Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nový Jičín se připojil ke Dni Země

27. dubna 2015 11:38 | Nový Jičín | Jan Plašil

Nový Jičín se jako vždy zapojil do oslav dne věnovanému planetě Zemi. Ve středu 22. dubna proběhl na několika místech ve městě program pro děti i dospělé. Pavel Sedlář, SVČ Fokus
Marta Kiššová, MěÚ Nový Jičín
živě Jan Kašinský, Český svaz ochránců přírody
Ke Dni země se připojilo i Muzeum Novojičínska. Pracovníci připravili připravili program pro děti s názvem Noemova archa, který se týkal chráněných druhů rostlin a zvířat. Eva Sulovská, Muzeum Novojičínska
Den Země slaví více než miliarda lidí ve 175 státech světa a je z něj největší svátek, ke kterému se připojují lidé bez ohledu na původ, víru nebo národnost.

První jarní kostýmovaná cyklojízda

27. dubna 2015 11:36 | Nový Jičín | Jan Plašil

Cyklostezka z Nového Jičína do Hostašovic - na její start vyrazili v pátek 24. dubna nadšenci převlečení v maskách a kostýmech. Důvodem bylo slavnostní zahájení další sezóny.

Jarní otvírání studánek na Puntíku u Nového Jičína

27. dubna 2015 10:33 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Kopec Puntík u Nového Jičína skrývá studánkovou trasu. Vodu, která tady teče, ochutnávají turisté každou sezónu. Ta letošní právě začala o víkendu symbolickým Otvíráním studánek. Na trasu se spolu s Klubem rodáků a přátel města Nového Jičína vypravilo zhruba sedmdesát lidí.

Tradiční pálení čarodějnic v zámku a podzámčí

24. dubna 2015 10:42 | Nový Jičín | Jan Plašil

Ve čtvrtek 30. dubna ožije jako vždy Nový Jičín tradičním pálením čarodějnic. Na tento den je připraven speciální program na několika místech. Od 16 hodin začínají na Žerotínově a přilehlých ulicích vystoupení místních kapel a soutěž o nejkrásnější čarodějnici. Klub rodáků a přátel města připravuje v 16.30 na baště přednášku Iva Bartečka s názvem Minulost a současnost jezera Titicaca. Od 18 hodin na ni naváže tradiční aprílová taškařice. Ve stejnou dobu se v Žerotínském zámku rozhostí Čarodějná muzejní noc - v programu uvidíte divadlo souboru Odřivous a jeho Vlažný inkviziční proces III., poté zazní vyprávění o známém lotrovi Antonu Schimakovi. O půl osmé večer bude následovat promítání filmové pohádky S čerty nejsou žerty, věštba a výklad z karet, příprava lektvarů a nebudou chybět ani ukázky dobových mučicích nástrojů.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 24. 4. 2015

24. dubna 2015 10:36 | Nový Jičín | Jan Plašil

Tajemnice Městského úřadu vyhlásila dvě výběrová řízení na pozice referentů veřejné správy, a to na úseku přestupků a na úseku evidence řidičů a vozidel. Zájemci se mohou přihlásit do 12. května. Informace najdete na webu města.
*
Máme pro vás pozvánky na víkend. V sobotu 25. dubna můžete spolu s Klubem rodáků a Fokusem vyrazit na Otvírání studánek. Sraz je o čtvrt na dvanáct dopoledne na autobusové zastávce U partyzána v Žilině.
*
Ve stejný den, v 15 hodnin pořádá osadní výbor v Žilině neoficiální školení řidičů nejen pro seniory. V 17 hodin začne v restauraci Kolonie Divadelní představení Sborovna v podání Divadelního spolku Gymnázia Nový Jičín.
*
O víkendu nepřijdou zkrátka ani fotbaloví příznivci - po úspěšném vstupu našeho týmu do jarní části sezóny přijede na hřiště do Nového JIčína fotbalový klub Kozlovice - Přerov. Utkání začíná v 16 hodin.

Novojičínský klub Bunkr funguje už dva roky

23. dubna 2015 13:53 | Nový Jičín | Jan Plašil

Už dva roky fungování má za sebou nízkoprahový klub Bunkr. Sídlí v budově bývalé věznice v centru města. Klientům od 13 do 20 let nabízí především bezpečný prostor a zázemí.

Majitelé aut by měli dát pozor na změny zákona

23. dubna 2015 13:40 | Nový Jičín | Jan Plašil

Už jen dva měsíce mají majitelé aut v převodu na jejich novou registraci. Pokud ji nestihnou do 30. června, vozidlo administrativně zanikne a už ho nebudou moct nikdy přihlásit. Říká to jedna z klíčových změn zákona o provozu vozidel. Zjišťovali jsme pro vás více informací.

