Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Letní shakespearovské slavnosti Ostrava. 3 premiéry, 6 her a 21 představení

Letní shakespearovské slavnosti Ostrava otevře 15. července premiéra temperamentní komedie ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY, kterou režisér Vojtěch Štěpánek doplnil svižným rytmem balkánské dechovky. Vzpurnou a prostořekou Katku si vychutná Kristýna Leichtová, v dalších rolích uvidíte Josefa Kalužu, Tomáše Savku či Izabelu Firlovou. Chybět nebude ani ostravská stálice KOMEDIE OMYLŮ nebo hostující inscenace ZIMNÍ POHÁDKA, OTHELLO, VEČER TŘÍKRÁLOVÝ ANEB COKOLI CHCETE a DOBRÝ KONEC VŠECHNO SPRAVÍ.

Největší shakespearovský svátek pod širým nebem se koná od 15. července do 12. srpna na Slezskoostravském hradě. Hlavními partnery jsou statutární město Ostrava, Moravskoslezský kraj a společnost Arcelor Mittal.

ZIMNÍ POHÁDKA 

PREMIÉRA LETNÍCH SHAKESPEAROVSKÝCH SLAVNOSTÍ OSTRAVA 2019

Příběh o zradě, lásce a odpuštění…

C:\Users\Pavel\Turner PR\@LSS\LSS 2019\INZERCE, TIPY\Zimní pohádka foto.jpg
C:\Users\Pavel\Desktop\1851p.jpg

Míváte občas pocit, že se kolem vás všichni přetvařují a lžou? Že ani milované bytosti nemůžete věřit? Co když je ale všechno jinak a vy se mýlíte? Dokážete svou vinu přiznat? A je vůbec možné pravdu odhalit? 

Pohádkový příběh zničující žárlivosti, naděje a zázraků situoval William Shakespeare na Sicílii a do Čech, kterým překvapivě propůjčil moře. Drama se střídá s komedií, nenávist s láskou a zavržení s odpuštěním. Zimní pohádka patří k pozdním Shakespearovým hrám, označovaným jako romance nebo právě pohádky. Napsal ji pravděpodobně na přelomu let 1610 a 1611.

Hrají: Martin Hofmann / Michal Isteník (Leontes, sicilský král), Petra Špalková (Hermiona, jeho žena), Kristián Špiner (Mamillius, jeho syn), Veronika Arichteva (Perdita, jeho dcera), Radim Madeja (Camillo), 

Cyril Drozda (Antigonus a pastýř, domnělý Perditin otec), Alena Mihulová (Paulina, Antigonova žena), Evellyn Pacoláková (Emilie, Hermionina dáma), Saša Rašilov (Polixenes, český král), Aleš Bílík (Florizel, jeho syn), Matouš Ruml (Křupan, Archidamus a český pán), Jan Řezníček (žalářník, Čech 1, Žížala), Marek Pospíchal (pán, Čech 2, Čoud a hodnostář)

Tvůrčí tým: Martin Hilský (překlad), Pavel Khek (režie), Michal Syrový (scéna), Agnieszka Pátá Oldak (kostýmy), David Hlaváč (hudba), Martin Šimek (choreografie), Petr Nůsek (souboje), Dan Hnát (projekce), Jan Beneš (světelný design), Lenka Smrčková (asistentka režie a dramaturgie), Pavla Sližová (produkce)

SHAKESPEARE? LÁSKA UŽ OD ŠKOLY, ŘÍKÁ REŽISÉR PAVEL KHEK

Je to vaše první režie na Letních shakespearovských slavnostech. Co vás na tom celém láká?

Pro mě je to spojení nejlepšího dramatika s prostorem, který má snad nejsilnější genius loci, co znám. To jsou dvě kvality, kterým lze jen těžko odolat. Pražané občas nadávají na vlastní město, nám Čechům pořád něco vadí – málo si uvědomujeme, co zde máme za poklady, málo si Pražané uvědomují, že žijí v nejkrásnějším městě světa, a nad ním ční Pražský hrad. Není na světě moc zajímavějších míst, kde by se dalo hrát divadlo.

Co vy a Shakespeare? 

Láska. Už od školy. Obdiv. Než jsem šel na DAMU, studoval jsem filozofickou fakultu a profesor Lukeš mě vyhodil od zkoušky z alžbětinského divadla se slovy: „Vezměte si toho Shakespeara k vodě a přijďte v září…“ A já to fakt musel celé přečíst, i v originále. Zkažené prázdniny. Ale když se tím vším prokoušete – už nechcete jinak. ☺

Proč jste si vybral titul Zimní pohádka? 

