Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nápis na dlaždici před zámkem označí Nádvoří Václava Havla

Nový Jičín |

Nedávno revitalizovaný prostor před Žerotínským zámkem ponese symbolický název Nádvoří Václava Havla. S iniciativou přišli manželé Janíkovi. Návrh schválila rada města, těsným rozdílem jednoho hlasu.

Manželé Věra a Ivan Janíkovi z Novojičínské otevřené společnosti zvažovali pojmenování určitého prostoru v Novém Jičíně po Václavu Havlovi delší dobu. Nakonec se zrodil nápad označit symbolicky po prvním polistopadovém prezidentovi prostranství před Žerotínským zámkem, které bylo v roce 2019 revitalizováno.

Ivan Janík, Novojičínská otevřená společnost: “Tak jsme tedy přišli na radnici se žádostí, že bychom rádi toto místo pojmenovali po našem prvním demokratickém prezidentu, který tady byl po roce 1989, po Václavu Havlovi. Nikde tady v Novém Jičíně, a vlastně ani v Moravskoslezském kraji, zatím nefiguruje takhle pojmenovaný prostor. Nový Jičín by tak byl první vlaštovkou, která by tady vylítla. A jde nám hlavně o to, aby hodnoty, se kterými Václav Havel přišel do naší společnosti, aby se neztrácely, aby demokratické principy byly připomínány.”

Návrh posvětila také Nadace Václava a Dagmar Havlových VIZE 97. Rada města o symbolickém pojmenování hlasovala v únoru. Pro se vyslovilo 5, proti 4 radní. S pojmenováním Nádvoří Václava Havla souhlasil místostarosta Ondřej Syrovátka.

Ondřej Syrovátka (SZ), 2. místostarosta Nového Jičína: “Je to proto, že si myslím, že náš první porevoluční prezident si pojmenování nějaké lokality ve městě po sobě zaslouží. Co se týče hlasování na radě, tak tam je třeba přiznat, že ne všichni byli pro tento návrh. Nebylo to z toho důvodu, že by měli něco proti Václavu Havlovi, spíš řešili, zda to má být skutečně toto neoficiální pojmenování, nebo, jestli by nebylo lepší rovnou zvolit oficiální pojmenování prostranství. Nakonec se rada přiklonila k tomu neoficiálnímu pojmenování, i proto, že je to jednodušší proces. Výhledově, pokud se tento název ujme, tak může dojít i k oficiálnímu pojmenování.”
Lubomír Sazovský, Novojičínská otevřená společnost: “Po tom souhlasu města, že se tak může stát, jsme se sešli s pracovníky města a dohodli jsme se, že nejvhodnější by bylo, aby byl do prostranství co nejmenší zásah. Takže bychom nějaký reliéf nebo nápis, což bude předmětem neformální soutěže, přenesli na jednu z těch dlaždic před kašnou, kde by byl nápis Nádvoří Václava Havla.”

Na financování realizace se město podílet nebude. Novojičínská otevřená společnost ve spolupráci s Milion chvilek pro demokracii tak připravuje veřejnou sbírku, spoléhá na dárce a dobrovolníky. Někteří z nich už posílají i grafické návrhy na řešení nápisu na žulové dlaždici, případně její výměnu za mosaznou desku. Rozhodnutí o podobě by mělo padnout na přelomu května a června.

Téma symbolického pojmenování Nádvoří Václava Havla zaznělo i na březnovém zastupitelstvu, opozice se podivovala nad tím, že o tomto zastupitelé nejednali.

Jaroslav Dvořák (ČSSD), zastupitel Nového Jičína: “Já nemám s Václavem Havlem problém, naopak beru ho za jednu z největších osobností našich novodobých dějin. Na druhou stranu, když je něco adresované zastupitelstvu, tak by to mělo projít zastupitelstvem, a ne že si to rada odsouhlasila. Já věřím, že to přehodnotí, a že se o tom budeme bavit na zastupitelstvu.”
Ondřej Syrovátka (SZ), 2. místostarosta Nového Jičína: “Ono se v podstatě formálně jednalo o umístění dlaždice, kde bude jméno Václava Havla, a o umístění skutečně rozhoduje rada města. Kdyby to bylo oficiální pojmenování ulice, náměstí nebo jiného prostranství, tak by o tom rozhodovalo zastupitelstvo.”
Radek Hanák Ficbauer, Milion chvilek pro demokracii: “Dle mého názoru je důležité, že tady máme vůbec možnost po někom takovém, jako byl Václav Havel, pojmenovat nějaké míst. Mám sice trošku obavy, že některým lidem se to nebude úplně líbit, ale to znamená, že jsme pořád ještě svobodní, pořád se můžeme bavit o politicích, můžeme říkat, že jsou dobří, že jsou špatní, a nebude nás nikdo popotahovat za to, co říkáme.”

Nové pojmenování prostoru by mělo být slavnostně odhaleno na podzim. Tím ale aktivita neskončí, iniciátoři zde plánují konání připomínek Václava Havla, Karla Kryla nebo Milady Horákové.

Nahlásit chybu


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Poslední novojičínská lokalita pro stavbu domků hledá jména ulic

Pod Skalkou v Novém Jičíně pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Den Země smáčel déšť, Jarošův statek ve Studénce akci zopakuje

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku ve Studénce. Původně plánovaný program ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Den Země v muzeu provedl děti temným životem v podzemí

Typickou dubnovou akcí v Muzeu Novojičínska je Den Země. Ten zde ovšem letos pojali velmi netradičně a návštěvníkům zprostředkovali život pod zemí.