IHC Nový Jičín zahájili sezónu turnajem

23. dubna 2015 13:39 | Nový Jičín | Jan Plašil

Hokejová sezóna na zimním stadionu je už minulostí, což v posledních letech znamená začátek inlinových zápasů a turnajů domácího týmu IHC Nový Jičín. Ten o víkendu hostil kvalifikační turnaj českého poháru.

SVČ Fokus ovládli tanečníci z celého MS kraje

23. dubna 2015 13:38 | Nový Jičín | Jan Plašil

Více tanečníků a diváků by snad Fokus už nezvládl. O víkendu proběhlo ve Středisku volného času oblíbené taneční klání amatérských souborů. I tentokrát se přihlásily soubory a taneční spolky z celého Moravskoslezského kraje.

Beskydské divadlo hostilo krajskou taneční soutěž

23. dubna 2015 13:36 | Nový Jičín | Jan Plašil

Beskydské divadlo hostilo krajskou soutěžní přehlídka tanečních oborů základních uměleckých škol. Během dvoudenního programu se na pódiu představilo celkem 370 děti z celkem 19 uměleckých škol Moravskoslezského kraje. Porota to neměla jednoduché.

Muzeum hostí polskou výstavu portrétů

20. dubna 2015 15:02 | Nový Jičín | Jan Plašil

Trámový sál Žerotínského zámku hostí novou výstavu. Vznikla díky úspěšné spolupráci s polským Národním muzeem v Kielcích. K vidění jsou portréty, které vznikly od počátku devatenáctého století do roku 1914. Nechyběli jsme na vernisáži výstavy a zveme i vás.

Blíží se jarní kostýmová cyklojízda

20. dubna 2015 15:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

živě Pátek 24.dubna - svátek slaví každý Jiří a také cyklostezka z Nového Jičína do Hostašovic. Odstartujete spolu s dalšími nadšenci sezónu a také novou tradici otevírání stezky spanilou cyklojízdou. V šestnáct hodin jste zváni na start v maskách, kostýmech a převlecích. Tentokrát na volné téma. Na začátku trasy pro vás bude připraven infostánek Besipu, dozvíte se více i o kampani Do práce na kole. Zúčastnit se můžete i na in-line bruslích nebo na koloběžce. V cíli vás čekají dobroty v hospůdce, ale také i foto koutek, kde vás zvěční na památku vašeho sportovně-společenského výkonu. Akce začíná v pátek 24. dubna v 16 hodin na startu cyklostezky v Novém Jičíně. Bližší informace najdete na facebooku cyklostezky.

Dobrovolníci pomohli novojičínským lesům

20. dubna 2015 14:58 | Nový Jičín | Jan Plašil

Tři tisícovky mladých stromů. Tolik jich o víkendu vysázeli dobrovolníci, kteří se připojili k dlouho avizované akci vyhlášené Městskou policií. Vysázené stromy v budoucnu nahradí kusy napadené kůrovcem.

Město získalo zvláštní uznání za péči o památky

20. dubna 2015 14:56 | Nový Jičín | Jan Plašil

Zvláštní uznání pro Nový Jičín. Město získalo další zajímavou cenu. Tentokrát za vynikající výsledky v programu regenerace městských památkových rezervací a zón. Zástupci města si ji byli vyzvednout ve Španělském sálu pražského hradu. Zde proběhlo slavnostní předávání cen Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Delegace z Nového Jičína se mohla za město pochlubit skvělými výsledky. Pavel Bártek, místostarosta Nového Jičína
Nový Jičín už získal cenu v roce 2001, a to za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace Městských památkových rezervací a zón. Na zvlášním uznání je napsáno, že od té doby soustavně vykazuje vynikající výsledky. Pavel Bártek, místostarosta Nového Jičína
Nový Jičín kromě zmíněného uznání získal i sto tisíc korun jako symbolický příspěvek na péči o památky. Město je přidá do balíku peněz, které použije na další rekonstrukce v Hotelu Praha. Pavel Bártek, místostarosta Nového Jičína
živě

Seminář na MěÚ o nekalých praktikách prodejců

17. dubna 2015 16:02 | Nový Jičín | Jan Plašil

I přesto, že úřady, policie i média informují o fintách pochůzkových a podomních prodejců, kriminalisté se stále setkávají s novými případy podvodů. Obecní živnostenský úřad ve spolupráci s odborníky proto zorganizoval seminář s názvem Braňte se nekalým praktikám!

V centru města probíhá rekonstrukce kanalizace

17. dubna 2015 16:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

V centru města, jen pár metrů od náměstí začala rozsáhlá rekonstrukce kanalizace. Podle stavebníků by měla trvat dva měsíce a souvisí s ní omezení silničního provozu. Zjišťovali jsme více přímo na místě.

