Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rozhovor s Jakubem Mazůchem, tanečním partnerem Evy Adamczykové ve StarDance

Oba začali se svými mistrovskými disciplínami v šesti letech. Ona na snowboardu, on na tanečním parketu. Ona přivezla zlato a bronz z olympiády a je dvojnásobnou mistryní světa, on má zlato a stříbro ze světových tanečních her a je několikanásobným medailistou z mistrovství republiky v latinskoamerických tancích. A teď spolu tančí ve StarDance. Řeč je o tanečním páru SD 9 Eva Adamczyková a Jakub Mazůch.

Jakube, jak se vám s Evou tančí?

Skvěle! Eva je velký talent a navíc dříč. Kdybych měl jinou partnerku, možná bych ji tou svou energií zabil. Musel bych stavět choreografie tak, abych svou partnerku nezastínil, což určitě není cílem soutěže. Ale Eva mi strašně pěkně sekunduje.

Jste dvě výrazné osobnosti, byť každá v jiném oboru. Jak vám to jde dohromady?

Eva je individualistka, je ze snowboardu zvyklá být sama za sebe a spoléhat se jen sama na sebe. Takže při prvních trénincích šla sama dopředu, nepočkala, snažila se dělat kroky… Bylo třeba ji naučit, že tanec je o páru. Ale během toho bezpočtu tréninků už se z ní stal parťák. Třeba při slowfoxu jsem se v přímém přenosu zničehonic, ani nevím proč, ocitl nějak mimo své tělo, všechno jsem dělal automaticky. Až při hodnocení jsem si uvědomil, že ani nevím, že jsem tančil. A ten tanec táhla Eva, starala se o mě. Uvědomovala si, že jsme pár a chovala se jako část páru, ne jako jednotlivec, který je tu sám za sebe. To je obrovský posun, kterého si cením a mám z něj radost.

Nejde se nezeptat na vypadnutí Marka Adamczyka v šestém kole…

Pro nás s Evou to byl největší šok! Trávili jsme spolu hodně času, mám Marka rád, takže jsem to vnímal velmi intenzivně. S Evou jsme si připadali jako bychom vypadli my.

Když vás oslovili a nabídli možnost zapojit se do StarDance, jaký to byl pocit?

Byl jsem neskutečně nadšený, ale skrýval jsem to. Už jednou jsem totiž tuto nabídku asi před deseti lety dostal, ale tenkrát jsem ji z různých důvodů odmítl. Tentokrát byla situace jiná, oslovení mě potěšilo. Ale rozhodně nešlo o spontánní rozhodnutí, všechno jsem probíral se svou ženou Monikou. Jsme rodina se dvěma malými dětmi, nebydlíme v Praze, máme byznys v Ostravě, kde ve Vítkovicích vedu taneční školu MG Dance. Mimochodem před lety jsem jako tanečník začínal v TJ Sokol Vítkovice, loni jsem se do Vítkovic vrátil se svým klubem. I proto jsem se castingu zúčastnil s podmínkou, že – pokud mě vyberou – musím mít čas vše zorganizovat, připravit. Prostě že se nemůžu do StarDance vrhnout po hlavě. Když mi pak 30., nebo 31. prosince 2022 Marek Zelinka zavolal, že mě vybrali, to už jsem nadšení neskrýval.

Jste odborník na latinsko americké tance. Který z nich jste si užil nejvíc?

Už ze sebou máme jive a rumbu, obrovsky jsem si užil čaču, s tou jsem si vyhrál. Eva už z tréninku odešla a já do půlnoci ladil kroky k hudbě, aby mi to dávalo smysl. Chtěl jsem, aby to byla show, což se nám snad povedlo.

Pokud postoupíte dál, na co se mohou diváci těšit?

Mou královskou disciplínou je salsa. Takže jsme s Evou probírali, že naše volná disciplína by mohla být v karibském stylu.

Jakube, před televizními kamerami nejste nováčkem, na ČT Déčku vystupujete v tanečním pořadu pro děti Rytmix, ale myslím, že na takovou pozornost, jaké se vám v souvislosti se StarDance dostává, zvyklý nejste.

Odcházíme po natáčení z výstaviště a za zátarasy čekají paparazzi. Pak vydají moji fotku a napíší Martin Pragr. Z manželů Adamczykových udělají Hadamczykovy. Eva jde metr před Markem, protože venčí psa a ten ji táhne, ale jsou vyfoceni z patřičného úhlu a už se píše, že se rozvádějí. Mě vyfotí, jak dávám pusu své vlastní ženě, která sem za mnou každý víkend jezdí, a je z toho vášnivá líbačka s neznámou… Děláme si z toho všichni srandu, ale zas až taková legrace to není. Třeba Pepa Maršálek čelí obrovskému tlaku a ošklivým hejtům, přitom je to ten nejlaskavější člověk, kterého znám. Chce jen dělat divákům radost. Je neskutečný. Ve StarDance prostě tancuje anděl.

Zdeněk Chlopčík při jednom z hodnocení prohlásil, že jste pro StarDance přínosem. ocenil vaše choreografie. Co vy na to?

Je to strašně pěkné, zvlášť od Zdeňka. Je to erudovaný tanečník, stejně jako Táňa má spoustu zkušeností. Věřím, že kdyby svá slova nemyslel upřímně, nešla by mu přes rty. A právě proto, že vím, že reagoval úplně autenticky, mě to obrovsky dojalo. Moc si toho považuju. A vůbec neřeším, že se někde píše, že jsme s Evou přechvalováni.