Nápis na dlaždici před zámkem označí Nádvoří Václava Havla
Vydáno 22. dubna 2021 15:30, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Nedávno revitalizovaný prostor před Žerotínským zámkem ponese symbolický název Nádvoří Václava Havla. S iniciativou přišli manželé Janíkovi. Návrh schválila rada města, těsným rozdílem jednoho hlasu.

Manželé Věra a Ivan Janíkovi z Novojičínské otevřené společnosti zvažovali pojmenování určitého prostoru v Novém Jičíně po Václavu Havlovi delší dobu. Nakonec se zrodil nápad označit symbolicky po prvním polistopadovém prezidentovi prostranství před Žerotínským zámkem, které bylo v roce 2019 revitalizováno.

Ivan Janík, Novojičínská otevřená společnost: “Tak jsme tedy přišli na radnici se žádostí, že bychom rádi toto místo pojmenovali po našem prvním demokratickém prezidentu, který tady byl po roce 1989, po Václavu Havlovi. Nikde tady v Novém Jičíně, a vlastně ani v Moravskoslezském kraji, zatím nefiguruje takhle pojmenovaný prostor. Nový Jičín by tak byl první vlaštovkou, která by tady vylítla. A jde nám hlavně o to, aby hodnoty, se kterými Václav Havel přišel do naší společnosti, aby se neztrácely, aby demokratické principy byly připomínány.”

Návrh posvětila také Nadace Václava a Dagmar Havlových VIZE 97. Rada města o symbolickém pojmenování hlasovala v únoru. Pro se vyslovilo 5, proti 4 radní. S pojmenováním Nádvoří Václava Havla souhlasil místostarosta Ondřej Syrovátka.

Ondřej Syrovátka (SZ), 2. místostarosta Nového Jičína: “Je to proto, že si myslím, že náš první porevoluční prezident si pojmenování nějaké lokality ve městě po sobě zaslouží. Co se týče hlasování na radě, tak tam je třeba přiznat, že ne všichni byli pro tento návrh. Nebylo to z toho důvodu, že by měli něco proti Václavu Havlovi, spíš řešili, zda to má být skutečně toto neoficiální pojmenování, nebo, jestli by nebylo lepší rovnou zvolit oficiální pojmenování prostranství. Nakonec se rada přiklonila k tomu neoficiálnímu pojmenování, i proto, že je to jednodušší proces. Výhledově, pokud se tento název ujme, tak může dojít i k oficiálnímu pojmenování.”
Lubomír Sazovský, Novojičínská otevřená společnost: “Po tom souhlasu města, že se tak může stát, jsme se sešli s pracovníky města a dohodli jsme se, že nejvhodnější by bylo, aby byl do prostranství co nejmenší zásah. Takže bychom nějaký reliéf nebo nápis, což bude předmětem neformální soutěže, přenesli na jednu z těch dlaždic před kašnou, kde by byl nápis Nádvoří Václava Havla.”

Na financování realizace se město podílet nebude. Novojičínská otevřená společnost ve spolupráci s Milion chvilek pro demokracii tak připravuje veřejnou sbírku, spoléhá na dárce a dobrovolníky. Někteří z nich už posílají i grafické návrhy na řešení nápisu na žulové dlaždici, případně její výměnu za mosaznou desku. Rozhodnutí o podobě by mělo padnout na přelomu května a června.

Téma symbolického pojmenování Nádvoří Václava Havla zaznělo i na březnovém zastupitelstvu, opozice se podivovala nad tím, že o tomto zastupitelé nejednali.

Jaroslav Dvořák (ČSSD), zastupitel Nového Jičína: “Já nemám s Václavem Havlem problém, naopak beru ho za jednu z největších osobností našich novodobých dějin. Na druhou stranu, když je něco adresované zastupitelstvu, tak by to mělo projít zastupitelstvem, a ne že si to rada odsouhlasila. Já věřím, že to přehodnotí, a že se o tom budeme bavit na zastupitelstvu.”
Ondřej Syrovátka (SZ), 2. místostarosta Nového Jičína: “Ono se v podstatě formálně jednalo o umístění dlaždice, kde bude jméno Václava Havla, a o umístění skutečně rozhoduje rada města. Kdyby to bylo oficiální pojmenování ulice, náměstí nebo jiného prostranství, tak by o tom rozhodovalo zastupitelstvo.”
Radek Hanák Ficbauer, Milion chvilek pro demokracii: “Dle mého názoru je důležité, že tady máme vůbec možnost po někom takovém, jako byl Václav Havel, pojmenovat nějaké míst. Mám sice trošku obavy, že některým lidem se to nebude úplně líbit, ale to znamená, že jsme pořád ještě svobodní, pořád se můžeme bavit o politicích, můžeme říkat, že jsou dobří, že jsou špatní, a nebude nás nikdo popotahovat za to, co říkáme.”

Nové pojmenování prostoru by mělo být slavnostně odhaleno na podzim. Tím ale aktivita neskončí, iniciátoři zde plánují konání připomínek Václava Havla, Karla Kryla nebo Milady Horákové.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000025112/napis-na-dlazdici-pred-zamkem-oznaci-nadvori-vaclava-havla