Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kdo zná a umí, ten si píská. Žáci 8. tříd se v K-triu seznámili s technickými a řemeslnými obory

Ostrava-Jih |

V kulturním domě K-trio se představily střední školy a odborná učiliště. Žáky 8. tříd základních škol zábavnou formou seznámily s technickými a řemeslnými obory, o které je poslední dobou čím dál větší zájem.

Kdo zná a umí, ten si píská. To je název oblíbené interaktivní soutěže v praktických dovednostech pro osmáky. Do letošního 15. ročníku se zapojilo na 300 žáků z 25 základních škol.

Michaela Mahrová, ředitelka Kultury Jih: “Soutěž probíhá tak, že je 17 stanovišť jejichž garanty jsou střední školy a žáci během 5 minut musí splnit nějaký řemeslný úkol. Je tady třeba zdravotnická škola, takže obvazují řezné rány, barmanská show, takže míchají drinky a podobně. Tento ročník je již 15., ale teď byla dlouhodobá pauza kvůli covidu. Takže je to po covidu první taková akce.”

Na akci nechyběli ani významní zaměstnavatelé našeho regionu, kteří žákům nabídli praktické informace o pracovních pozicích a možnostech jejich uplatnění v praxi.

anketa: zástupci středních škol a učilišť: “Jsme střední odborná škola ochrany osob a majetku. Je tu nějaká ukázka fyzických disciplín, ať už to jsou kliky nebo skok do dálky. Máme tu ukázku zbraní různých se kterými se učíme obranu proti nim a dvě ukázky, aby viděli jak to probíhá v praxi.”
“Jsem ze SŠSS v Ostravě a tady ukazujeme žákům ZŠ modelování z marcipánu. Kdyby si řekli, že si to chtějí zkusit, tak můžou.”
“Musí zapojit jednoduchý blikací obvod nepájivé pole. To je takové pole, do kterého se součástky jenom strkají, nemusí se pájet a pak tady mají na ukázku roboty různé, co se tam dají poskládat . Dají se různě ovládat, programovat a tak.”
“Zde je úkolem na panelu na vynechaná místa doplnit keramický obklad. To znamená, že nejdříve si musí naměřit otvor, pak nařezat na řezačce a nakonec přilepit keramický obklad na panel.”
“Tady si studenti můžou vyzkoušet tvorbu palačinek, pak tady také žáci můžou vyzkoušet míchat koktejl.”
“My jsme ze střední zahradnické školy a připravili jsme si dva soutěžní úkoly. Jeden za náš obor zahradník a jeden za obor florista. Florista dělají žáci kytičku, mají spoustu materiálu tady za námi, můžou všechno použít. Zahradník mají poznávačku různých květin, stromů a rostlin.”
anketa: žáci 8. tříd ZŠ: “Mi se moc líbily kuchyňky, florista. To bylo tak dobré a bylo to zajímavé.”
“Akce je zábavná celkem. My jsme zatím byli jen na pár stanovištích. Dělali jsme palačinky, což jsme mysleli, že bude o dost lehčí a nakonec to bylo celkem obtížné a dělali jsme moc dobrý drink.”
“Ten elektrikář, i když jsme to moc nemohli vyzkoušet, protože jsme tam byli pozdě. prostě mám za to dali jeden bod, ale jinak bych na ni šel, protože mě baví věci s elektřinou a takové věci.”
“Soutěž jsme si užili, bylo to fajn, bylo tady spoustu různých škol, takže jsme si vyzkoušeli různé aktivity a spolupracovalo se nám dobře, protože jsme měli dobře vybraný tým.” 

V říjnu letošního roku bude projekt pokračovat pod názvem „Řemeslo má zlaté dno“, do něhož se budou moci zapojit žáci devátých ročníků.

Nahlásit chybu


K tématu

Trh vzdělávání a uplatnění ve Frýdku-Místku pomáhal žákům s výběrem střední školy

28. září 2023 12:38 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Ve Frýdku-Místku proběhl další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Akce pravidelně pomáhá žákům posledních ročníků základních škol s výběrem střední školy nebo učebních oborů. Letos se na akci představilo na 70 škol nejen z Moravskoslezského kraje.

Ostravskou sportovní halu zaplnili mladí atleti. Konal se 33. ročník Atletických přeborů ZŠ

Další ročník atletických přeborů žáků základních škol z Ostravy-Jihu se konal v atletické hale Ostrava. Zúčastnilo se celkem 14 škol obvodu v 6 disciplínách pro dívky a 6 pro chlapce.

Kam po základce? Deváťákům poradí Veletrh středních škol v Ostravě

6. listopadu 2023 14:40 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Téměř pět desítek škol se představí na Veletrhu středních škol, který se bude konat v Ostravě ve středu 8. listopadu. V obchodním centru Futurum budou zástupci i žáci u svých stánků návštěvníkům k dispozici od 9 do 17 hodin. Akce bude volně přístupná pro žáky základních škol a jejich rodiče i ostatní zájemce.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Děti malovaly Ostravu za 100 let. Díla jsou k vidění ve Dvoraně centrálního obvodu

Žáci základních škol Moravské Ostravy a Přívozu namalovali, jak si představují Ostravu za 100 let. Nejlepší díla byla oceněna a ze všech se zároveň připravila výstava. Ta je k vidění ve Dvoraně radnice centrálního obvodu.

