Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kulinářská setkání v Marklowicích

Stonava |

Do polských Marklowic vyrazili stonavští žáci, aby tam předvedli českou kuchyni a naučili se vařit tu polskou. Tato kulinářská setkání jsou součástí evropského projektu příhraniční spolupráce obou škol.

Stonavská základní škola si s marklowickým gymnáziem dosud měřila síly hlavně ve sportu. Nový společný projekt jim ale umožňuje podívat se jeden druhému doslova pod pokličku. Děti totiž, pod dohledem školních kuchařek, společně vaří to, co je pro jejich národní kuchyně typické.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Je to něco jiného, než jsme zvyklí. Mně zaujal jejich makovec - mák, uvařený v mléce a prokládaný piškoty nebo suchary."

Marklovickým zase chutnal například Stonavský masový závitek a vysoce ocenili i sladké zákusky.

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Už jsem pár českých receptů připravila doma a manžel potvrdil, že to bylo dobré." Maria Szmidd, kuchařka: "No super, navzájem si nabízíme to svoje a jíme a chutnalo i mým kolegyním."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Každé jídlo bylo i pěkné a je užitečné, že se na něm podílejí mladí, i když zatím ještě ne plnohodnotně, ale časem budou muset."

Zatím se mladí musejí podílet přinejmenším při těchto kulinářských setkáních. Tak už jen uvázat zástěry, natáhnout hygienické rukavice a s chutí do díla. Stonavané měli tentokrát zvládnout polské "golombki", tedy zelné listy naplněné mletým masem.

Tomasz Polak, žák Gymnázia Marklowice: "To je velmi dobré jídlo, málokomu nechutná."

"Golombki" jsou ale také pořádně pracné. Zelí se musí spařit, rozebrat na listy, okrájet, naklepat, naplnit masem a pořádně zabalit.

Kristián Růža, žák ZŠ Stonava: "Nejtěžší bylo natáhnout ty rukavice a nejzajímavější - třeba jsem ještě neviděl takové zelí."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Zkušenosti z kuchyně moc velké nemají, promítá se tam ostych a nezkušenost z té práce."

Maria Szmidd, kuchařka: "Někteří ani nevěděli, jak držet vařečku nebo nůž. Viděla jste, jak balili ty závitky. Jedněm to šlo, druhým ne."

Nakonec si ale poradili všichni a závitky putovaly nejdřív do trouby a pak na stůl. Protože tady platí, že co si kdo uvaří, to si taky sní.

Otto Wanecki, žák ZŠ Stonava: "Myslím, že jsme to uvařili dobře." Světlana Orosiová, žákyně ZŠ Stonava: "Já bych tam už nedávala omáčku, polila bych to jen trochu, dala bych víc ozdoby a zdá se mi to hodně slané."

Napoprvé, i přes tyto sebekritické výhrady, byl výsledek nad všechna očekávání. Stonava zase v Marklowicích vsadila na jednoduchost a stylovost. Její recept byl jako ušitý pro máj, měsíc lásky.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Říká se, že láska prochází žaludkem a je sladká, tak jsme připravili ten sladký dezert."

Připravíte ho z jahodového kompotu, šlehačky a želatiny. Všechno dohromady umixujete, proložíte piškoty, ozdobíte a za pět minut je hotovo.Tomasz Lipenski, žák Gymnázia Marklowice: "Bylo to dobré, ale mohlo to být trochu sladší."

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Jídla česká i polská jsou výborná, děti všechno s chutí snědí, jídlo bleskem mizí a přitom mohou poznat českou i polskou kuchyni."

Společné vaření navíc dětem umožnuje navázat nová přátelství. A to je ten hlavní význam, který stonavská i marklowická škola sledují.

Nahlásit chybu


Tramvaje opět projedou přes náměstí Republiky v Ostravě. Auta si budou muset počkat

Dnes 12:55 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Konec přestupů na náhradní autobusy. Ve středu 17. prosince by měly ostravské tramvaje opět projet přes náměstí Republiky. Řidiči aut si ale budou muset ještě počkat. Práce na rekonstrukci potrvají ještě zhruba půl roku.

Z hořící budovy na Opavsku museli hasiči vynést dvě tlakové lahve a ochladit je

Dnes 12:57 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Hořela hospodářská budova na Opavsku. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Hasiči museli vynést a ochlazovat dvě tlakové lahve. Požár se podařilo rychle dostat pod kontrolu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun. Příčina požáru se vyšetřuje.