Lagunáři vybojovali už devátý titul Mistra ČR

17. dubna 2015 16:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Výborný úvod ploutvařské sezóny mají za sebou členové Laguny Nový Jičín, a to i na domácí scéně. Muži přivezli z Olomouce i přes různé zdravotní komplikace devátý titul Mistra České republiky v plavání s ploutvemi. Ženy skončily stejně jako v loňském roce stříbrné. Republikový šampionát družstev uzavřel první etapu přípravy závodníků. Ti se teď budou soustředit na mistrovství republiky jednotlivců v juniorech i seniorech a na následné kolo Světového poháru. Ti nejlepší mohou pomýšlet i na Mistrovství Evropy nebo světa. Výkony Lagunářů budeme jako vždy dále sledovat.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 17. 4. 2015

17. dubna 2015 15:58 | Nový Jičín | Jan Plašil

Trámový sál Žerotínského zámku hostí novou výstavu, tentokrát mezinárodní s názvem Portrét - zrcadlo duše. K vidění jsou portréty z polské společnosti od počátku devatenáctého století do roku 1914, a to ze sbírek Národního muzea v Kielcích.
*
Městský úřad vyzývá vlastníky, nájemce nebo správce budov, kanalizace, horkovodů, šachet a kolektorů, aby zajistili deratizaci na svém nebo svěřeném majetku. Nejlépe ve dvou fázích - od 1. do 31. května a od 1. do 30. září 2015.
*
Na autobusové lince z Nového Jičína do Ostravy jsou od 13. dubna změny, a to kvůli zavedení železniční dopravy na letiště v Mošnově. Na lince jsou zavedeny nové spoje, které navazují na začátky a konce pracovních směn v průmyslové zóně Mošnov a také na vlakové spoje linky z Mošnova do Ostravy.
*
I tento rok odstartovala Velká ekosoutěž. Žáci škol v Novém Jičíně mohou odevzdat nefunkční elektrospotřebiče. Podpořit je může také veřejnost a firmy. V separačních dvorech na Propojovací ulici a Palackého třídě mohou účastníci odevzdat vysloužilá elektrozařízení. Jejich body budou připsány na konto školy. Vyřazené elektrospotřebiče můžete odevzdávat také na oslavě Dne Země ve středu 22. dubna na Masarykově náměstí. Soutěž běží do středy 13. května.
*
V sobotu 25. dubna začne tradiční Otvírání studánek neboli cesta za tuctem studánek na modré trase Puntíkem. Účastníci vyrazí o čtvrt na dvanáct dopoledne od autobusové zastávky u Partyzána v Žilině u Nového Jičína.

Na Novojičínsku vzrůstá počet sebevražd

17. dubna 2015 12:41 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Už čtrnáct případů sebevražd, z toho deset, které dopadly tragicky. Taková je smutná bilance na Novojičínsku. Čísla, která zveřejnili policisté přitom hovoří pouze o aktuálních případech, které se staly za necelé čtyři měsíce tohoto roku.

Pošťačka z Novojičínska okrádala majitele karet

15. dubna 2015 7:53 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Poštovní doručovatelka z Novojičínska vybírala peníze z karet klientů úvěrových společností. Policisté z oddělení hospodářské kriminality zjistili, že našla způsob jak obelstít bezpečnostní opatření při zasílání karet. Nebylo to pro ni vůbec složité a přišla si na téměř 250 tisíc korun.

Majitelé aut by měli dát pozor na změny v registraci

14. dubna 2015 19:43 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Už jen dva a půl měsíce mají majitelé aut v převodu na jejich novou registraci. Pokud ji nestihnou do 30. června, vozidlo administrativně zanikne a už ho nebudou moci nikdy přihlásit. Říká to jedna z klíčových změn zákona o provozu vozidel. Zjišťovali jsme pro vás více informací.

Další odhalená varna pervitinu na Novojičínsku

14. dubna 2015 12:28 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Další odhalená varna pervitinu na Novojičínsku. Pětatřicetiletý muž vyráběl drogu v pronajatém domě v Petřvaldu. Policejní TOXI tým ho zadržel spolu se zásahovkou. Policisté našli na místě podomácku sestavenou laboratoř a samozřejmě drogy.

Lidé i strážníci pomohou novojičínským lesům

13. dubna 2015 13:37 | Nový Jičín | Jan Plašil

Facebook novojičínské městské policie bude mít brzy 3000 fanoušků. Za každého z nich plánují strážníci vysadit jeden strom v lesích u Nového Jičína, které trápí kůrovec. Jiří Klein, ředitel Městské policie Nový Jičín Registrace pro sazeče jsou už uzavřeny. I přesto jste zváni jako podpora všech, kteří pomohou dobré věci. Akce proběhne v sobotu 18. dubna od devítí hodin v amfiteátru na Skalkách. Program pokračuje až do 18 hodin.