Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sto děl Dalího, kavárna na střeše i Španělské menu: navštivte výstavu ve zlínském Obchodňáku

Kulturní událost léta je tady a rozhodně stojí za to, udělat si za ní výlet do Zlína! Po úspěšných výstavách Jana Saudka a Zdeňka Buriana se v Obchodním domě Zlín koná další unikátní akce. Nechejte se okouzlit tvorbou jedné z největších osobností výtvarného umění 20. století, legendárního surrealisty Salvadora Dalí.

Výstava probíhá do 8. září v originálních prostorách Galerie Desítka v 10. podlaží, na střeše nedávno zrekonstruovaného baťovského Obchodního domu Zlín. Návštěvu si tak můžete zpříjemnit jedinečným výhledem na Zlín z terasy zdejší kavárny. Nebo se zastavit o pár poschodí níž na Španělské menu v Bistrotéce Valachy.

V rámci doprovodného programu navíc výstavu doplňují unikátní 3D obrazy uvnitř i kolem Obchodního domu, s nimiž se můžete stát součástí Dalího světa i vy a udělat si originální fotku.

„Jde o největší mimopražskou výstavu díla Salvadora Dalího v tomto roce, představuje více jak stovku jeho děl - od grafik přes sochy až po užité umění. K vidění je i soubor pěti desítek ilustrací k Dantově Božské komedie nebo slavné grafiky, na nichž Dalí zachytil svou životní lásku Galu,“ říká Pavel Chmelík z Galerie Artrium.

Expozici doplňují originální portrétní fotografie Salvadora Dalího, které pořídil v roce 1969 v Paříži český fotograf Václav Chochola. Kdo by neznal slavnou fotku Dalího s vejcem nebo Dalího sedícího s hůlkou na divanu? Portréty tehdy 70letého výtvarníka se staly jeho celosvětově nejznámějšími, i sám Dalí z nich byl nadšený a cenil si jich nejvýše. Některé z Chocholových portrétů, ale také originální grafiky a sochy je možné na výstavě zakoupit.

Expozici doplňuje promítání dokumentárního filmu o Salvadoru Dalím a prodej publikací o jeho díle, výstavního katalogu a také zajímavých suvenýrů, mj. i puzzle, pohlednic, triček s originálním sítotiskem nebo porcelánu.

Výstava Salvador Dalí je otevřena denně od 10 do 18 hodin

Do Galerie Desítka se dostanete jednoduše výtahem z obchodní pasáže.

Vše o výstavě zde

Po výstavě káva s výhledem na Zlín

Po dobu výstavy je v Galerii Desítka mimořádně otevřena kavárna, v níž můžete zakončit prohlídku posezením u šálku kávy, drinku či dezertu s jedinečným výhledem na Zlín. Posedět se dá nejen ve vnitřních prostorách, ale i na venkovní terase.

Španělské menu v Bistrotéce Valachy

Bistrotéka Valachy (2. podlaží Obchodního domu) připravila k výstavě speciální Španělské menu s delikatesami z rodné Dalího země. Ochutnejte Andaluské gazpacho, kalamáry po baskicku nebo krevety s chorizem a chilli.

Mimořádné večerní prohlídky

Ve vybraných termínech si můžete prohlídku výstavy užít s večerní atmosférou, s úvodním slovem galeristy Pavla Chmelíka a promítáním filmu Andaluský pes, který vytvořil Dalí v roce 1929 společně s dalšíí legendou, filmovým režisérem Luisem Buñuelem. Nejbližší termíny:

  • čtvrtek 7. 7.
  • úterý 12.7.
  • čtvrtek 14. 7.

Nutná rezervace (tel 604 446 087 nebo nevralova@artriumzlin.cz)

Akce pro dětské kolektivy

Pro dětské kolektivy jsou připraveny speciální komentované prohlídky s možností doplnit je zábavným testem. Pedagogický doprovod má vstup zdarma. Rezervace: nevralova@artriumzlin.cz.



O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Razovský pohár je nový sedmidílný přespolní běh u Slezské Harty, právě proběhlo jeho 2. kolo

23. dubna 2024 15:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ani téměř zimní počasí dubnového víkendu neodradilo sportovní nadšence od účasti na Razovském poháru. Místní Sokol Razová připravil atraktivní sedmidílný přespolní běh v terénech v okolí přehrady Slezská Harta. Na druhý pohárový závod a i ve sněhové vánici sjeli běžci nejen z okresu Bruntál.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

V DK Poklad se předávaly moravskoslezské Ceny Jantar. Umělci si odnesli celkem 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.