Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petr Kůdela

Pro rodinu opět běželi farář i Jankulovski, stovky lidí tak pomáhaly rodině Ruibarových

31. října 2023 16:55 | Ostrava-Jih | Petr Kůdela

Už devátý ročník benefičního Běhu pro rodinu odstartoval od kostela svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu. Každým rokem je věnován výtěžek jednotlivci či rodinám v nouzi. I letos se postavili na start pětikilometrové trasy například římskokatolický kněz Vítězslav Řehulka a dvojnásobné vzdálenosti bývalý fotbalista Baníku Ostrava Marek Jankulovski.

Obyvatelé Ostravy-Jihu hlasují o úpravách obvodu, mají na to 13 milionů korun

31. října 2023 16:50 | Ostrava-Jih | Petr Kůdela

Obyvatelé Ostravy-Jihu i letos rozhodují o tom, jak se změní jejich okolí - parky, hřiště, dětské koutky, sportoviště, okolí školních budov i domů. Zda přibudou včelíny, meditační zahrady či veřejné kurníky. Hlasování v letošním ročníku participativního rozpočtu končí už v neděli 5. listopadu.

Mladí hasiči z Heřmanic dovezli z republikového šampionátu medaile z běhu s překážkami

31. října 2023 16:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Hned sedm mladých hasičů a hasiček z Ostravy-Heřmanic se díky svým kvalitním i zlatým výkonům v regionálních pohárech probojovalo na republikový šampionát v Brně v běhu na 60 metrů s překážkami. Tam nakonec cinkly hned tři medaile. Všechny tyto hasičské naděje přijal a ocenil starosta Slezské Ostravy Richard Vereš.

Na setkání s občany v Kunčicích se mluvilo o kanalizaci i revitalizaci zámeckého parku

31. října 2023 16:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Vedení radnice Slezské Ostravy tentokrát vyrazilo v rámci série veřejných podzimních setkání s občany za obyvateli Kunčic – do místní restaurace. Praktikuje tak už několik let osvědčený model, jak si co nejlépe poslechnout názory, rady či stížnosti občanů v jednotlivých částech Slezské Ostravy.

Na drakiádách se umoudřil déšť i vítr, všichni stateční drakomilci dostali dárečky

31. října 2023 16:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Dvě víkendové drakiády na území Slezské Ostravy dělilo jen několik kilometrů - mezi loukou u hasičské zbrojnice v Kunčičkách a fotbalovým hřištěm v Heřmanicích. Ještě ráno všude pršelo a ani nejbližší předpověď počasí nevěstila nic jiného. Odpoledne se ale situace změnila k lepšímu a nespadla už ani kapka.

Obřadní síň na Jihu byla svědkem kamenné svatby, manželé by mohli učit toleranci

24. října 2023 17:03 | Ostrava-Jih | Petr Kůdela

V obřadní síni Ostravy-jihu se po dlouhých sedmi letech opět konala kamenná svatba, tedy zasloužená oslava po 65 letech společného soužití. Své úctyhodné ano si zde opět řekli Marie a Ludvík Szűcsovi z Ostravy-Zábřehu.

V Heřmanicích zazněly hned dvakrát známé melodie z filmů pro pamětníky

24. října 2023 17:02 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Galakoncert tanečního a swingového orchestru Zdeňka Pukovce v kulturním domě v Heřmanicích byl poměrně neobvyklý. Výběr nejkrásnějších a nejznámějších melodií z pamětnických černobílých filmů z 30. a 40. let 20. století zazněl jak naživo, tak na projekčním plátně.

Obyvatelé Ostravy-Jihu hlasují o úpravách obvodu, představujeme prvních 16 projektů

24. října 2023 17:00 | Ostrava-Jih | Petr Kůdela

Hlasování v letošním osmém ročníku participativního rozpočtu Náš Jih je tu. Veškeré vámi podané návrhy už prošly technickou analýzou a které z nich se budou v příštím roce realizovat, to už je na vás. Radnice na vítězné projekty rozdělí 13 milionů korun.

Vedení obvodu se setkalo s občany v Koblově, mluvilo se o kanalizaci i stavbě sportovní haly

24. října 2023 16:50 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Vedení radnice Slezské Ostravy vyrazilo v rámci série veřejných podzimních setkání s občany za obyvateli Koblova. Představilo jim například plán dostavby kanalizační sítě a vizi velké sportovní haly na místě dosluhující tělocvičny, kde se večerní setkání s Koblovany konalo.

Muglinovské hasiče ocenil i generál Vlček, své kulaté výročí oslavili průvodem i medailemi

24. října 2023 16:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Dobrovolní hasiči v Ostravě-Muglinově oslavili 130 let od svého založení. Za celou éru vychovali mnoho kvalitních hasičů a hasiček, někteří z nich sloužili či dosud slouží jako profesionální hasiči.

Komerční sdělení více

Povodí Odry: Dnes zahájíme odpouštění vody z kaskády Slezská Harta a Kružberk neškodným odtokem

Kaskáda nádrží Slezská Harta a Kružberk po celou dobu trvající povodně až dosud zadržovala veškeré přítoky a pod přehradou Kružberk byl odtok 1,5 m3/s. V řece Moravici pod kaskádou do zaústění řeky Opavy v městě Opava tekla jen voda z vydatných srážek. Dnes v ranních hodinách bude zahájeno snižování hladiny vody v nádrži Kružberk. Nebude dosažen žádný povodňový stupeň a voda se udrží v korytě. Lidem nebezpečí nehrozí.

Běhej Valachy má novinku, rodinný závod dvojic. Přijedou i Perušič a Schweiner

VELKÉ KARLOVICE – Sportovní seriál DATART Valachy tour míří do finále. V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční čtvrtá, závěrečná akce 12. ročníku – běžecký závod Běhej Valachy. Tradiční dvě trasy pro dospělé a šest tras pro děti doplní novinka: Rodinný závod dvojic. Navíc jako hosté dorazí hned olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž mohou zájemci poměřit síly na trase a zasoutěžit si o volejbalové ceny.


Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.

FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.

Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

Více