Co StarDance představuje v reálu? Musí to být, lidově řečeno, záhul.

Je to záhul. A nejvíc teď, když už běží přenosy. Začalo to zhruba dva týdny před prvním televizním vystoupením. Do té doby jsem docela stíhal, měl jsem čas na sebe, pořád jsem pomáhal s prací v Ostravě. Ale pak už šlo všechno nekompromisně stranou, protože prioritou se stalo StarDance. A tomu jsem přizpůsobil vše. Jsem zvyklý dělat tanec na 200 procent, tady to mám stejně. Vrhl jsem se do toho po hlavě, řekl jsem si, že si chci StarDance užít. A užívám si to. Výsledek je, doufám, vidět.

Jak během soutěže vypadá váš program?

Jsem nonstop v Praze, v Ostravě jsem naposledy byl víkend před natáčením. Od pondělka před prvním přenosem jedeme vkuse, oddychové máme jen neděle. Ale pokud postoupíme dál (pozn. red.: rozhovor se uskutečnil 9. listopadu), čeká nás v neděli společný trénink, protože se chystá souboj týmů.

Jak to bez vás zvládají v Ostravě?

Fantastiky. Všechno má na starost moje žena, jíž v klubu, který máme ve Vítkovicích, pomáhají ještě dvě kolegyně, a tomuto základnímu týmu sekundují lektorky, které za mě učí. Jsou skvělé, finalisty mistrovství republiky, nejšikovnější! Malí tanečnici z klubu i jejich rodiče prožívají StarDance s námi a o všem mi každý den referuje Monika. Takže si vždycky poslechnu dobré zprávy, pokud se tedy nepokazí toaleta, nebo světlo, ale to jsou prkotiny. Všechno máme ´ošéfované´, protože jsme se na období přímých přenosů stihli připravit, domluvili jsme se, kdo o co se postará. Prostě jsem mohl v klidu odjet.

Co vám StarDance dalo do života?

StarDance přišlo ve správný čas. Dalo mi odstup od mého dosavadního způsobu života, a tím i nadhled. A paradoxně také klid, protože jsem se, chtě nechtě, musel soustředit jen na jednu věc. To bylo přesně to, co jsem potřeboval. Už několik let mě často bolela hlava. Člověk dostává rady typu zpomal, zklidni, jenže to jsem nedokázal. Všichni, celé lidstvo, se honíme, ale to nás neposouvá dál, naopak dostává do kouta. A já v koutě byl. Vlastně i v prvním televizním medailonku jsem bezmyšlenkovitě plácl, že to, co mě charakterizuje, je chaos. Nevím, proč jsem to vyhrkl. Asi proto, že jsem to v hlavě tak měl. Ne že bych byl neorganizovaný, ale řešil jsem strašně moc různých věcí najednou. A až StarDance mi umožnilo soustředit se na sebe, opět se naplno realizovat v tom, co mám bytostně rád, v tanci. I jako rodinu nás to posunulo dál, a to je nejvíc. Moc si vážím toho, jak nás to s Monikou posílilo. A dalším bonusem je přátelství. S Evou, Markem a dalšími super lidmi. Je to skvělá parta. S Evou a Markem jsme už domluveni, že k nám příští rok přijedou na Colours of Ostrava.

Co bude, až nebude StarDance?

Vrátím se do Ostravy a se ženou si dáme dovču. A určitě vlítnu do klubu, ale ne do toho šíleného koloběhu jako před StarDance. To, myslím, není potřeba. Chci mít víc času sám na sebe a na rodinu, chci se důkladněji a hlouběji zaměřit na tanečníky a choreografie, protože zklidnění a soustředění vede k lepším výsledkům. Ty jsme jako taneční škola sice měli, ale teď to všechno chci dělat s čistou, klidnou hlavou, ne ve spěchu. Mimochodem, v říjnu se v Ostravě uskutečnilo mistrovství světa v trojici karibských tanců, kde v kategorii junior dva zvítězila naše Maruška Siváková. A Anička Ledererová soutěžila v sólových tancích na mistrovství světa v Makedonii, kde byla v salse pátá, v bachatě před finále sedmá a v karibském show dance pátá!

Jinak, pokud jde o další plány, už teď máme s Evou spoustu poptávek na vystoupení, s MG Dance budeme pořádat taneční soutěž, v červnu nás čeká závěrečná besídka… Život půjde dál. Kdo chce, může nás sledovat na sociálních sítích, nebo za námi přijít do Vítkovic.

Pro pár číslo 9 můžete hlasovat prostřednictvím SMS ve tvaru SD 9 na čísle 906 11 13.

Foto: © Česká televize, archiv obvodu Ostrava-Vítkovice



Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Hosté ve studiu: Alexandra Alvarová, novinářka a fotografka

24. července 2024 14:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

A. Alvarová: Dezinformace jsou miliardový byznys

Muže v Beskydech pobodal sršeň, s těžkou alergickou reakcí byl letecky přepraven do nemocnice

24. července 2024 10:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V úterý 23. července dopoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby v Beskydech u vážně ohroženého pacienta. Před devátou hodinou přijali operátoři informaci o muži pobodaném sršněm pod vrcholem Ondřejníku nedaleko obce Pstruží na Frýdecko-Místecku.

Návštěvníky hradu Sovinec děsily strašidelné bestie vylézající ze sklepení

22. července 2024 12:36 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Kulturní okénko

Doslova děsivý víkend čekal na návštěvníky hradu Sovinec. Ze sklepení a dalších zákoutí totiž vylézaly všelijaké strašidelné bestie.