„Značka Regionální potravina zaručuje zákazníkovi tu nejlepší kvalitu, chuť a původ z místních surovin. Ministerstvo zemědělství chce soutěží podpořit malé a střední regionální výrobce a zároveň dát spotřebitelům vodítko, které regionální potraviny jsou ty nejkvalitnější se zaručeným původem," prohlásil o smyslu značky náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík.
Do soutěže, která výrobky posuzuje v devíti kategoriích, se v Moravskoslezském kraji letos přihlásilo 68 výrobků od 19 producentů. Slavnostní ocenění sedmi nejlepších výrobků letošního ročníku soutěže se uskutečnilo v rámci celodenního gastrofestivalu na zámku v Hukvaldech.
„Spojit vyhlášení obou soutěží v jednom dni bylo správným počinem, návštěvníci si mohli udělat dokonalý obrázek, které potraviny jsou opravdu kvalitní," podotkl první náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák, který ocenění také předával.
Několik tisíc návštěvníků ochutnalo produkty oceněných značkou Regionální potravina i vítězné výrobky krajské soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko. Součástí programu byla také barmanská show, cimbálová muzika, představení historického šermu či pohádka pro děti.
V současné době má značku Regionální potravina 273 potravinářských výrobků ve 13 krajích Čech a Moravy. Oceněné produkty mají právo mít na etiketě zelenomodré logo po dobu čtyř let.