Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě se učí školní kuchaři a kuchařky vařit bez lepku. Vzorem může být Opava

Celiakie, tedy alergie na lepek trápí stále více lidí a reagují na to už i školní jídelny. V Ostravě se nyní konal na Střední zdravotnické škole kurz, které kuchaře a kuchařky na vaření bez lepku připravují. Lídrem je ale Opava, kde už si děti mohou dietní jídlo ve škole dát.

Lidí, nemocných celiakií je podle odhadů asi dvakrát více, než před 20 lety. Toto onemocnění je neléčitelné a jedinou možností, jak se vyhnout zdravotním komplikacím, je celoživotní dieta. Řešení hledají i školní jídelny a zařízení, kde dětem umějí připravit dietní jídlo, přibývá. Střední zdravotnická škola v Ostravě uspořádala pro školní kuchaře a kuchařky kurz. 

Věra Hoblíková, šéfkuchařka ZŠS Opava: "Bezlepkově lze i péct, takže jsme např. připravili bezlepkové muffiny, kterou jsou s těmi klasickými srovnatelné." 

Vzorem pro školní jídelny může být Zařízení školního stravování Opava, kde chystají denně asi 50 bezlepkových obědů.

Dalibor Zeman, ředitel Zařízení školního stravování Opava: "My jsme u nás v Opavě už k tomu přistoupili. Předloni jsme udělali dietní linku a vaříme bezlepkovou stravu pro asi 50 strávníků, žáků základních škol a výjimečně i mateřských škol." 

 Kuchaři se učili na kurzu několik jídel a nebyly to jen obědy. Děti si určitě pochutnají.

Kamila Bolechová, lektorka SZŠ a Vyšší odborné školy zdravotnické Ostrava, nutriční terapeutka: "Kuchaři a šéfkuchaři znají svou klientelu a vědí, co ty děti mají rády a my, jako nutriční specialisté jsme od toho, abychom ohlídali, že opravdu je tohle bezlepkový pokrm, vhodný pro celiaka."

Jedním z důležitých cílů bezlepkové přípravy jídel ve školních jídelnách je začlenit nemocné děti mezi vrstevníky i při obědech a tím podpořit jejich pozitivní psychický vývoj. 

Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy