Zlatý mok stéká do vlhké sklenice pod úhlem 45 stupňů a vytváří bohatou pěnu – to je jednoduchý popis, jak se správně čepuje pivo. Ovšem tak jednoduché to není:
Navíc, když vás přísným okem sleduje porota. Studenty opavské Střední školy hotelnictví a služeb to ale nevyvedlo z míry. V rámci praxe nebo i brigády se snažili čepování piva co nejlépe natrénovat a teď utkali ve školním kole soutěže Zlatovar cup. Ale nešlo jen o pivo ve sklenici.
„Pro nás je nejdůležitější osobní příprava – vzhled studentů, výčepních. Osobní připravenost pracoviště. A potom výška pěny, hustoty pěny. A servis,“ připomíná předsedkyně poroty Ludmila Černínová.
Na přípravu dvou půl litrových sklenic piva měli soutěžící 3 minuty. Někdo využil plný časový limit, jiný měl hotovo mnohem dřív. Porota pak hodnotila tu podařenější sklenici.
Tři nejlepší výčepní se poté utkali jako jeden tým s ostatními soutěžícími v krajském kole. Za opavskou hotelovou školu to byla Iveta Urbášková, Lucie Ambrožová a Lukáš Hudeček.
„Správně načepované pivo by mělo být s mírou , s láskou a dostatečnou čistotou a kvalitou piva,“ připomínal Jiří Vizauer, jeden z organizátorů soutěže.
To všechno se povedlo domácí Ivetě Urbáškové, která si kromě týmového titulu odnesla navíc i ocenění pro nejlepšího výčepního v kraji.