Mně té hry bylo líto, že se příliš nehraje. ☺ Ale vážně, na to, jak je to dobrá hra, se v Česku hraje dost málo. V Anglii mnohem víc. Ta hra má obrovský detektivní potenciál. Do poslední chvíle není jisté, jak to vlastně bylo. Je velmi složité odhalit pravdu – což je myslím velmi současné.

Můžete nám přiblížit, jaké bude vaše zpracování?

Za režiséra má mluvit inscenace samotná, ne to, co o ní řekne. Navíc tím, že chceme držet diváky v napětí až do samotného závěru, nemohu ani naznačovat. 

Jakým způsobem jste si volil herce pro jednotlivé role? Měl jste již konkrétní představu při obsazování?

Obsazení je vždy trochu alchymie. Přidáváte jednotlivé ingredience a doufáte, že nenastane výbuch – nýbrž vytvoříte životadárný elixír. U Letních shakespearovských slavností je to navíc velmi složité, aby to všem zúčastněným vyšlo termínově. A já měl štěstí – nakonec to všechno zaklaplo a to obsazení je skvělé. 


ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY

PREMIÉRA LETNÍCH SHAKESPEAROVSKÝCH SLAVNOSTÍ OSTRAVA 2019

Bianku by chtěl každý, Katku ale ne! Děvče je to totiž víc než nevlídné. Jenže jejich otec na svém přání trvá, že se Katka musí vdávat jako prvá. Tak začíná příběh plný krásných zmatků. Kdo si vezme Bianku? A kdo zkrotí Katku? Ostravské nastudování populární Shakespearovy komedie se tentokrát v překladu Jiřího Joska vrací k původnímu stylu uvádění této hry. Před diváky předstupuje opilý žebrák, pro kterého příběh hraje herecká společnost. Opilec situace střídavě komentuje a usíná. Diváci v hledišti tak uvidí, čeho všeho jsou herci schopni, když musejí bojovat o divácký zájem, a jak obratně se dokážou přizpůsobit diváckému vkusu.

C:\Users\Pavel\Desktop\ZZZ_Ostrava upravena.jpg

Hrají: Vladislav Georgiev (Baptista Minola, bohatý měšťan z Padovy), Kristýna Leichtová (Kateřina, Baptistova starší dcera), Izabela Firlová (Bianca, Baptistova mladší dcera), Josef Kaluža (Petruccio, venkovský šlechtic), Vojtěch Lipina (Grumio, Petrucciův sluha), René Šmotek (Gremio, Biančin nápadník), Vladimír Polák (Hortensio, Biančin nápadník a starý pán z Mantovy), Šimon Krupa (Lucenzio, Biančin nápadník), Albert Čuba (Tranio, Lucenziův sluha), Tomáš Savka (Biondello, Lucenziův sluha), Jan Fišar (Lucenziův otec), Ondřej Brett (Kurt, Petrucciův správce), David Janošek / Robin Ferro (krejčí), Kateřina Vajnarová (vdova), Michal Matys a Nikos Engonidis (hudebníci), Robin Ferro, Barbora Sedláčková, Jakub Georgiev (kloboučník a sluhové, služky)

Tvůrčí tým: Jiří Josek (překlad), Vojtěch Štěpánek (režie), David Bazika (scéna), Nikos Engonidis (hudba), Marta Roszkopfová (kostýmy), Tomáš Vůjtek (dramaturgie), Martin Pacek (pohybová spolupráce)

ZKROCENKU BUDEME HRÁT S ÚVODEM, KTERÝ SE ČASTO ŠKRTÁ

ROZHOVOR S VOJTĚCHEM ŠTĚPÁNKEM, REŽISÉREM INSCENACE ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY

Vojto, nastudování Zkrocení zlé ženy pro Letní shakespearovské slavnosti je i pro vás v mnohém premiérou. Můžete nám trochu přiblížit, co bylo pro vás tím největším lákadlem vstoupit do projektu LSS? 

