Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rozhovor s Jakubem Mazůchem, tanečním partnerem Evy Adamczykové ve StarDance

Oba začali se svými mistrovskými disciplínami v šesti letech. Ona na snowboardu, on na tanečním parketu. Ona přivezla zlato a bronz z olympiády a je dvojnásobnou mistryní světa, on má zlato a stříbro ze světových tanečních her a je několikanásobným medailistou z mistrovství republiky v latinskoamerických tancích. A teď spolu tančí ve StarDance. Řeč je o tanečním páru SD 9 Eva Adamczyková a Jakub Mazůch.

Jakube, jak se vám s Evou tančí?

Skvěle! Eva je velký talent a navíc dříč. Kdybych měl jinou partnerku, možná bych ji tou svou energií zabil. Musel bych stavět choreografie tak, abych svou partnerku nezastínil, což určitě není cílem soutěže. Ale Eva mi strašně pěkně sekunduje.

Jste dvě výrazné osobnosti, byť každá v jiném oboru. Jak vám to jde dohromady?

Eva je individualistka, je ze snowboardu zvyklá být sama za sebe a spoléhat se jen sama na sebe. Takže při prvních trénincích šla sama dopředu, nepočkala, snažila se dělat kroky… Bylo třeba ji naučit, že tanec je o páru. Ale během toho bezpočtu tréninků už se z ní stal parťák. Třeba při slowfoxu jsem se v přímém přenosu zničehonic, ani nevím proč, ocitl nějak mimo své tělo, všechno jsem dělal automaticky. Až při hodnocení jsem si uvědomil, že ani nevím, že jsem tančil. A ten tanec táhla Eva, starala se o mě. Uvědomovala si, že jsme pár a chovala se jako část páru, ne jako jednotlivec, který je tu sám za sebe. To je obrovský posun, kterého si cením a mám z něj radost.

Nejde se nezeptat na vypadnutí Marka Adamczyka v šestém kole…

Pro nás s Evou to byl největší šok! Trávili jsme spolu hodně času, mám Marka rád, takže jsem to vnímal velmi intenzivně. S Evou jsme si připadali jako bychom vypadli my.

Když vás oslovili a nabídli možnost zapojit se do StarDance, jaký to byl pocit?

Byl jsem neskutečně nadšený, ale skrýval jsem to. Už jednou jsem totiž tuto nabídku asi před deseti lety dostal, ale tenkrát jsem ji z různých důvodů odmítl. Tentokrát byla situace jiná, oslovení mě potěšilo. Ale rozhodně nešlo o spontánní rozhodnutí, všechno jsem probíral se svou ženou Monikou. Jsme rodina se dvěma malými dětmi, nebydlíme v Praze, máme byznys v Ostravě, kde ve Vítkovicích vedu taneční školu MG Dance. Mimochodem před lety jsem jako tanečník začínal v TJ Sokol Vítkovice, loni jsem se do Vítkovic vrátil se svým klubem. I proto jsem se castingu zúčastnil s podmínkou, že – pokud mě vyberou – musím mít čas vše zorganizovat, připravit. Prostě že se nemůžu do StarDance vrhnout po hlavě. Když mi pak 30., nebo 31. prosince 2022 Marek Zelinka zavolal, že mě vybrali, to už jsem nadšení neskrýval.

Jste odborník na latinsko americké tance. Který z nich jste si užil nejvíc?

Už ze sebou máme jive a rumbu, obrovsky jsem si užil čaču, s tou jsem si vyhrál. Eva už z tréninku odešla a já do půlnoci ladil kroky k hudbě, aby mi to dávalo smysl. Chtěl jsem, aby to byla show, což se nám snad povedlo.

Pokud postoupíte dál, na co se mohou diváci těšit?

Mou královskou disciplínou je salsa. Takže jsme s Evou probírali, že naše volná disciplína by mohla být v karibském stylu.

Jakube, před televizními kamerami nejste nováčkem, na ČT Déčku vystupujete v tanečním pořadu pro děti Rytmix, ale myslím, že na takovou pozornost, jaké se vám v souvislosti se StarDance dostává, zvyklý nejste.

