Mnohé tradice jsou společné pro obě části pohraničí, například zvyky spojené s obdobím Vánoc. Holka Polka se rozhodla ochutnat vánoční speciality a pozvala ke společnému vaření obyvatele pohraniční vesnice Borucin.
Během setkání předvedly pozvané dámy, co to jsou a jak se připravují tradiční „puczki“, tj. kynuté těsto s makovou náplní a tvarované do mini buchtiček. Mezi jídla charakteristická pro polskou část česko-polského pohraničí, která se podávají na Štědrý den, patří také „maczka“, hustá „sladká polévka“ se spoustou ořechů, připravovaná na perníkovém základě.
Posledním připravovaným pokrmem byl smažený kapr – tradiční ryba servírovaná ke štědrovečerní večeři.
Za zmínku stojí také to, že tradice pečení cukroví na Vánoce se do polské části pohraničí dostala z České republiky.
Všechny tradiční vánoční produkty a pokrmy lze zakoupit na hojných vánočních trzích v regionu.