Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Varga

MS kraj přispěje základním školám na vybavení

26. července 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

MS kraj dodá základním školám v našem regionu potřebné vybavení za osmdesát milionů korun. Krajští zastupitelé o tom jednali na pátém zasedání zastupitelstva kraje. Školy dostanou například nové počítače, interaktivní tabule případně počítačové sítě. Výzva starostům obcí bude vyhlášena v průběhu září.

Jan Hřebejk natáčí v Bohumíně novou komedii

26. července 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

V Bohumíně se usadili filmaři. Režisér Jan Hřebejk tady točí novou komedii na motivy divadelní hry Zakázané uvolnění. Příběh se z velké části odehrává v obyčejné hospodě během hokejového zápasu českého národního týmu se Slovenskem.

Celníci zabavili přes 24 tisíc nelegálních cigaret

25. července 2013 0:00 | Havířov | Jan Varga

Při běžné kontrolní činnosti narazila tento týden hlídka celníků v Havířově na podezřelý automobil, ve kterém nalezla přes 24 tisíc kusů cigaret různých značek a přes 22 kilogramů tabáku bez platné tabákové nálepky. Majitel vozu celníkům tvrdil, že má tyto zásoby pro svou osobní potřebu.

Mohou být komáři přenašeči nemocí?

25. července 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Komáři, kteří se v našem kraji letos přemnožili, mohou být přenašeči různých onemocnění. Podle odborníků však není potvrzeno, že by se po komářím bodnutí lidé mohli nakazit také obávanou boreliózou nebo encefalitidou. Více pro vás zjišťoval redaktor Jan Varga.

MS kraj získá miliardu na ekologické projekty

24. července 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Ministr životního prostředí jednal v Ostravě o situaci v MS kraji. Přislíbil, že podpoří jednou miliardou projekty, využívající stlačený zemní plyn. Peníze půjdou na nákup autobusů i výstavbu plnících stanic.

Léto ve znamení nehod motorkářů a cyklistů

24. července 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Smrtelných nehod motocyklistů neustále přibývá. Jen za poslední týden v našem kraji zahynuli tři motorkáři a další jsou v kritickém stavu na jednotkách intenzivní péče v krajských nemocnicích. Policisté proto znovu nabádají nejen všechny milovníky motorek, ale také cyklisty, aby dbali zvýšené pozornosti při jízdě.

Počet zájemců o kotlíkové dotace roste

23. července 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

O kotlíkové dotace je čím dál větší zájem. Aktuálně si o příspěvek na výměnu kotle zažádalo už přes dvě stovky lidí. Z dotací tedy bude prozatím čerpáno bezmála deset milionů korun. První vlna zájemců by s novými kotly mohla začít topit už v září tohoto roku.

Tasemnice může být prospěšná při léčbě nemocí

22. července 2013 0:00 | Opava | Jan Varga

Krajská hygienická stanice k dnešnímu dni eviduje 24 případů onemocnění tasemnicí. Poslední nakažený tasemnicí byl diagnostikován minulý týden opět na Opavsku. Čeští vědci však zjistili, že může tasemnice společnosti i prospět. Může například pomoci při léčbě vážných nemocí.

Ostravští kriminalisté dopadli vykradače aut

22. července 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Policie dopadla postrach ostravských řidičů. Teprve devatenáctiletý mladík se od května do července vloupal do desítek vozů a způsobil škodu za 115 tisíc korun. Teď mu hrozí 3 roky vězení.

Pražští umělci dokončili dílo na Frýdlantských mostech

19. července 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Unikátní umělecké dílo, které ozvláštní podchod na Frýdlantských mostech v Ostravě, se dočkalo svého dokončení. Výtvarně vizuální dílo dvou pražských umělců má za úkol zkrášlit prostředí podchodu a zároveň neporušit industriální ráz tohoto místa.

Komerční sdělení více

Běhej Valachy má novinku, rodinný závod dvojic. Přijedou i Perušič a Schweiner

VELKÉ KARLOVICE – Sportovní seriál DATART Valachy tour míří do finále. V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční čtvrtá, závěrečná akce 12. ročníku – běžecký závod Běhej Valachy. Tradiční dvě trasy pro dospělé a šest tras pro děti doplní novinka: Rodinný závod dvojic. Navíc jako hosté dorazí hned olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž mohou zájemci poměřit síly na trase a zasoutěžit si o volejbalové ceny.

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.


FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.

Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Více