Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Varga

Muž sexuálně zneužíval nezletilé dívky

5. dubna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Policie dopadla třicetiletého muže z Českého Těšína, který znásilňoval a sexuálně obtěžoval nezletilé dívky. Pachatel poprvé zaútočil už před šesti lety ve Frýdku Místku. Své oběti si vyhlédl náhodou. Teď už je ve vazbě.

Rekonstrukce silnice I/11 odložena

4. dubna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Oprava silnice I/11 na Třinecku je kvůli nepříznivému počasí odložena. Práce měly začít začátkem tohoto týdne, plány ale stavebním pracovníkům zkomplikovala sněhová kalamita. Se stavbou by se proto mělo začít až osmého dubna.

Některé ubytovny v Ostravě fungují nezákonně

3. dubna 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Obvodu Moravská Ostrava a Přívoz pomalu dochází trpělivost. Stavební úřad totiž při kontrolách zjistil, že značná část ubytoven, kterých v centrálním městském obvodu neustále přibývá, funguje načerno. Provozovatelům takovýchto zařízení teď hrozí pokuty.

Nadační fond Krtek pomáha nemocným dětem

3. dubna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

V České republice každoročně přibývá 150 dětí s onkologickým onemocněním. Téměř polovina z nich se léčí na klinice dětské onkologie v Brně, kam jsou převážení také všichni dětští pacienti z MS kraje. Léčbu se jim snaží zkvalitnit také nadační fond Krtek, který zajišťuje například špičkové lékařské vybavení.

Ostrava už má superpočítač

28. března 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Ostrava už má jeden z nejvýkonnějších superpočítačů střední Evropy. Do areálu Vysoké školy Báňské dorazila první, menší ze dvou částí přístroje, který bude provozovat Národní superpočítačové centrum IT4Innovations.

Nanotechnologie v Městské nemocnici Ostrava

28. března 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Městská nemocnice dosáhla více než padesáti procentního zlepšení ovzduší na svých pracovištích. Dosáhla toho využitím nejnovějších nanomateriálů, které snižují možnost napadení nežádoucími mikroorganismy.

Nová pracovní místa v oblasti IT pro MS kraj

27. března 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Až tři sta nových pracovních míst letos v MS kraji nabídne společnost Tieto. Firma, zabývající se IT službami působí od nového roku v novém komplexu, postaveném v samotném centru Ostravy. Se svými 2000 zaměstnanci je společnost největším zaměstnavatelem v oblasti IT v regionu.

Nejvíce pěstounských rodin žije v MS kraji

27. března 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

V MS kraji žije v současné době okolo devíti set pěstounských rodin, což je nejvíce v rámci celé republiky. Pěstounství usnadňuje také nově schválená legislativa, podle které jej podporuje jako vhodnější formu náhradní rodinné péče, než jakou nabízí dětské domovy a ústavy.

Až 16 procent dětí v kraji se rodí předčasně

26. března 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

V ostravské fakultní nemocnici úspěšně zachraňují nedonošené děti. Až osmdesát procent předčasně narozených miminek, díky péči specialistů, přežije. Jen za loňský rok se v prenatologickém centru narodilo 400 dětí pod 2,5 kila a dalších sto sem bylo dovezeno z celého regionu.

Zákaz podomního prodeje už i v Ostravě

26. března 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Radní města Ostravy schválili zákaz podomního, pouličního i pojízdného prodeje. Obyvatelé tak už nebudou moci obtěžovat pochybní prodejci výhodných energií a podobných služeb. Vyplývá to z nového tržního řádu, který začne platit na začátku dubna.

Komerční sdělení více

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.

FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.


Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Čekárna na Klinice onkologické dostala novou podobu

Čekárna chemoterapie a rentgenu Kliniky onkologické FNO a LF OU dostala zcela novou tvář. Díky penězům od drobných dárců i velkých přispěvatelů se proměnila ve skutečnou kavárnu. Jen s tím rozdílem, že dobrovolníci, kteří zajišťují její chod, peníze za připravené nápoje ani další pochutiny neinkasují.

Více