Centrum Nového Jičína je pod zvýšeným dohledem

Dnes 11:24 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městská policie během adventních trhů více dohlíží na bezpečnost návštěvníků novojičínského centra. Upozorňuje, aby si lidé hlídali mobily a peněženky, a také kontroluje auta na parkovištích.

Řídil i přes zákaz řízení a vydával se za příbuzného. Kontroly nákladních aut odhalily několik prohřešků

Dnes 10:01 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Zákaz řízení, přetížené vozidlo nebo jízda bez přestávky. Moravskoslezský KAMION - TEAM řešil různá porušení zákona. V jednom případě kamioňák jezdil se zákazem řízení. Při kontrole uvedl údaje příbuzného.

Poruba pečuje o stromy a zeleň také v zimním období. Zaměřuje se na ořezy

Včera 17:19 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Poruba nepřestává pečovat o stromy a zeleň také v podzimním a zimním období. Takzvaný vegetační klid využívá především k bezpečnostním a zdravotním ořezům stromů a k odstraňování parazitujícího jmelí.

Škola F. Hrubína otevřela zrekonstruovaný bazén, děti jsou nadšené

Dnes 8:44 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaný školní bazén na ZŠ Františka Hrubína v Havířově znovu slouží stovkám dětí. Rozsáhlá rekonstrukce stála radnici téměř 20 milionů korun. Bazén budou využívat i ostatní organizace.

Hejtman MSK se starosty největších měst Územního obvodu Bruntál ocenil nejlepší policisty roku 2025

Včera 18:05 | Bruntál | Karel Soukop

Více než tři desítky příslušníků Policie ČR ze všech profesních útvarů Územního obvodu Bruntál se sjely do Rýmařova k vyhodnocení své roční práce. Hejtman MS kraje společně se starosty největších měst okresu a ředitelkou Územního obvodu Bruntál ocenil nejlepší policisty roku.

MPO v předvánočním čase posílila hlídky

Včera 17:02 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Městská policie Ostrava v předvánočním čase posiluje hlídky a informuje občany o možných rizicích. V Porubě dohlíží na místa s vyšší koncentrací lidí.

Kriminálka vyšetřuje partnerský incident v Třanovicích, žena v nemocnici zemřela

Včera 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Od úterního večera vyšetřují moravskoslezští kriminalisté násilný incident, který se odehrál v Třanovicích na Frýdecko-Místecku. Po smrti je žena a pes.

Okrádal hokejisty během tréninku. Recidivista nakradl věci za 130 tisíc korun

Včera 11:45 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Prý se chtěl dívat na hokej, místo toho ale kradl z šatny hokejistů. Bral vše, co mu přišlo pod ruce - mobily, hodinky, zlatý prsten a peněženku s hotovostí. Celkem nakradl věci za 130 tisíc korun. Muž byl už v minulosti trestán. Teď mu hrozí až pět let ve vězení.

V Galerii KD Radost je k vidění vánoční výstav betlémů

Dnes 12:07 | Havířov | Bára Kelnerová

Městské kulturní středisko uspořádalo i v letošním roce výstavu betlémů v Galerii Kulturního domu Radost. Návštěvníci mohou obdivovat dřevěné, keramické či paličkované betlémy, ale také retro Vánoce 70. a 80. let.

Halové mistrovství ČR v tenise přivedlo do Havířova budoucí hvězdy

Dnes 8:26 | Havířov | Bára Kelnerová

V Havířově se potřetí odehrálo halové Mistrovství České republiky v tenise mužů a žen. Turnaj přilákal špičkové hráče z celé republiky. Organizátoři by chtěli v budoucnu uspořádat i mezinárodní soutěž juniorů.

Klienti Santé ukázali tvůrčí talent na prodejní výstavě v budově magistrátu

Dnes 8:19 | Havířov | Bára Kelnerová

Vánoční atmosféra zaplnila i prostory havířovského magistrátu. Postarali se o to opět klienti Santé, kteří několik měsíců tvořili výrobky pro prodejní výstavu.

V Havířově se opět konalo MČR v tenise mužů a žen

Včera 11:46 | Havířov | Bára Kelnerová

V Havířově se potřetí odehrálo halové Mistrovství České republiky v tenise mužů a žen. Turnaj přilákal špičkové hráče z celé republiky. Organizátoři by chtěli v budoucnu uspořádat i mezinárodní soutěž juniorů.

