Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Muglinovské hasiče ocenil i generál Vlček, své kulaté výročí oslavili průvodem i medailemi

Ostrava-Slezská Ostrava |

Dobrovolní hasiči v Ostravě-Muglinově oslavili 130 let od svého založení. Za celou éru vychovali mnoho kvalitních hasičů a hasiček, někteří z nich sloužili či dosud slouží jako profesionální hasiči.

Více než kilometr dlouhým průvodem od nové ke staré hasičské zbrojnici ve Švédské ulici a slavnostním zasedáním s předáváním ocenění dlouholetým členům i významným hostům z Ostravy a Polska oslavil sbor dobrovolných hasičů v Muglinově 130. výročí svého vzniku. Už čtyři roky se těší moderní stavbou své základny v Bohumínské ulici.

Zdeněk Gvuzď, starosta SDH Muglinov: Od roku 2019 sídlíme v nové hasičské zbrojnici. A chtěl bych poděkovat radnici v čele s naším starostou Richardem Verešem za to, jak se o nás starají. Dostali jsme teď nové zásahové přilby, nové zásahové oděvy, takže ta spolupráce mezi obvodem Slezská Ostrava a námi je stoprocentně super dobrá.
Vladimír Vlček, generální ředitel HZS ČR: Muglinov byl poněkud zvláštní, protože měl hasičárnu, která naprosto nevyhovovala a léta letoucí se hledalo umístění. Nakonec si myslím, že se našlo odpovídající umístění pro hasičskou zbrojnici, která je vlastně na křižovatce u ulice Hladnovské a u ulice Bohumínské. V tuto chvíli má jednotka sboru dobrovolných hasičů důstojné zázemí. Určitě je potěšující a jsem rád, že jsem byl pozván na 130. výročí založení sboru dobrovolných hasičů. Vážím si toho už jenom proto, že jsem občan Slezské Ostravy a Muglinova navíc.

Muglinovská jednotka sboru dobrovolných hasičů je předurčena na likvidaci bodavého hmyzu, proto drží každý rok pohotovost celkem 40 dnů. Také jezdí k požárům a technickým zásahům, připravena je i na případné povodně. Letos už má na kontě téměř 70 výjezdů. Úspěchy sbírají zdejší hasiči i v požárním sportu.

Zdeněk Gvuzď, starosta SDH Muglinov: Náš sbor čítá v letošním roce 100 členů, z toho máme v zásahové jednotce 17 hasičů celkem a dochází jedna hasička k zásahové jednotce. Disponujeme cisternovou automobilovou stříkačkou, dopravním automobilem a osobním vozidlem Roomster.

Na slavnostním setkání byli oceněni hasiči z družebního sboru dobrovolných hasičů z polského Grodiska i zástupci polské obce, zasloužilí hasiči a hasičky z Muglinova, třeba za několik desetiletí poctivé práce, i další hosté. Starosta Slezské Ostravy Richard Vereš obdržel medaili za vzornou spolupráci a stal se čestným členem sboru dobrovolných hasičů Muglinov. Náměstkyně ostravského primátora Dagmar Macháčková, generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Vladimír Vlček a ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Radim Kuchař obdrželi upomínkovou plaketu ke kulatému výročí.

Nahlásit chybu


K tématu

Ministr vnitra ocenil na Dnech NATO hasiče a záchranáře zasahující v Řecku

16. září 2023 14:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Více než stovka účastníků zahraniční mise, kterou vyslala Česká republika v druhé polovině srpna do požáry postiženého Řecka, si převzala za své velké osobní nasazení ocenění v podobě medaile Ministerstva vnitra. Ocenění předávali během slavnostního zahájení Dnů NATO v Ostravě ministr vnitra Vít Rakušan, jeho náměstci Radek Kaňa a Lukáš Hendrych a generální ředitel HZS ČR genpor. Vladimír Vlček.

