V letošním ročníku soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko se sešlo 91 krajových receptů, tedy nejvíce v historii. Z nich gastroexperti vybrali 10 nejlepších, které postoupily do finále.
Karel Mathias, gastroexpert: "Nebylo tam příliš mnoho předkrmů. Příště bychom potřebovali trošku více předkrmů. Hlavních jídel tam bylo dost. Chtěli jsme něco regionálního, co by zaujalo, proto jsme zvolili kachnu a králíka."
Věra Palková, náměstkyně hejtmana MS kraje: "Je výborné, že v našich rodinách je celá řada receptů, které jsme ještě neochutnali, ale je také pravda, že některé se už opakují, jenom mají jiný název a možná trošku jiné ingredience. Jinak chuťově jsou velmi podobné."
A tady jsou výsledky: cenu médií vyhrála dýňová polévka, třetí místo získala netradiční vánoční černá mačka, druhá příčka patří nápoji s názvem máslovka. A vítězem třetího ročníku soutěže Jakš šmakuje Moravskoslezsko se stal recept na Kiščok od babičky.
Ivan Strachoň (KSČM), náměstek hejtmana MS kraje: "Stejně jako v loňském roce z těchto receptů bude sestavena kuchařka, která bude k dispozici před Vánoci."
Soutěž letos vyvrcholí gastrofestivalem v neděli 29. září v Bruntále. Kromě vynikajících jídel se mohou návštěvníci těšit například na skupinu Charlie Straight.