Slezskoostravský hrad uvítal poutavý workshop o středověkém válečnictví a rytířích

Nejen to, jak se oblékali, ale i jak žili středověcí válečníci ukázal návštěvníkům Slezskoostravského hradu workshop s názvem Druhá kůže rytířova. Došlo i na názorné ukázky a návštěvníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet i středověkou zbroj.

Městská policie označovala u slezskoostravské Loděnice kola syntetickou DNA, chrání je před krádeží

Občané Ostravy mají už jedenáctým rokem možnost chránit svá kola, koloběžky, nebo invalidní vozíky pomocí syntetické DNA. Nechat si je zdarma označit mohli už poněkolikáté taky na cyklostezce u slezskoostravské Loděnice.

Ve Slezské Ostravě už po desáté symbolicky přivítali prázdniny akcí pro celou rodinu

Akce pro děti i dospělé symbolicky uvítala ve Slezské Ostravě prázdniny. Travnaté prostranství na okraji Heřmanic ožilo druhou červencovou sobotu zábavnými atrakcemi a soutěžemi. Jednalo se už o desátý ročník oblíbené akce.

Baseballistům Arrows Ostrava se letos daří. V tabulce extraligy jsou stále na 4. místě

25. července 2024 15:33 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Baseballisté Arrows Ostrava mají dobře našlápnutou sezonu. Zatím si vedou mnohem lépe než v předchozích dvou letech. Aktuálně jsou v tabulce na 4. místě.

Kdo zná a umí, ten si píská. Žáci 8. tříd se v K-triu seznámili s technickými a řemeslnými obory
Vydáno 19. března 2023 14:36, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
V kulturním domě K-trio se představily střední školy a odborná učiliště. Žáky 8. tříd základních škol zábavnou formou seznámily s technickými a řemeslnými obory, o které je poslední dobou čím dál větší zájem.

Kdo zná a umí, ten si píská. To je název oblíbené interaktivní soutěže v praktických dovednostech pro osmáky. Do letošního 15. ročníku se zapojilo na 300 žáků z 25 základních škol.

Michaela Mahrová, ředitelka Kultury Jih: “Soutěž probíhá tak, že je 17 stanovišť jejichž garanty jsou střední školy a žáci během 5 minut musí splnit nějaký řemeslný úkol. Je tady třeba zdravotnická škola, takže obvazují řezné rány, barmanská show, takže míchají drinky a podobně. Tento ročník je již 15., ale teď byla dlouhodobá pauza kvůli covidu. Takže je to po covidu první taková akce.”

Na akci nechyběli ani významní zaměstnavatelé našeho regionu, kteří žákům nabídli praktické informace o pracovních pozicích a možnostech jejich uplatnění v praxi.

anketa: zástupci středních škol a učilišť: “Jsme střední odborná škola ochrany osob a majetku. Je tu nějaká ukázka fyzických disciplín, ať už to jsou kliky nebo skok do dálky. Máme tu ukázku zbraní různých se kterými se učíme obranu proti nim a dvě ukázky, aby viděli jak to probíhá v praxi.”
“Jsem ze SŠSS v Ostravě a tady ukazujeme žákům ZŠ modelování z marcipánu. Kdyby si řekli, že si to chtějí zkusit, tak můžou.”
“Musí zapojit jednoduchý blikací obvod nepájivé pole. To je takové pole, do kterého se součástky jenom strkají, nemusí se pájet a pak tady mají na ukázku roboty různé, co se tam dají poskládat . Dají se různě ovládat, programovat a tak.”
“Zde je úkolem na panelu na vynechaná místa doplnit keramický obklad. To znamená, že nejdříve si musí naměřit otvor, pak nařezat na řezačce a nakonec přilepit keramický obklad na panel.”
“Tady si studenti můžou vyzkoušet tvorbu palačinek, pak tady také žáci můžou vyzkoušet míchat koktejl.”
“My jsme ze střední zahradnické školy a připravili jsme si dva soutěžní úkoly. Jeden za náš obor zahradník a jeden za obor florista. Florista dělají žáci kytičku, mají spoustu materiálu tady za námi, můžou všechno použít. Zahradník mají poznávačku různých květin, stromů a rostlin.”
anketa: žáci 8. tříd ZŠ: “Mi se moc líbily kuchyňky, florista. To bylo tak dobré a bylo to zajímavé.”
“Akce je zábavná celkem. My jsme zatím byli jen na pár stanovištích. Dělali jsme palačinky, což jsme mysleli, že bude o dost lehčí a nakonec to bylo celkem obtížné a dělali jsme moc dobrý drink.”
“Ten elektrikář, i když jsme to moc nemohli vyzkoušet, protože jsme tam byli pozdě. prostě mám za to dali jeden bod, ale jinak bych na ni šel, protože mě baví věci s elektřinou a takové věci.”
“Soutěž jsme si užili, bylo to fajn, bylo tady spoustu různých škol, takže jsme si vyzkoušeli různé aktivity a spolupracovalo se nám dobře, protože jsme měli dobře vybraný tým.” 

V říjnu letošního roku bude projekt pokračovat pod názvem „Řemeslo má zlaté dno“, do něhož se budou moci zapojit žáci devátých ročníků.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000036247/kdo-zna-a-umi-ten-si-piska-zaci-8-trid-se-ktriu-seznamili-s-technickymi-a-remeslnymi-obory