Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Andrea Holeszová

Přes 300 seniorů z Ostravy si zatančilo na plese v domě kultury Akord

Okolo 350 seniorů si v pátek 15. března zatančilo na tradičním plese seniorů v ostravském Akordu. Lístky byly vyprodány do tří dnů a hlavní hvězdou večera byl český Elvis Presley.

V části obvodu Ostrava-Jih budou 2 týdny výluky tramvají

18. března 2024 11:02 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

V části nejlidnatějšího městského obvodu Ostrava-Jih nebudou dva týdny jezdit tramvaje. Důvodem je výměna kolejnic a osvětlení v takzvaném minimetru v ulici Dr. Martínka.

Zvýšit bezpečí ve vytipovaných bytových domech Ostravy-Jihu má projekt Domovník Preventista

14. března 2024 14:26 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Nový projekt Ostravy-Jihu je zaměřen na větší bezpečí a pořádek v bytových domech. Domovník Preventista zde funguje od loňského října a je do něj aktuálně zapojeno 19 domovníků. Ti pomáhají ve vytipovaných lokalitách dohlížet na každodenní dění a v případě potřeby s komunikují obvodem.

Děti z Jihu tráví jarní prázdniny na příměstských táborech. Navštívili například planetárium

13. března 2024 18:35 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Druhý březnový týden patři v Ostravě jarním prázdninám. Ne všichni rodiče si ale mohou vzít v práci dovolenou. Řešení nabízí třeba příměstské tábory, které se pořádají i na Jihu. Jeden z nich organizuje kulturní dům K-trio.

Ludmila Robenková z Ostravy-Jihu oslavila 100 let

12. března 2024 18:46 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Krásných 100 let v pátek oslavila rodačka z Litovle, Ludmila Robenková, rozená Barylová. Většinu života strávila v Ostravě-Jihu, kam ji přijel popřát i starosta obvodu, Martin Bednář. Letos je to již druhá stoletá Jižanka.

Na dnešní podobě bruntálského zámku se podepsala gotika, renesance i baroko

11. března 2024 21:25 | Bruntál | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Jeho dnešní podoba je výsledkem pět století probíhajícího historického a stavebního vývoje. Původní pozdně-gotický hrad u městských hradeb byl koncem 16. století přestavěn v renesanční zámek originálního půdorysu tvaru kruhové výseče. Za Řádu německých rytířů byl v letech 1766–1771 Zámek Bruntál upraven do dnešní barokní podoby.

Putovní panelová výstava organizace MAPPA ukazuje možnou budoucí výstavbu v Ostravě

Městský ateliér prostorového plánování a architektury v Ostravě převedlo výstavu ze svého sídla do ulic města, a to prostřednictvím panelů. Na nich se mohou občané seznámit s územními plány města. Od pondělka je výstava s názvem „Město staví město“ k vidění na Jihu.

Žáci 8. a 9. tříd škol z Jihu soutěžili na 33. Atletických přeborech základních škol

9. března 2024 13:37 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Další ročník atletických přeborů žáků základních škol z Ostravy-Jihu se konal v atletické hale Ostrava. Zúčastnilo se celkem 14 škol obvodu v 6 disciplínách pro dívky a 6 pro chlapce.

Loutkové divadlo v Ostravě hraje nejznámější bajku George Orwella - Farmu zvířat

Legendární bajka prezentující hrůzostrašnou mašinérii totalitních režimů, kterými si prošlo minulé století. To je Farma zvířat autora George Orwella. Divadelní zpracování této novely si nově připravilo divadlo loutek v Ostravě.

Ostravskou sportovní halu zaplnili mladí atleti. Konal se 33. ročník Atletických přeborů ZŠ

Další ročník atletických přeborů žáků základních škol z Ostravy-Jihu se konal v atletické hale Ostrava. Zúčastnilo se celkem 14 škol obvodu v 6 disciplínách pro dívky a 6 pro chlapce.

Komerční sdělení více

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.

FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.


Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Čekárna na Klinice onkologické dostala novou podobu

Čekárna chemoterapie a rentgenu Kliniky onkologické FNO a LF OU dostala zcela novou tvář. Díky penězům od drobných dárců i velkých přispěvatelů se proměnila ve skutečnou kavárnu. Jen s tím rozdílem, že dobrovolníci, kteří zajišťují její chod, peníze za připravené nápoje ani další pochutiny neinkasují.

Více