Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Libor Běčák

Nákaza koronavirem Covid-19 se nevyhnula ani horníkům

15. května 2020 10:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Důlní společnost OKD potvrdila 11 horníků nakažených koronavidem Covid 19. V karanténě je nyní 51 lidí. Před uvolněné hranice se na naše šachty vracejí polští horníci.

Dům dětí a mládeže v Jablunkově slaví 70 let činnosti

14. května 2020 12:24 | Jablunkov | Libor Běčák

Už 70 let let vyplňuje volný čas nejmladších obyvatel Jablunkova místní Dům dětí a mládeže. Budova, která patří mezi nejstarší ve městě, prošla rekonstrukcí.

Obec přikoupila pozemky, malí fotbalisté z Těrlicka by se měli dočkat nového hřiště

14. května 2020 12:19 | Těrlicko | Libor Běčák

V Těrlicku mají hodně fotbalistů a jen jedno hřiště. Pod náporem hráčů tráva trpí. Aby mohli všichni trénovat a hrát zápasy, musí obec vybudovat další hřiště, které bude sloužit k tréninku a zápasům nejmenších fotbalistů.

Hrad Hukvaldy přivítal letošní první návštěvníky. Léto bude plné zajímavých akcí

13. května 2020 12:38 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Hrad Hukvaldy je zase přístupný veřejnosti. Brána prvního nádvoří se otevřela v úterý ráno a od té chvíle se život na jedné z největších zřícenin v zemi vrací do normálu.

Mladý medvěd dostal chuť na med. Odnesly to dva včelí úly

13. května 2020 8:27 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech žije několik medvědů. Jako plaché šelmy se turistům zdaleka vyhýbají. Jeden mladší medvěd byl před několika dny ve slezské části. Přecházet ale může i na Slovensko.

Trojice ledových mužů přišla stylově. Sněžení a mrazíky ale některé lidi příliš nepotěšily

12. května 2020 8:53 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Teploty až o 20 stupňů nižší a k tomu sněžení. Tak vypadalo úterní ráno v Moravskoslezském kraji. Předpověď meteorologům vyšla přesně. V dalších dnech by nás měly provázet dešťové přeháňky.

Expozici po koronavirové pauze otevřel i Archeopark v Chotěbuzi

11. května 2020 21:42 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tak jako současná celosvětová pandemie ovlivňuje náš život, podobné historické milníky provázejí lidstvo od nepaměti. Díky objevům při vykopávkách na Těšínsku se můžeme podívat na život našich předků v pravěku a středověku. Po nucené koronavirové pauze se znovu otevřely expozice Archeoparku v Chotěbuzi.

Místostarostku Komorní Lhotky policisté obvinili ze zmanipulování stavební zakázky

11. května 2020 11:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Místostarostka Komorní Lhotky a ředitelka tamního Integrovaného sociálního ústavu Andrea Sztefková čelí obvinění ze zmanipulování veřejné zakázky. Policie ji obvinila společně s podnikatelem, který jí měl za stavební zakázku vyplatit 100 tisíc korun.

Poloprázdným řekám pomáhají navyšovat hladiny dostatečně naplněné přehrady

7. května 2020 11:53 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Zatímco některé oblasti České republiky trpí suchem, Moravskoslezský kraj je na tom relativně velmi dobře. Díky přehradám máme dostatek pitné vody a další vodní nádrže mají dostatečné množství vody pro průmysl i rekreaci. Přehrady také navyšují hladiny na dolních tocích řek.

Báňští záchranáři ráno zasahovali na šachtě po důlním otřesu

7. května 2020 6:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ve čtvrtek o půl sedmé ráno se trasou z Ostravy přes Havířov do Stonavy prohnala kolona houkajících vozů Hlavní báňské záchranné služby (HBZS). Záchranáři spěchali na šachtu, kde se projevil důlní otřes.

Komerční sdělení více

Běhej Valachy má novinku, rodinný závod dvojic. Přijedou i Perušič a Schweiner

VELKÉ KARLOVICE – Sportovní seriál DATART Valachy tour míří do finále. V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční čtvrtá, závěrečná akce 12. ročníku – běžecký závod Běhej Valachy. Tradiční dvě trasy pro dospělé a šest tras pro děti doplní novinka: Rodinný závod dvojic. Navíc jako hosté dorazí hned olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž mohou zájemci poměřit síly na trase a zasoutěžit si o volejbalové ceny.

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.


FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.

Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Více