C:\Users\Pavel\Desktop\ZZŽ foto\B0014165.jpg

Líbila se mi představa spolupráce s herci ze všech ostravských divadel. Ve Zkrocence zahrají herci NDM, Arény, Bezručů, Loutek i Míru. Ostrava je ve skvělé herecké formě. Herci se dobře znají, slyší na sebe, jednoho s druhým divadlo baví. Zkrocenka bude skvělá příležitost prezentovat divákům nejen v Ostravě výjimečný herecký tým. Letní shakespearovské slavnosti jsou prestižní divadelní událostí, mají svoji tradici, své velmi početné publikum, režírovali zde vynikající režiséři, takže nabídky režie Zkrocenky si vážím.

Zkrocení zlé ženy je jedním z nejhranějších titulů po celém světě. Čím si myslíte, že bude vaše nastudování přínosem? Jaká je vlastně vaše koncepce?

My budeme Zkrocenku hrát i s úvodem, který se často škrtá. Opilec je během spánku převlečen, a když se vzbudí, je mu nalháváno, že byl 15 let v kómatu a že je bohatým lordem s krásnou manželkou. A potulná herecká skupina zahraje k potěše svérázného lorda představení Zkrocení zlé ženy. Celá Zkrocenka, tak jak ji lidé znají, je dle Shakespeara fraškou hranou na zakázku opilci, který navíc do hry nepatřičně vstupuje. Chtěli jsme dodržet princip divadla na divadle a příběh o zkrocení zahrát jako frašku, vtipnou, mrštnou komedii typů a záměn identit. Vymazat tento úvod by znamenalo zbavit se rámce narativu inscenace. Bylo by to jako ze Snu noci svatojánské hrát pouze divadelní představení řemeslníků, tedy bez kontextu, kdo, komu a proč divadlo hraje.

Letošní zkoušení nové inscenace je z mého pohledu takové rodinné. Hrají tu otcové a dcery, synové, ale také partnerky. Už jste někdy takovou výjimečnost zažil? Jak se vám zkouší s Kristýnkou? 

S Kristýnou (Leichtovou, partnerkou Vojtěcha Štěpánka – pozn. red.) se známe od 16 let, už na střední škole jsme spolu zkoušeli moji aktovku o klubu sebevrahů, pracovali jsme spolu již více než desetkrát, ať už ve Strašnickém divadle, v Divadle Komedie, v Rubínu, nebo v Polsku. Známe se dokonale i z té pracovní stránky, už se nezdržujeme zdvořilostmi, ale klademe jeden na druhého vysoké nároky. Já vím, jak ji vést, a ona mi vždycky otevře nové možnosti. Je tvárná a samostatná, má velký komický potenciál, ale zatím ani mně se příliš nepovedlo obsadit ji do komické figury… Ale chodí pozdě! Všude a vždy! Já dokonce říkám, že ona nechodí pozdě, ale jindy. ☺ Ale zase se vyplatí si počkat. Jirka Sedláček si zahraje se svou dcerou Bárou, která studuje ostravskou konzervatoř. Je šikovná a nevypadá jako tatínek, to jsou dva dobré předpoklady pro její další divadelní život. ☺ I Vládíček Georgiev se potká na jevišti se svým synkem Jakubem, který letos na konzervatoři maturuje. 

Můžete prosím na závěr krátce pozvat diváky na letošní premiéru? 

Přijďte na premiéru. Bude to s živou hudbou Nikose Engonidise v pekelném tempu balkánské dechovky. Geniální fraška lidských typů v podání oblíbených ostravských herců. Jak prosté. 


OTHELLO
PREMIÉRA PRAGUE SHAKESPEARE COMPANY PRAHA 2019

C:\Users\Pavel\Desktop\Nari Blair_Mangat (Othello).jpg

Ani letos nebude na Letních shakespearovských slavnostech chybět představení v angličtině v podání Prague Shakespeare Company. Jediný profesionální anglickojazyčný soubor v České republice tentokrát uvede odvážné nastudování Othella, slavnou tragédii pronikající do nejhlubších zákoutí sexuality, smyslné touhy a žárlivosti. V této divadelní klasice se také představuje jeden z nejsvůdnějších padouchů světové literatury vůbec – manipulativní Jago. Zvítězí síla lásky, nebo ničivá podezíravost? Kromě krás shakespearovské angličtiny si diváci užijí i pozoruhodnou kombinaci tradičních kostýmů v jakobínském stylu s moderními scénickými prvky, které dodávají známému příběhu svěžest a modernost. Hra je uváděna s českými titulky.

