Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Projekt Veolia a D-energy zajistil Psychiatrické nemocnici Bohnice energetické i finanční úspory

Společnosti Veolia Energie ČR a D-energy dokončily jeden z největších projektů garantovaných úspor energie v České republice. Psychiatrická nemocnice Bohnice díky tomu spotřebuje o 30 procent méně energie a ušetří téměř 15 milionů korun ročně. Úspory má zaručené na 10 let.

„Jednalo se o náročný projekt, který zahrnoval celou řadu stavebních i technologických opatření od výměny téměř 10 kilometrů potrubí a rekonstrukce oken až po zavedení nového systému měření a regulace. Realizaci jsme zvládli v termínu a mohlo začít 10leté období garantovaných úspor. Prokázali jsme, že zvládneme i velký komplexní projekt v rozlehlém areálu, navíc s památkově chráněnými budovami,“ uvedl Reda Rahma, ředitel skupiny Veolia Energie.

Zástupci Psychiatrické nemocnice Bohnice a konsorcia společností Veolia Energie ČR a D-energy podepsali smlouvu na poskytování energetických služeb se zaručenou úsporou v květnu roku 2022. Následovalo ověřování výchozího stavu pro návrh nejvhodnějších energeticky úsporných opatření a už v létě začala jejich realizace. Práce probíhaly za plného provozu nemocnice, a to až do listopadu roku 2023. Rozsahem a celkovými náklady ve výši přes 600 milionů korun se zakázka řadí mezi největší projekty EPC v České republice.

„Výhodou tohoto způsobu řešení pro nás je možnost kombinace s dotací a skutečnost, že dodavatel smluvně ručí za dosažení úspor. Investice nad rámec dotace jsou spláceny z ušetřených peněz. Jinak bychom si tak rozsáhlou rekonstrukci nemohli dovolit. Ušetříme třetinu nákladů za energie ve srovnání se stavem před realizací, a to je významná položka v našich provozních nákladech,“ vysvětlila Zuzana Barboríková, ředitelka Psychiatrické nemocnice Bohnice.

Součástí projektu byla rekonstrukce centrální výměníkové stanice o výkonu 8 MW a instalace 54 objektových výměníkových stanic. Musely se vyčistit kolektory v délce téměř 5 kilometrů a proběhla výměna tepelných rozvodů o celkové délce 9,5 kilometru, jejichž některé části byly postaveny ve třicátých letech minulého století.

Kromě toho došlo k vyvážení otopných soustav. Bylo například instalováno 3331 termostatických ventilů a hlavic a pro úsporu vody 2032 perlátorů a úsporných sprch. Zároveň proběhla rozsáhlá výměna osvětlení za úspornější LED světla a byl zaveden nový systém měření a regulace, pro který byly vybudovány optické sítě v délce 5 kilometrů.

Významnou část zakázky představovaly stavební práce, zahrnující výměnu či repasi více než 3000 kusů oken a dveří či zateplení stěn, střech a půdních prostor jednotlivých budov o celkové ploše přes 20 tisíc m2. Při rekonstrukci historických, památkově chráněných otvorových výplní část prošla odbornou repasí a část byla nahrazena věrnými replikami s významně lepšími tepelně technickými parametry.

„Hlavním problémem byl čas. Nemocnice projekt chystala 5 let. Nám na projekci, povolení a realizaci základních opatření zůstalo 18 měsíců. Navíc všechny práce musely proběhnout bez přerušení provozu. Harmonogram byl na dny, téměř bez rezerv a musím poděkovat všem, kteří se na projektu podíleli a pomohli jej dokončit v termínu. Rozhodně to nebyla samozřejmost,“ doplnil Eduard Paulík, jednatel společnosti D-Energy.

Od ledna běží desetileté období garantovaných úspor, jehož součástí je výkon energetického managementu, který bude dosažené úspory průběžně vyhodnocovat a maximalizovat.

Garantovaný objem úspor energie činí 6350 MWh ročně. Dalším přínosem bude snížení spotřeby vody o 7750 m3 ročně. Finanční úspora by měla dosáhnout 14,7 milionu korun ročně v referenčních cenách roku 2021, což vzhledem k růstu cen energií a vody bude zřejmě ještě vyšší částka. Kumulativně za 10 let nemocnice uspoří minimálně 147 milionů korun.

Pro realizaci tohoto náročného projektu využila nemocnice kromě financování metodou EPC také dotace z Operačního programu Životní prostředí a programu Nová zelená úsporám, který chce nyní ministerstvo rozšířit.

Podobné investice metodou EPC do energetické modernizace budov a areálů by mohly ušetřit provozovatelům stovky milionů korun na provozních nákladech. Přinášejí také snížení emisí CO2 a přispívají k energetické soběstačnost státu i plnění evropských cílů. Česká republika musí zrychlit tempo renovací budov, aby dosáhla stanovené energetické účinnosti a dekarbonizace. Evropská směrnice o energetické účinnosti požaduje snížení spotřeby energie v budovách nejméně o 1,9 procenta ročně a využití energetických služeb, jako v případě projektu Psychiatrické nemocnice Bohnice, může pomoci tohoto cíle dosáhnout.

O skupině Veolia Energie ČR:

Veolia Energie patří mezi největší energetické skupiny a je největším distributorem tepla v ČR.
Prostřednictvím jedné z nejrozsáhlejších sítí dálkového tepla ve střední Evropě (1550 km) dodává teplo a teplou vodu do 580 tisíc domácností. Energiemi zásobuje také více než 300 průmyslových podniků a 1800 zařízení v terciárním sektoru, například nemocnice, školy atd. ve více než 30 městech a obcích.

O společnosti D-energy:

Společnost byla založena v roce 2010 s cílem poskytovat komplexní služby v oblasti úspor energií. Hlavní náplní je poskytování energetických služeb, v rámci kterých zajišťuje činnosti od návrhu úsporných opatření v oblasti vytápění, osvětlení či spotřeby vody, přes projekční zpracování, zajištění financování a realizaci navržených opatření, až po vyhodnocení dosažených výsledků. Samozřejmostí je dodržování všech zásad a principů metody EPC v čele se zárukou za dosažení výsledků.

O Psychiatrické nemocnici Bohnice:

Psychiatrická nemocnice Bohnice je největší psychiatrickou nemocnicí v ČR. Poskytuje akutní a následnou péči psychicky nemocným napříč všemi věkovými kategoriemi. Diferencování péče je zajištěno prostřednictvím specializovaných lůžkových oddělení (všeobecná psychiatrie, pedopsychiatrie, gerontopsychiatrie, léčba závislostí, ochranná léčba, interna, LDN atd.), Center duševního zdraví a ambulancí. Nemocnice s kapacitou přes 1 100 lůžek na 32 odděleních v areálu o rozloze 64 hektarů přijme ročně přes 8 800 pacientů.



Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.