Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

Do Řecka vyráží bojovat s lesními požáry i hasiči z Moravskoslezského kraje

22. srpna 2023 8:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Situace s lesními požáry v Řecku se zhoršila a donutila tamní vládu požádat o pomoc prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie. Na apel Řeků zareagovala i Česká republika, která na místo vyšle nezbytné zdroje a zkušené profesionály. V úterý v 9:30 odjedou do seřadiště v Podivíně a následně odletí do Řecka i příslušníci sboru z Moravskoslezského kraje.

Nákladní vlak ve Vendryni u Třince srazil a usmrtil člověka

21. srpna 2023 15:53 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Dopravu na hlavním železničním koridoru ve Vendryni u Třince v pondělí dopoledne uzavřela tragická nehoda. Nedaleko tamní železniční stanice nákladní vlak srazil a usmrtil člověka. Policisté neupřesnili, zda šlo o muže nebo ženu.

Vlak na Opavsku srazil třiadvacetiletého muže

6. srpna 2023 9:15 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Dva týmy zdravotnických záchranářů zasahovaly v sobotu 5. srpna večer v Kravařích na Opavsku kvůli nahlášenému střetu vlaku s osobou. Incident se stal po dvacáté hodině. Těžce zraněn a ohrožen na životě byl třiadvacetiletý muž.

Za úhyn ryb v řece Odře může nedostatek kyslíku ve vodě, potvrdila inspekce

4. srpna 2023 11:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Příčinou úhynu ryb v řece Odře, ke kterému došlo v minulém týdnu, byl nedostatek kyslíku ve vodním toku v důsledku extrémních hydrometeorologických podmínek. Tak zní závěr šetření České inspekce životního prostředí, která se celou událostí zabývala. K výsledku se došlo díky laboratorním rozborům, analýze i prošetření události experty z několika institucí.

V třineckém obchodním domě hořela baterie elektrického Seqwaye, požární čidlo a hasiči zabránili obrovské škodě

4. srpna 2023 11:18 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek brzy ráno hasiči zasahovali u požáru baterie elektrického vozítka Segway v dílně, která je součástí obchodního domu v Třinci. Mnohamilionové škodě zabránilo požární čidlo, které hasiče zalarmovalo a přivolalo na místo.

Policisté zastavili na D1 kamion s železem pro stavbu lodí, do Finska mířil přetížený o 8,5 tuny

4. srpna 2023 11:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Další přetížený kamion, který se podařilo včas zastavit, mají na kontě moravskoslezští policisté z Kamion - teamu. Při svých pravidelných kontrolách v minulých dnech narazili na výrazně přetížený kamion s železnými výrobky pro stavbu lodí. Kamion jel po D1 směrem do Polska, namířeno ale měl mnohem dál.

V Bruntálu zemřela 43letá žena, její přítel jí aplikoval smrtící fentanyl

4. srpna 2023 9:50 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Bruntálu na konci července zemřela 43letá žena, podle dosavadního vyšetřování po kombinovaném užití fentanylu a alkoholu. Látku fentanyl jí aplikoval její přítel, který ji dostal od své známé. Kriminalisté již obvinili jeho i 29letou ženu, která látku získala z fentanylové náplasti.

Na útěku z ústavu mladík znásilnil mladou ženu v Havířově, vyhrožoval jí zabitím, další dvě ženy oloupil

3. srpna 2023 10:23 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté dopadli mladého muže, který v Havířově, znásilnil mladou ženu a dále další dvě ženy oloupil. Tyto trestné činy měl spáchat v době, kdy byl na útěku z výchovného ústavu. Soudce akceptoval návrh na vzetí do vazby.

Hasiči kvůli požáru píce na Opavsku museli vyhlásit 2. stupeň poplachu, hasit pomáhal i majitel

3. srpna 2023 10:04 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Požár uskladněné píce v Radkově na Opavsku ve středu 2. srpna zaměstnal celkem osm jednotek hasičů. Vyhlášen byl 2. stupeň poplachu. Krmivo bylo uskladněno v betonovém žlebu a podle informací, které hasiči získali krátce po půl osmé večer, se z něj kouřilo.

Letečtí záchranáři museli během středy vyrazit na pomoc pacientkám do Jeseníků i Beskyd

2. srpna 2023 20:25 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Dva zásahy v horách v Moravskoslezském kraji mají krátce po sobě na kontě letečtí záchranáři z Ostravy. Během středy vyrazili na pomoc šestnáctileté dívce do Jeseníků a následně šedesátileté ženě do Beskyd.

Komerční sdělení více

Povodí Odry: Dnes zahájíme odpouštění vody z kaskády Slezská Harta a Kružberk neškodným odtokem

Kaskáda nádrží Slezská Harta a Kružberk po celou dobu trvající povodně až dosud zadržovala veškeré přítoky a pod přehradou Kružberk byl odtok 1,5 m3/s. V řece Moravici pod kaskádou do zaústění řeky Opavy v městě Opava tekla jen voda z vydatných srážek. Dnes v ranních hodinách bude zahájeno snižování hladiny vody v nádrži Kružberk. Nebude dosažen žádný povodňový stupeň a voda se udrží v korytě. Lidem nebezpečí nehrozí.

Běhej Valachy má novinku, rodinný závod dvojic. Přijedou i Perušič a Schweiner

VELKÉ KARLOVICE – Sportovní seriál DATART Valachy tour míří do finále. V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční čtvrtá, závěrečná akce 12. ročníku – běžecký závod Běhej Valachy. Tradiční dvě trasy pro dospělé a šest tras pro děti doplní novinka: Rodinný závod dvojic. Navíc jako hosté dorazí hned olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž mohou zájemci poměřit síly na trase a zasoutěžit si o volejbalové ceny.


Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.

FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.

Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

Více