Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ženy v Novém Jičíně na přelomu 19. a 20. století

15. května 2015 19:38 | Nový Jičín | Jan Plašil

Ženy v Novém Jičíně na přelomu 19. a 20. století. To je téma, kterým se zabývá Lenka Chobotová ze Státního okresního archivu. Rozebírá ho nejen ve své diplomové práci, ale i v článku, který vyšel v aktuálním čísle vlastivědného sborníku Novojičínska.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 15. 5. 2015

15. května 2015 14:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Následující víkend začne na zimním stadionu už šestnáctý ročník Veletrhu Novojičínska. Hlavními pořadateli jsou město Nový Jičín a Moravskoslezský kraj. Návštěvníci se jako vždy mohou těšit na prezentaci malých a středních podnikatelů a firem z našeho regionu a doprovodný program. Ten poběží také v areálu fotbalového stadionu. Veletrh je dvoudenní program začíná vždy v deset hodin dopoledne, v sobotu 23. a v neděli 24. května.
*
Už jsme vás informovali, že Nový Jičín vstoupil do organizace Národní síť Zdravých měst České republiky. Právě proto vybírá své logo. Hlasovat můžete i vy, a to do 1. června na webových stránkách města Nový Jičín, v sekci ankety. Návrhy si soutěžních log jsou k vidění i na facebookových stránkách projektu.
titulek: facebook.com/zdravemestonovyjicin
*
Letos poprvé v Novém Jičíně máte možnost navštívit celosvětovou akci Restaurant Day. Z chodníčku Na Skalkách se na jeden den stane provizorní restaurace, ve které můžete ochutnat dobroty od babiččiných koláčků až po delikatesní dezerty. Začátek je v sobotu 16. května v 11 hodin.
*
Více než 2 promile alkoholu v krvi měl řidič, kterého vyšetřují dopravní policisté. Na jedné z novojičínských čerpacích stanic najel na chodník a narazil do lavic a stolu, poté i do zemnící tyče plynového zařízení čerpací stanice.

Exploze vily v Šenově byl pojišťovací podvod

14. května 2015 15:02 | Nový Jičín | Tomáš Kořistka

Máme pro vás další aktuální informace o výbuchu vily v Šenově u Nového Jičína. Policie obvinila jejího majitele Gorana Bobana z pojistného podvodu a neposkytnutí pomoci. V sutinách totiž zemřeli jeho dva komplici, kteří měli výbuch na svědomí. Boban to ale záchranářům zatajil.

Malíř Jan Bill opět vystavuje na Staré poště v NJ

14. května 2015 13:18 | Nový Jičín | Tomáš Kořistka

Rodáci i obyvatelé Nového Jičína, stejně jako milovníci tohoto města by si rozhodně neměli nechat ujít výstavu obrazů Jana Billa. Místní malíř se totiž zaměřuje právě na nejrůznější uličky, zákoutí, ale i přírodu v okolí. Díla jsou k vidění na Staré poště přímo na náměstí.

Do Nového Jičína se sjeli nejlepší ploutvoví plavci

12. května 2015 8:08 | Nový Jičín | Tomáš Kořistka

V Novém Jičíně se opět po roce utkali nejlepší ploutvoví plavci z celé České republiky a Slovenska. Konal se totiž tradiční závod - Modrý mítink a k vidění byly opravdu skvělé výkony. Vždyť mezi domácími závodníky jsou i mistři světa.

Nový Jičín podporuje kompostování bioodpadu

11. května 2015 13:52 | Nový Jičín | Jan Plašil

Téměř dva tisíce kompostérů, tolik už jich rozdalo město svým občanům. Jen za loňský rok pět stovek. Nový Jičín je tak jedním z měst, která podporují tuto formu nakládání s odpady. Někteří lidé ale vůbec netuší, jak správně kompostovat.