Horníci prosí o požehnání – i v době, kdy se šachty zavírají

Včera 9:56 | Stonava | Jiří Brzóska

Ve stonavském kostele děkovali za ochranu a prosili svou patronku svatou Barboru o přímluvu do dalších dnů. Přestože těžba černého uhlí už brzy skončí, tradice i víra horníků zůstávají. Někteří z nich vzpomínají, jak je Barborka chránila v těch nejnebezpečnějších chvílích pod zemí.

Zastupitelé schválili rozpočet obce na rok 2026

10. prosince 2025 14:20 | Stonava | Jiří Brzóska

Jedním z klíčových bodů 20. zasedání Zastupitelstva obce Stonava, které se uskutečnilo v pondělí 8. prosince, bylo schválení rozpočtu na rok 2026.

Kulinářská setkání v Marklowicích
Vydáno 12. května 2009 8:43, Stonava, Dana Bielecká
Do polských Marklowic vyrazili stonavští žáci, aby tam předvedli českou kuchyni a naučili se vařit tu polskou. Tato kulinářská setkání jsou součástí evropského projektu příhraniční spolupráce obou škol.

Stonavská základní škola si s marklowickým gymnáziem dosud měřila síly hlavně ve sportu. Nový společný projekt jim ale umožňuje podívat se jeden druhému doslova pod pokličku. Děti totiž, pod dohledem školních kuchařek, společně vaří to, co je pro jejich národní kuchyně typické.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Je to něco jiného, než jsme zvyklí. Mně zaujal jejich makovec - mák, uvařený v mléce a prokládaný piškoty nebo suchary."

Marklovickým zase chutnal například Stonavský masový závitek a vysoce ocenili i sladké zákusky.

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Už jsem pár českých receptů připravila doma a manžel potvrdil, že to bylo dobré." Maria Szmidd, kuchařka: "No super, navzájem si nabízíme to svoje a jíme a chutnalo i mým kolegyním."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Každé jídlo bylo i pěkné a je užitečné, že se na něm podílejí mladí, i když zatím ještě ne plnohodnotně, ale časem budou muset."

Zatím se mladí musejí podílet přinejmenším při těchto kulinářských setkáních. Tak už jen uvázat zástěry, natáhnout hygienické rukavice a s chutí do díla. Stonavané měli tentokrát zvládnout polské "golombki", tedy zelné listy naplněné mletým masem.

Tomasz Polak, žák Gymnázia Marklowice: "To je velmi dobré jídlo, málokomu nechutná."

"Golombki" jsou ale také pořádně pracné. Zelí se musí spařit, rozebrat na listy, okrájet, naklepat, naplnit masem a pořádně zabalit.

Kristián Růža, žák ZŠ Stonava: "Nejtěžší bylo natáhnout ty rukavice a nejzajímavější - třeba jsem ještě neviděl takové zelí."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Zkušenosti z kuchyně moc velké nemají, promítá se tam ostych a nezkušenost z té práce."

Maria Szmidd, kuchařka: "Někteří ani nevěděli, jak držet vařečku nebo nůž. Viděla jste, jak balili ty závitky. Jedněm to šlo, druhým ne."

Nakonec si ale poradili všichni a závitky putovaly nejdřív do trouby a pak na stůl. Protože tady platí, že co si kdo uvaří, to si taky sní.

Otto Wanecki, žák ZŠ Stonava: "Myslím, že jsme to uvařili dobře." Světlana Orosiová, žákyně ZŠ Stonava: "Já bych tam už nedávala omáčku, polila bych to jen trochu, dala bych víc ozdoby a zdá se mi to hodně slané."

Napoprvé, i přes tyto sebekritické výhrady, byl výsledek nad všechna očekávání. Stonava zase v Marklowicích vsadila na jednoduchost a stylovost. Její recept byl jako ušitý pro máj, měsíc lásky.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Říká se, že láska prochází žaludkem a je sladká, tak jsme připravili ten sladký dezert."

Připravíte ho z jahodového kompotu, šlehačky a želatiny. Všechno dohromady umixujete, proložíte piškoty, ozdobíte a za pět minut je hotovo.Tomasz Lipenski, žák Gymnázia Marklowice: "Bylo to dobré, ale mohlo to být trochu sladší."

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Jídla česká i polská jsou výborná, děti všechno s chutí snědí, jídlo bleskem mizí a přitom mohou poznat českou i polskou kuchyni."

Společné vaření navíc dětem umožnuje navázat nová přátelství. A to je ten hlavní význam, který stonavská i marklowická škola sledují.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/989/kulinarska-setkani-v-marklowicich