Odcházíme po natáčení z výstaviště a za zátarasy čekají paparazzi. Pak vydají moji fotku a napíší Martin Pragr. Z manželů Adamczykových udělají Hadamczykovy. Eva jde metr před Markem, protože venčí psa a ten ji táhne, ale jsou vyfoceni z patřičného úhlu a už se píše, že se rozvádějí. Mě vyfotí, jak dávám pusu své vlastní ženě, která sem za mnou každý víkend jezdí, a je z toho vášnivá líbačka s neznámou… Děláme si z toho všichni srandu, ale zas až taková legrace to není. Třeba Pepa Maršálek čelí obrovskému tlaku a ošklivým hejtům, přitom je to ten nejlaskavější člověk, kterého znám. Chce jen dělat divákům radost. Je neskutečný. Ve StarDance prostě tancuje anděl.

Zdeněk Chlopčík při jednom z hodnocení prohlásil, že jste pro StarDance přínosem. ocenil vaše choreografie. Co vy na to?

Je to strašně pěkné, zvlášť od Zdeňka. Je to erudovaný tanečník, stejně jako Táňa má spoustu zkušeností. Věřím, že kdyby svá slova nemyslel upřímně, nešla by mu přes rty. A právě proto, že vím, že reagoval úplně autenticky, mě to obrovsky dojalo. Moc si toho považuju. A vůbec neřeším, že se někde píše, že jsme s Evou přechvalováni.

Co StarDance představuje v reálu? Musí to být, lidově řečeno, záhul.

Je to záhul. A nejvíc teď, když už běží přenosy. Začalo to zhruba dva týdny před prvním televizním vystoupením. Do té doby jsem docela stíhal, měl jsem čas na sebe, pořád jsem pomáhal s prací v Ostravě. Ale pak už šlo všechno nekompromisně stranou, protože prioritou se stalo StarDance. A tomu jsem přizpůsobil vše. Jsem zvyklý dělat tanec na 200 procent, tady to mám stejně. Vrhl jsem se do toho po hlavě, řekl jsem si, že si chci StarDance užít. A užívám si to. Výsledek je, doufám, vidět.

Jak během soutěže vypadá váš program?

Jsem nonstop v Praze, v Ostravě jsem naposledy byl víkend před natáčením. Od pondělka před prvním přenosem jedeme vkuse, oddychové máme jen neděle. Ale pokud postoupíme dál (pozn. red.: rozhovor se uskutečnil 9. listopadu), čeká nás v neděli společný trénink, protože se chystá souboj týmů.

Jak to bez vás zvládají v Ostravě?

Fantastiky. Všechno má na starost moje žena, jíž v klubu, který máme ve Vítkovicích, pomáhají ještě dvě kolegyně, a tomuto základnímu týmu sekundují lektorky, které za mě učí. Jsou skvělé, finalisty mistrovství republiky, nejšikovnější! Malí tanečnici z klubu i jejich rodiče prožívají StarDance s námi a o všem mi každý den referuje Monika. Takže si vždycky poslechnu dobré zprávy, pokud se tedy nepokazí toaleta, nebo světlo, ale to jsou prkotiny. Všechno máme ´ošéfované´, protože jsme se na období přímých přenosů stihli připravit, domluvili jsme se, kdo o co se postará. Prostě jsem mohl v klidu odjet.

Co vám StarDance dalo do života?

StarDance přišlo ve správný čas. Dalo mi odstup od mého dosavadního způsobu života, a tím i nadhled. A paradoxně také klid, protože jsem se, chtě nechtě, musel soustředit jen na jednu věc. To bylo přesně to, co jsem potřeboval. Už několik let mě často bolela hlava. Člověk dostává rady typu zpomal, zklidni, jenže to jsem nedokázal. Všichni, celé lidstvo, se honíme, ale to nás neposouvá dál, naopak dostává do kouta. A já v koutě byl. Vlastně i v prvním televizním medailonku jsem bezmyšlenkovitě plácl, že to, co mě charakterizuje, je chaos. Nevím, proč jsem to vyhrkl. Asi proto, že jsem to v hlavě tak měl. Ne že bych byl neorganizovaný, ale řešil jsem strašně moc různých věcí najednou. A až StarDance mi umožnilo soustředit se na sebe, opět se naplno realizovat v tom, co mám bytostně rád, v tanci. I jako rodinu nás to posunulo dál, a to je nejvíc. Moc si vážím toho, jak nás to s Monikou posílilo. A dalším bonusem je přátelství. S Evou, Markem a dalšími super lidmi. Je to skvělá parta. S Evou a Markem jsme už domluveni, že k nám příští rok přijedou na Colours of Ostrava.

Co bude, až nebude StarDance?