V troskách domu v Šenově byli zřejmě dva Chorvati

11. května 2015 13:36 | Nový Jičín | Tomáš Kořistka

Od konce minulého týdne, kdy policie oznámila, že v troskách domu v Šenově našla dvě těla, sledujeme vývoj tohoto případu. O víkendu se naší televizi ozvali zástupci chorvatského deníku Jutarnji list, kteří o tomto případu také píší. Je prý totiž možné, že pod sutinami zemřeli dva Chorvaté, kteří jsou právě od ledna pohřešovaní.

Nový Jičín studentům opět nabízí brigády

11. května 2015 11:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Nový Jičín pokračuje v projektu s názvem Zelené město. Studentům v něm nabízí možnost přivydělat si peníze během letních měsíců. Vloni byl o brigády velký zájem.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 11. 5. 2015

11. května 2015 10:18 | Nový Jičín | Jan Plašil

Město Nový Jičín a jeho osadní výbory v Žilině, Loučce, Kojetíně, Bludovicích a Straníku zvou na veřejné schůze. Vždy se jich zúčastní členové vedení města a další pracovníci Městského úřadu. Setkání proběhnou od 18. do 26. května. Přesný rozpis najdete na stránkách města.
*
Nový Jičín vyhlásil anketu Dobrovolník roku v sociální a zdravotní oblasti, uzávěrka nominací je 25. května.
*
Domov Paprsek hledá dobrovolníky k seniorům a zdravotně postiženým. Stačí pouhá hodina týdně. Pokud máte zájem pomoct lidem, stačí se přihlásit ke vstupním pohovorům, které probíhají každou první středu v měsíci v kanceláři Adry na ulici Sokolovská 9.
informace najdete na www.adranovyjicin.cz
*
Nový Jičín v obrazech, tak se jmenuje aktuální výstava na Staré poště. Autorem maleb je Jan Bill a jeho výtvarné práce můžete vidět až do 27. května.
*l
Remíza 1:1, takový je výsledek posledního utkání mužů FK Nový Jičín proti Rýmařovu. Další zápas začne netradičně ve středu 13. května v 17 hodin. Soupeřem domácích fotbalistů bude Dolní Benešov.
*
Masarykovo náměstí čeká ve čtvrtek a v pátek další Novojičínský jarmark, tentokrát květinový. Začátek je vždy v osm hodin, konec v 17.

V sutinách domu v Šenově našli policisté dvě těla

7. května 2015 14:31 | Nový Jičín | Tomáš Kořistka

Ve středu jste v našem zpravodajství mohli vidět opakovanou výzvu případným svědkům, kteří by mohli přiblížit okolnosti lednového výbuchu rodinného domku v Šenově u Nového Jičína. Teprve až dnes ale policisté oznámili, že v jeho sutinách našli dvě těla.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 8. 5. 2015

7. května 2015 9:01 | Nový Jičín | Jan Plašil

Nový Jičín vyhlásil anketu Dobrovolník roku v sociální a zdravotní oblasti, uzávěrka nominací je 25. května.
*
Domov Paprsek hledá dobrovolníky k seniorům a zdravotně postiženým. Stačí pouhá hodina týdně. Pokud máte zájem pomoct lidem, stačí se přihlásit ke vstupním pohovorům, které probíhají každou první středu v měsíci v kanceláři Adry na ulici Sokolovská 9.
informace najdete na www.adranovyjicin.cz
*
Muzeum Novojičínska zve na vernisáž výstavy Cesty do pravěku aneb ve stopách Zdeňka Buriana. Začátek je v úterý 12. května v 17 hodin v Žerotínském zámku.

SVČ Fokus zve na prázdninové tábory

7. května 2015 8:59 | Nový Jičín | Jan Plašil

Středisko volného času Fokus připravilo pro letošní prázdniny šest pobytových a šest příměstských táborů. Všechny jsou dobrodružné a zážitkové. Děti i rodiče mají také jistotu, že nebude nouzi ani o sport nebo výtvarno. Martin Jakůbek, ředitel SVČ Fokus Některé tábory už jsou obsazeny, více informací k termínům i tématickému zaměření zjistíte na stránkách fokusnj.cz