Hrají: Nari Blair-Mangat (Othello), Guy Roberts (Jago), Jessica Boone (Desdemona), Taylor Napier (Cassio), Ray Paolino (Brabantio), Scott Bellefeuille (Montano), Erik Black (Duke), Jeff Smith (Lodovico), Kat Cordes / Rosalind Roe Jackson / Haley Rade (Bianca), Ray Jacindo, Brian Cook (Ensemble)

Tvůrčí tým: Guy Roberts (režie), Patrick Neil Doyle (hudba), Eva Bellefeuille a Chris Vinz (kostýmy), Markéta Fantová (scéna), Přemysl Janda (světla), Eric Sammons (produkce) 

DOBRÝ KONEC VŠECHNO SPRAVÍ

Méně známý shakespearovský titul Dobrý konec všechno spraví je něžně melancholická komedie plná dobrodružství, lásky a zázraků. Má mezi Shakespearovými hrami výjimečné postavení, je to jedno z jeho rozloučení se žánrem komedie. Že zázraky se už nedějí? A co když chudá dcera věhlasného lékaře uvěří, že s recepty svého otce uzdraví francouzského krále a získá za manžela nedosažitelného Bertrama? Vše se ale podivně zauzlí. Paříž, Florencie, Compostela, dobrodružství milostná i válečná, k tomu věčná „obléhání“; chvástavý voják, zrádný přítel, apokalyptický šašek, záletný manžel svedený vlastní ženou… a dobrý konec pro všechny vdané i nevdané!

C:\Users\Pavel\Desktop\1801p.jpg

Hrají: Anna Fialová (Helena), Martin Siničák (Bertram), Ondřej Pavelka (Parol), Marie Durnová (hraběnka roussillonská), Jan Vlasák (Lafeu), Martin Dejdar / Oldřich Vízner (král francouzský), David Janošek (šašek Lavache), David Novotný / Filip Kaňkovský (správce Rinaldo), Kateřina Holánová (vdova), Anna Stropnická (Diana, dcera vdovy), Magdalena Lážnovská (Mariana), Martin Matejka (první pán), Pavel Tesař (druhý pán), Jan Lepšík (voják)

Tvůrčí tým: Martin Hilský (překlad), Jan Antonín Pitínský (režie), Petr Osolsobě (dramaturgie), Jan Štěpánek (scéna), Jana Preková (kostýmy), Vladimír Franz (hudba), Magdalena Lážnovská (asistentka režie), Pavla Sližová (produkce)

VEČER TŘÍKRÁLOVÝ ANEB COKOLI CHCETE

Večer tříkrálový je komedie spjatá s oslavami, se svátečním „převráceným“ světem, příznačným pro středověké a renesanční svátky bláznů. A blázny a jejich rozvernými kousky se tato komedie jen hemží. Výstřední a elitářský Orsino, opojený hudbou a svými city, zamilovaný do podobně sebestředné krásky Olivie, a mezi nimi Viola, trosečnice převlečená za muže, která touží po Orsinovi, a přitom je sama předmětem Oliviiny slepé touhy. Věčně rozjařený Tobiáš Říhal tahá peníze z Ondřeje Třasořitky a slibuje mu svou neteř Olivii. Se služkou Marií a bláznem z povolání jménem Feste strojí vtipné a dost kruté léčky na samolibého Malvolia, jenž, podobně jako ostatní, podlehl klamnému příslibu lásky. Smích, hudba a moře. Moře, které vyvrhlo Violu, moře, které je ve své stálé proměnlivosti obrazem neuchopitelnosti a neukojitelnosti lidské touhy.

C:\Users\Pavel\Desktop\1425p.jpg

Hrají: Tomáš Měcháček (Orsino), Monika Timková (Viola), Ondřej Rychlý (Sebastian), Kamila Trnková (Olivie), Nela Boudová (Marie), Václav Kopta / Milan Šteindler (pan Tobiáš Říhal), Josef Carda (pan Ondřej Třasořitka), Martin Pechlát (Malvolio), Petr Stach (šašek Feste), Vilém Udatný (Antonio), Jan Novotný (kapitán & kněz), Lukáš Pečenka (Curio), Daniel Krejčík (Valentin), Vojtěch Vodochodský (první strážný & sluha), Václav Švarc / Vladimír Pokorný (druhý strážný), Kamila Janovičová, Beáta Kaňoková, Jana Kotrbatá, Kamila Trnková, Václav Švarc, Vladimír Pokorný, Vojtěch Vodochodský, Andrea Daňková, Anna Kotlíková (Orsinovi hosté), Vojtěch Libich, Marek Mik, Daniel Šubrt (hudebníci)

