Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Varga

Klíšťata zatím nakazila dvakrát více lidí než loni

20. srpna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Lidí nemocných klíšťovou encefalitidou je už teď dvakrát více než loni. Vyplývá to z čísel, která uveřejnili epidemiologové Krajské hygienické stanice MS kraje. Nejvíce nakažených hygienici evidují na Bruntálsku a Opavsku. Žádný z nakažených nebyl očkován.

Obyvatele Ostravy-Zábřehu trápí zvýšená kriminalita

20. srpna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Hluk, krádeže a vandalismus. S tímto se musí vyrovnávat lidé z Ostravy-Zábřehu. Za jejich problémy mohou obyvatelé ubytovny na Čujkovově ulici. Skoro pravidelně se odtud ozývá nepřiměřený hluk a často také dochází k bitkám. Vedení obvodu je ale proti majitelům ubytoven bezmocné.

Řidiči v Moravskoslezském kraji jsou opatrnější než loni

15. srpna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Řidiči v MS kraji jezdí ohleduplněji. Policisté zaznamenali během letošního roku pokles nehodovosti. Během prvních sedmi měsíců letošního roku evidují celkem 4 618 nehod, což je méně než v předešlých letech. Nejvíce nehod policisté zaznamenali v Ostravě, nejméně pak v okrese Bruntál.

V Mošnově roste nový hangár pro malá letadla

14. srpna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Nový hangár za třicet milionů korun vyrůstá v areálu Letiště v Mošnově. Hala, určená pro uskladnění a servis menších letadel nabídne také prostory pro leteckou školu. V té se budou školit také budoucí piloti vrtulníků. Ze střechy haly by se mohli lidé rozhlédnout už během mezinárodních dnů Nato.

Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji opět stoupá

14. srpna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

V Ostravě opět roste počet nezaměstnaných. Jen minulý měsíc bylo na Ostravské pobočce úřadu práce registrováno 25 272 uchazečů, což znamená jedenáctiprocentní míru nezaměstnanosti. Podle úřadu se už letos situace v celém kraji nezlepší.

Lidé na Frenštátsku se kvůli OKD bojí o práci

13. srpna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Lidé v okolí Frenštátu pod Radhoštěm se bojí o práci. Na území, pod kterým by v případě dobývání hrozila těžba, totiž stojí průmyslová hala, v níž pracuje 3 a půl tisíce lidí. Proti rozhodnutí úřadu o stržení těžních věží, se OKD odvolalo. Nikdo tedy prozatím neví, jak s dolem Frenštát společnost nakonec naloží.

Děti ze sociálně slabých rodin chodí do předškolek

13. srpna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

I děti ze sociálně slabých rodin mohou chodit do školky. V Ostravě běží projekt „Spolu do školky", který připravuje děti od tří let na zařazení do běžných mateřinek. Do tzv. mamaklubů mohou docházet také rodiče a rozvíjet se pod vedením zkušených pedagogů.

Moravskoslezský kraj zachvátily desítky požárů

12. srpna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

MS kraj zachvátily desítky požárů. Jen za poslední tři dny vyjížděli hasiči ke dvaceti požárům lesů, polí, pastvin a travnatých ploch, které vzplanuly kvůli suchu a vysokým teplotám. Škody se vyšplhaly do statisíců korun.

Zapomenout na poplatky za odpad se nevyplácí

12. srpna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Ostravané zapomínají platit roční poplatky za komunální odpad. Dluhy za odvoz odpadu v Ostravě se letos přehouply přes 123 miliony korun. Jen v loňském roce bylo vydáno 2800 exekučních příkazů a dlužníci nakonec zaplatili 4,5 milionu korun.

Po pěti letech nemá tragédie ve Studénce viníka

9. srpna 2013 0:00 | Nový Jičín | Jan Varga

8.8.2008, půl jedenácté dopoledne. Přesně v tento čas se před pěti lety ve Studénce na Novojičínsku stala jedna z nejtragičtějších železničních nehod v historii České republiky. Účastníci tragédie i pozůstalí nosí k místu nehody květiny a jsou pohoršení, že dosud nepadl verdikt, kdo za neštěstí může.

Komerční sdělení více

Běhej Valachy má novinku, rodinný závod dvojic. Přijedou i Perušič a Schweiner

VELKÉ KARLOVICE – Sportovní seriál DATART Valachy tour míří do finále. V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční čtvrtá, závěrečná akce 12. ročníku – běžecký závod Běhej Valachy. Tradiční dvě trasy pro dospělé a šest tras pro děti doplní novinka: Rodinný závod dvojic. Navíc jako hosté dorazí hned olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž mohou zájemci poměřit síly na trase a zasoutěžit si o volejbalové ceny.

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.


FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.

Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Více