Nový Jičín si připomněl výročí konce války

5. května 2015 15:21 | Nový Jičín | Tomáš Kořistka

Stejně tak, jak postupovali osvoboditelé v roce 1945, postupují i oslavy výročí konce války. 6. května dorazila Rudá armáda i do Nového Jičína a osvobodila ho. V úterý tam proto radnice uspořádala k uctění padlých bohatý program. Největší zájem byl o bojovou ukázku přímo na Masarykově náměstí centru.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 4. 5. 2015

4. května 2015 14:41 | Nový Jičín | Jan Plašil

V sobotu 9. května začne ve Smetanových sadech akce s názvem Férová snídaně. Je součástí projektu Zdravé město. Zváni jsou všichni, kdo se chtějí setkávat ve zdravém prostředí, diskutovat o záměrech ve městě a také si pochutnat na dobré snídani.
*
Tajemnice Městského úřadu vyhlásila dvě výběrová řízení na pozice referentů veřejné správy, a to na úseku přestupků a na úseku evidence řidičů a vozidel. Zájemci se mohou přihlásit do 12. května.
*
Do 14. května - takový je termín pro podání přihlášek pro studenty, kteří se chtějí zapojit do akce Zelené město. Více informací a také formulář přihlášky najdete na webu města.
kontakt: kkuzelova@novyjicin-town.cz

Co se děje v místní části Loučka

4. května 2015 13:45 | Nový Jičín | Jan Plašil

Co se aktuálně děje v jedné z místních částí Nového Jičína - v Loučce. Právě na to jsme se ptali Jaroslava Kotase, předsedy osadního výboru. Ten má aktuálně 13 členů. Obměnila se zhruba jedna třetina lidí. Jaroslav Kotas, předseda osadního výboru v Loučce
Stavba sídliště v Loučce začala v roce 1978 první budovou za dnešní diskotékou Koruna. Postupně tady vyrostla spousta panelových domů. Jaroslav Kotas, předseda osadního výboru v Loučce
Osadní výbor chce v nejbližší době vyřešit například chodník u benzinové stanice nebo vybudování vodovodu pro obyvatele ulice Císařské. Jaroslav Kotas, předseda osadního výboru v Loučce
Osadní výbor dlouhou dobu úzce spolupracuje s organizací chovatelů. I v následujících dnech připravují několik akcí, nejen pro místní. Jaroslav Kotas, předseda osadního výboru v Loučce
Osadní výbor zve všechny na tradiční Den Loučky. Tentokrát proběhne 13. června.

64. svazek Vlastivědného sborníku Novojičínska

4. května 2015 13:43 | Nový Jičín | Jan Plašil

Už čtyřiašedesát svazků má na svém kontě Vlastivědný sborník Novojičínska. Publikaci i tentokrát vydalo Muzeum Novojičínska, Zemský archiv v Opavě a v neposlední řadě Státní okresní archiv v Novém Jičíně. Na obsah aktuálního čísla jsme se ptali doktora Karla Chobota.

Nový Jičín zve na oslavy konce 2. světové války

1. května 2015 10:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Nový Jičín si v úterý 5. května připomene sedmdesáté výročí ukončení druhé světové války. Oslava začne v deset hodin na Masarykově náměstí, kde proběhne program pro školy a veřejnost. Ve dvě hodiny začne a městském hřbitově pietní akc u pomníku Obětem válek. O dvacet minut později proběhne také v Žilině. V programu je dále vernisáž výstavy Za svobodu, která začne v 17 hodin v Muzeu Novojičínska a oslava vyvrcholí slavnostním koncertem Moravské filharmonie Olomouc v Beskydském divadle. Začátek je v 19 hodin.

Jarní otvírání studánek na Puntíku

27. dubna 2015 11:40 | Nový Jičín | Jan Plašil

Kopec Puntík u Nového Jičína skrývá studánkovou trasu. Vodu, která tady teče, ochutnávají turisté každou sezónu. Ta letošní právě začala o víkendu symbolickým Otvíráním studánek. Na trasu se spolu s Klubem rodáků a přátel města Nového Jičína vypravilo zhruba sedmdesát lidí.