Tvůrčí tým: Martin Hilský (překlad), Jana Kališová (režie), Olga Šubrtová (dramaturgie), Martin Chocholoušek (scéna), Sylva Zimula Hanáková (kostýmy), Daniel Šubrt (hudba), Jaroslava Leufenová (pohybová spolupráce), Adéla Průdková (asistentka režie), Pavla Sližová (produkce)

KOMEDIE OMYLŮ

Nejúspěšnější inscenace Letních shakespearovských slavností v Ostravě. Představení vzniklo pod režijní taktovkou uměleckého šéfa Národního divadla moravskoslezského Petera Gábora v nastudování oblíbených herců z předních ostravských divadel. Komedie omylů je ranou Shakespearovou hrou s nevšedním humorem a strhujícím tempem, díky kterému si získává přízeň diváků a vyvolává salvy smíchu již po několik staletí. Hra o dvou sourozeneckých dvojicích – dvojčatech – obsahuje typickou do detailů propracovanou hru s protiklady a paradoxy. 

Hrají: Marek Holý (Antifolus Efeský), Aleš Bílík (Antifolus Syrakuský), Vladimír Polák (Dromio Efeský), Jiří Sedláček (Dromio Syrakuský), Pavlína Kafková (Adriana), Tereza Dočkalová (Luciana), Hana Vaňková (Abatyše), Andrea Mohylová (kurtizána), Tomáš Jirman (Angelo), Vladimír Čapka (vévoda), Jan Fišar (Egeon), Ivo Marták (Baltazar), René Šmotek (Skřipec), Libor Olma (strážník), Zbigniew Kalina (kupec), Markéta Matulová (Manča), Barbora Králová, Pavlína Červíčková (kurtizány), Jan Kruba, Stanislav Šterc (strážní)

Tvůrčí tým: Martin Hilský (překlad), Peter Gábor (režie), Marek Pivovar (dramaturgie), Marta Roszkopfová (kostýmy a scéna), Petr Filák a Peter Gábor (hudba), Michaela Šárská (inspice)


Místo konání: Slezskoostravský hrad, Hradní 1, Ostrava

Inscenace: Zkrocení zlé ženy (premiéra), Zimní pohádka, Othello (Prague Shakespeare Company), Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete, Dobrý konec všechno spraví, Komedie omylů 

Ceny vstupenek: 100, 150, 220, 300, 320, 350, 480, 530, 640, 650, 720, 750 a 850 Kč 

PARTNEŘI

Generální partner: PPF

Hlavní partneři: STATUTÁRNÍ MĚSTO OSTRAVA, MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ, ARCELOR MITTAL

Hlavní mediální partneři: PRÁVO, RÁDIO IMPULS, PRIMA 

Partneři: BREMBO, STRABAG, OMEGA SERVIS, EY, OMLUX, OSTRAVSKÉ KOMUNIKACE, MERCURE HOTELS, CETIN, AESKU LAB, HOFFMANN A & ŽIŽÁK, MERCEDES, DHL, KLIMONT-EX, SATUM, OZO, ABC TAXES, ABC AUDIT, 

Mediální partneři: NOVINKY.CZ, iPRIMA.CZ, DENÍK, OSTRAVAN.CZ, POLAR TV, SEEPOINT, IANDERSON, ADVISIO, RENCAR, RAILREKLAM

Spolupráce na realizaci: SCASERV, HA-VEL, NÁRODNÍ DIVADLO MORAVSKOSLEZSKÉ, ČERNÁ LOUKA

POŘADATELÉ

Pořadatelem Letních shakespearovských slavností v Ostravě je agentura PaS de Theatre s.r.o.




111 vyloučených z MHD při noční razii v Ostravě, nejčastěji jeli bez lístku

Dnes 10:01 | Ostrava-město | Jiří Cileček

903 zkontrolovaných cestujících v celkem 35 spojích, a z toho 111 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku na sobotu. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v Ostravě-Jihu a tramvajových linkách v centru města.

V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

20 kubíků odpadu vysbírali krajští úředníci z okolí Heřmanického rybníka v Ostravě

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos se zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě zapojili do akce Ukliďme Česko, která se koná u příležitosti Dne Země. Přes 30 lidí uklízelo kolem Heřmanického rybníka v Ostravě.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

Včera 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Včera 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Včera 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

18. dubna 2024 21:49 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.