Vrátím se do Ostravy a se ženou si dáme dovču. A určitě vlítnu do klubu, ale ne do toho šíleného koloběhu jako před StarDance. To, myslím, není potřeba. Chci mít víc času sám na sebe a na rodinu, chci se důkladněji a hlouběji zaměřit na tanečníky a choreografie, protože zklidnění a soustředění vede k lepším výsledkům. Ty jsme jako taneční škola sice měli, ale teď to všechno chci dělat s čistou, klidnou hlavou, ne ve spěchu. Mimochodem, v říjnu se v Ostravě uskutečnilo mistrovství světa v trojici karibských tanců, kde v kategorii junior dva zvítězila naše Maruška Siváková. A Anička Ledererová soutěžila v sólových tancích na mistrovství světa v Makedonii, kde byla v salse pátá, v bachatě před finále sedmá a v karibském show dance pátá!

Jinak, pokud jde o další plány, už teď máme s Evou spoustu poptávek na vystoupení, s MG Dance budeme pořádat taneční soutěž, v červnu nás čeká závěrečná besídka… Život půjde dál. Kdo chce, může nás sledovat na sociálních sítích, nebo za námi přijít do Vítkovic.

Pro pár číslo 9 můžete hlasovat prostřednictvím SMS ve tvaru SD 9 na čísle 906 11 13.

Foto: © Česká televize, archiv obvodu Ostrava-Vítkovice



Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

Dnes 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

Dnes 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

Pěstouni z Ostravy se setkali na Horní Bečvě. Na vzdělávacím pobytu zažili i spoustu zábavy

Ostrava může být vzorem pro výborné fungování péče o ohrožené děti, o které se jejich vlastní rodiče nechtějí nebo nemohou starat. Mají totiž vysokou naději, že se dostanou do pěstounských rodin. Město také pro náhradní rodiče pořádá každým rokem víkendové setkání pěstounů, kde se nejen dozvědí důležité informace, ale také zažijí spoustu zábavy.

Senioři z karvinských městských klubů jsou fit. Společně ušli kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou necelých 393 km.

Obžalovaný tvrdí, že kamaráda sekerou zabít nechtěl

Senát Krajského soud v Ostravě začal řešit případ pokusu vraždy, který se měl odehrát před rokem v Třinci. Konflikt mezi dvěma opilými muži se jeden z nich rozhodl ukončit sekerou. U soudu odmítl přijmout nabízených 12 let vězení a tvrdí, že protivníka sekl do hlavy jen jednou.

Studéňáci ve třídění polevili, odpadu je v popelnicích více

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

Hasiči z celého kraje soutěžili ve Frýdku-Místku ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta.

Ostrava jedná se zájemcem o rekonstrukci mrakodrapu. Podmínkou je dodržet návrh E. Jiřičné

Ostravský mrakodrap na Ostrčilově ulici v centu města by měl být opraven podle návrhu renomované architektky Evy Jiřičné. Je to hlavní podmínka pro zájemce o jeho koupi. V těchto dnech už začínají jednání s se společností, která podala nejvyšší nabídku.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Těžké zranění motokrosaře na Opavsku a pád motorkáře na Bruntálsku

Dnes 19:58 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v neděli v podvečer, u dvou nehod motocyklistů. Odehrály se v odstupu hodiny, a to na Opavsku a Bruntálsku. K oběma vyjížděly pozemní posádky a vzlétal vrtulník. V jednom případě se vážně zranil motokrosař a ve druhém motorkář po pádu stroje v zatáčce.

Na D48 u Libhoště shořelo auto, požár se obešel bez zranění

Včera 19:03 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na 27. kilometru dálnice D48 u Libhoště v neděli 5. května odpoledne hořel osobní automobil. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů, incident se obešel bez zranění. Vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu na 200 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

Muže za volantem u Otic postihlo srdeční selhání, oživovali ho svědci

4. května 2024 20:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zdravotníci včetně ostatních složek IZS vyrazili v sobotu 4. května odpoledne k nehodě osobního auta u Otic na Opavsku. Pětačtyřicetiletého muže za volantem tam postihlo náhlé selhání srdce, resuscitovali ho svědci události, následně zdravotníci.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

4. května 2024 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, policisté obvinili 54letého řidiče

4. května 2024 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla Škoda Fabia, které zastavilo za tahačem. Podle policejní mluvčí řidič kamionu zřejmě nevěnoval pozornost řízení. Do osobního auta měl najet bez jakékoliv brzdné dráhy.

Bruntál se stává městem nových investic a staveb, už nyní jich probíhá několik najednou

3. května 2024 16:55 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.