Dobrovolní hasiči v Ostravě-Heřmanicích fungují už 130 let

4. července 2023 9:01 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Sbor dobrovolných hasičů Ostrava-Heřmanice oslavil 130 let své existence. Hasiči prošli v průvodu Heřmanicemi, který zakončil slavnostní ceremoniál u zbrojnice. V rámci oslav připravili výstavu o historii sboru a také celodenní program. Zároveň byl poklepán základní kámen nové zbrojnice.

Generální ředitel hasičů ocenil modernizaci zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku

31. srpna 2023 13:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rekonstruovaná zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku nadchla generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky. Osobně si ji totiž přijel prohlédnout. A ocenil, že město do její modernizace investovalo 74,5 milionu korun. A za dalších 10 milionů pořídilo hasičům nový vůz.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Dnes 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkalo se s nimi v K-triu.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Muglinovské hasiče ocenil i generál Vlček, své kulaté výročí oslavili průvodem i medailemi
Vydáno 24. října 2023 16:40, Ostrava-Slezská Ostrava, Petr Kůdela
Dobrovolní hasiči v Ostravě-Muglinově oslavili 130 let od svého založení. Za celou éru vychovali mnoho kvalitních hasičů a hasiček, někteří z nich sloužili či dosud slouží jako profesionální hasiči.

Více než kilometr dlouhým průvodem od nové ke staré hasičské zbrojnici ve Švédské ulici a slavnostním zasedáním s předáváním ocenění dlouholetým členům i významným hostům z Ostravy a Polska oslavil sbor dobrovolných hasičů v Muglinově 130. výročí svého vzniku. Už čtyři roky se těší moderní stavbou své základny v Bohumínské ulici.

Zdeněk Gvuzď, starosta SDH Muglinov: Od roku 2019 sídlíme v nové hasičské zbrojnici. A chtěl bych poděkovat radnici v čele s naším starostou Richardem Verešem za to, jak se o nás starají. Dostali jsme teď nové zásahové přilby, nové zásahové oděvy, takže ta spolupráce mezi obvodem Slezská Ostrava a námi je stoprocentně super dobrá.
Vladimír Vlček, generální ředitel HZS ČR: Muglinov byl poněkud zvláštní, protože měl hasičárnu, která naprosto nevyhovovala a léta letoucí se hledalo umístění. Nakonec si myslím, že se našlo odpovídající umístění pro hasičskou zbrojnici, která je vlastně na křižovatce u ulice Hladnovské a u ulice Bohumínské. V tuto chvíli má jednotka sboru dobrovolných hasičů důstojné zázemí. Určitě je potěšující a jsem rád, že jsem byl pozván na 130. výročí založení sboru dobrovolných hasičů. Vážím si toho už jenom proto, že jsem občan Slezské Ostravy a Muglinova navíc.

Muglinovská jednotka sboru dobrovolných hasičů je předurčena na likvidaci bodavého hmyzu, proto drží každý rok pohotovost celkem 40 dnů. Také jezdí k požárům a technickým zásahům, připravena je i na případné povodně. Letos už má na kontě téměř 70 výjezdů. Úspěchy sbírají zdejší hasiči i v požárním sportu.

Zdeněk Gvuzď, starosta SDH Muglinov: Náš sbor čítá v letošním roce 100 členů, z toho máme v zásahové jednotce 17 hasičů celkem a dochází jedna hasička k zásahové jednotce. Disponujeme cisternovou automobilovou stříkačkou, dopravním automobilem a osobním vozidlem Roomster.

Na slavnostním setkání byli oceněni hasiči z družebního sboru dobrovolných hasičů z polského Grodiska i zástupci polské obce, zasloužilí hasiči a hasičky z Muglinova, třeba za několik desetiletí poctivé práce, i další hosté. Starosta Slezské Ostravy Richard Vereš obdržel medaili za vzornou spolupráci a stal se čestným členem sboru dobrovolných hasičů Muglinov. Náměstkyně ostravského primátora Dagmar Macháčková, generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Vladimír Vlček a ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Radim Kuchař obdrželi upomínkovou plaketu ke kulatému výročí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000039766/muglinovske-hasice-ocenil-i-general-vlcek-sve-kulate-vyroci-oslavili-pruvodem-i-medailemi