoby a zdá se mi to hodně slané."

Napoprvé, i přes tyto sebekritické výhrady, byl výsledek nad všechna očekávání. Stonava zase v Marklowicích vsadila na jednoduchost a stylovost. Její recept byl jako ušitý pro máj, měsíc lásky.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Říká se, že láska prochází žaludkem a je sladká, tak jsme připravili ten sladký dezert."

Připravíte ho z jahodového kompotu, šlehačky a želatiny. Všechno dohromady umixujete, proložíte piškoty, ozdobíte a za pět minut je hotovo.Tomasz Lipenski, žák Gymnázia Marklowice: "Bylo to dobré, ale mohlo to být trochu sladší."

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Jídla česká i polská jsou výborná, děti všechno s chutí snědí, jídlo bleskem mizí a přitom mohou poznat českou i polskou kuchyni."

Společné vaření navíc dětem umožnuje navázat nová přátelství. A to je ten hlavní význam, který stonavská i marklowická škola sledují.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/989/kulinarska-setkani-v-marklowicich