Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

Vyjížďka vodáků na Novojičínsku skončila tragicky

19. května 2014 15:21 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Tragicky skončila sobotní vyjížďka vodáků na řece Lubině na Novojičínsku. Jejich loď se převrhla a dva lidé se začali topit. K události vzlétl také vrtulník letecké záchranné služby. Na vině byla nejspíš neopatrnost, ale také zvýšená hladina řeky po srážkách.

Moravskoslezský kraj je v pohotovosti kvůli povodni

16. května 2014 15:38 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Špatné počasí a srážky. Moravskoslezský kraj je v pohotovosti kvůli povodňovému nebezpečí. Před situací varovali meteorologové a na mnoha místech se jejich předpověď potvrdila. Kvůli situaci se sešla povodňová komise a krizový štáb Moravskoslezského kraje.

Kniha o hradu Starý Jičín se dočkala reedice

16. května 2014 8:12 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Hrad a panství Starý Jičín. Historická kniha s tímto názvem pochází z roku 1978. Obsáhlá a velmi ceněná publikace doktora Adolfa Turka se po letech dočkala reedice. Muzeum Novojičínska ve spolupráci s dalšími institucemi ji upravilo a znovu vydalo. Jak vypadá výsledek můžete jako první vidět v následujícím příspěvku.

Obce na Novojičínsku mají protipovodňový systém

14. května 2014 14:07 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Nový Jičín a okolní obce mají nový protipovodňový systém. O zvýšené hladině řek a případném nebezpečí tak budou jejich zástupci a také záchranáři informováni daleko dříve než v minulosti. Právě Novojičínsko zasáhla v roce 2009 ničivá záplava.

Lékaři varují před vznikem zhoubných znamének

12. května 2014 15:27 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Sledovat svá znaménka je důležité a lékaři doporučují jejich kontrolu alespoň jednou ročně. Jedna z každoročních příležitostí je 9. květen, tedy Evropský den melanomu. Některé nemocnice v Moravskoslezském kraji v tento den nabízejí kožní vyšetření zdarma.

Syn malíře Otto Kraighera-Mlczocha navštívil NJ

9. května 2014 11:58 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Do Nového Jičína zavítala vzácná návštěva z rakouského Klagenfurtu. Na návštěvu rodného města tam přijel syn významného malíře Oto Kraighera-Mlczocha. Této příležitosti využili rodáci k odhalení české verze pamětní desky slavného výtvarníka.

Novojičínští basketbalisté budou bojovat o extraligu

7. května 2014 12:39 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Skvělý úspěch mladých basketbalistů z Nového Jičína. Po náročné čtyřzápasové sérii se jim podařilo zdolat tým Baník Most. Postoupili tak do kvalifikace o nejvyšší soutěž U19tek. V obou domácích utkáníchch ale měli na mále.

Kryt ve Studénce byl svědkem křtu sbírky básní

6. května 2014 12:39 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Členové občanského sdružení Morfé ze Studénky už delší dobu rekonstruují válečný Kryt z roku 1944. V historickém prostoru teď pokřtili básnickou sbírku. Nese název Paleta bezejmenného malíře a najdete v ní tvorbu autorky Marie Farné.

14. ročník Memoriálu Miroslava Rešla v NJ

5. května 2014 14:13 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

110 zápasníků z České republiky i Slovenska. Další, v pořadí už 14. ročník Memoriálu Miroslava Rešla, byl i letos obrovskou výzvou pro všechny zápasníky. V novojičínské hale ABC soutěžili v řecko-římském i volném stylu.

Novojičínská nemocnice má dvě nová pracoviště

2. května 2014 16:25 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Nové plicní oddělení a endoskopické ambulace. V novojičínské nemocnici otevřeli po rekonstrukci další dvě patra pavilonu bývalé interny. Celá tato historická budova je tak kompletně obnovena. Už brzy tady zamíří pacienti z celého Moravskoslezského kraje.

Komerční sdělení více

Skříně s posuvnými nebo otočnými dveřmi? Srovnání řešení

Prostorná a robustní šatní skříň je nepostradatelnou součástí vybavení každého domu a bytu. V návrhu interiéru se bez ohledu na jeho rozměry vyplatí najít místo pro praktickou šatní skříň, která pojme oblečení, doplňky, obuv, drobné vybavení a další předměty, které se nevejdou do komod a prádelníků.

Polkatime na Hudebních výletech, znějící zámky i muzeum Tatrovek

Koncertní řadou Hudební výlety rozeznívá Svatováclavský hudební festival akusticky a architektonicky nejzajímavější kulturní i technické památky regionu. Již po finále velkého festivalu nabízí dalších 17 koncertů! Znít bude polka, klezmer, ale i stará hudba. Více přiblíží Eva Františáková, manažerka festivalu.

Ostroj pozinkoval na nové lince již 500 tisíc m2 ploch. Vytížení je zpět na před-covidových číslech

Společnost OSTROJ, přední český strojírenský výrobce, slaví dvouleté výročí provozu své závěsové zinkovací linky. Automatická linka za tu dobu pokovila ocelové výrobky o ploše velké téměř jako 70 fotbalových hřišť. Linka výrazně přispěla ke zvýšení produkčních kapacit, ke zkvalitnění povrchových úprav a podstatně snížila svůj dopad na životní prostředí.


NDM uvede muzikál Interview na počest Patricii Burda Janečkové a výstavu Ostře sledovaná prsa

Národní divadlo moravskoslezské věnuje v úterý 1. října představení muzikálu Interview v Divadle „12“ PATRICII BURDA JANEČKOVÉ (1998-2023) a ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona zahájí měsíční výstavu věnovanou prevenci rakoviny prsu. Právě této nemoci nadějná sopranistka přesně před rokem podlehla. Manžel a manažerka pěvkyně pořádají týž den večer vzpomínkový koncert v katedrále Božského Spasitele.

FNO: Plánované chirurgické operace dětí rodiče rušit nemusí

Vedení Chirurgické kliniky FN Ostrava ubezpečuje rodiče dětí, které čeká plánovaný operační výkon, a jejichž pediatr v souvislosti s povodní není schopen provést předoperační vyšetření, že termín rušit nemusí. Potřebná vyšetření provedou v této výjimečné situaci lékaři FN Ostrava.

Podcast FNO: Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí?

Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí, vysvětluje v podcastu MUDr. Pavla Zárubová, zástupkyně primářky Oddělení neonatologie FN Ostrava. Zároveň představuje sérii užitečných brožur, kde se rodiče předčasně narozených dětí dozví vše podstatné. Paní doktorka také v podcastu líčí, jak funguje péče o předčasně narozené děti na australské klinice Royal Brisbane and Women's Hospital, kde před časem absolvovala stáž.

Radegast Ryze Hořká 12 kraluje: Nejlepší ležák v Česku

Oblíbenost Radegast Ryze Hořké 12 u tuzemských pivařů dlouhodobě roste. Teď nezaměnitelně hořký chuťový zážitek z nošovického ležáku potvrdila i odborná veřejnost na nejvýznamnější degustační soutěži v Česku. Radegast Ryze Hořká 12 ovládla českou pivní scénu a získala titul nejlepšího ležáku roku 2024. Tento správně hořký ležák si v soutěži České pivo 2024, pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, zasloužil nejvyšší ocenění – zlatou medaili.

Říční hráze, jejich funkce vs. katastrofální povodeň v září 2024

Za 4 dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září vypadly na povodí Odry extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny, které se odhadem pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Tomuto přívalu velkých vod nemohly říční hráze odolat.

Více