Jak v kuchyni fungují nové technologie si za asistence šéfkuchaře Pavla Vybíralíka vyzkoušeli všichni zaměstnanci stravovacího provozu Domova Duha. Od 1. března tu začali moderním způsobem vařit pro klienty naostro.
“Hlavně je to zase posun v rámci modernizace a technologií někam, kde v současné době ty trendy jsou a odpovídají různým normám,” uvedla Dana Jančálková, ředitelka Domova Duha Nový Jičín.
Domov Duha tvoří dvě budovy v různých částech města na ulici Hřbitovní a Bezručova. Zastaralé byly už oba dosavadní stravovací provozy.
“My jsme rozhodli o spojení těchto dvou kuchyní, abychom mohli zainvestovat pořádně, a to ve velkém množství financí do jedné kuchyně, ale bychom z ní vytvořili profesionální kuchyň,” sdělil Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MS kraje pro sociální oblast.
Do zařízení na Bezručově ulici budou stravu převážet, také k tomu má Domov Duha k dispozici i nedávno pořízený elektromobil.
“To už je dvacáté první století a je vidět, že to k něčemu spěje, něž jak my, staří kuchaři, jsme se nadřeli. To šlo o záda, to šlo o zdraví,” popsala starý provoz Sylva Burdová, kuchařka.
“Je to efektivnější a rychlejší. V dnešní době se dá vařit i šetrně, to znamená, že my budeme zapojovat i noční vaření,” vyjmenoval vymoženosti nové kuchyně Petr Wenig, vedoucí kuchař.
“Je to modernizace přes technologii, přes vzduchotechniku, prostě komplexně modernizovaný provoz. A tento provoz je naprojektován pro výrobu 400 jídel.Z toho 300 jídel vaříme pro naše uživatele a pracovníky a další kapacita 100 jídel je určena pro doplňkovou činnost naší organizace,” dodala ředitelka Domova Duha.
Nespornou výhodou je také zdravější příprava jídel.
Investice do moderní kuchyně přišla na více než 10 milionů korun. Z toho 8 milionů šlo z Moravskoslezského kraje a zbytek z investičního fondu Domova Duha.