Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petr Kůdela

V Ostravě se opět předával Křišťálový kamínek za obětavou pomoc handicapovaným

6. října 2023 17:00 | Ostrava-město | Petr Kůdela

Křišťálový kamínek 2023 získaly čtyři nominované osobnosti a organizace. Akci pořádála Asociace TRIGON už posedmnácté. Oceňuje na ni lidi, kteří neváhají kdykoli a častokrát naprosto nezištně pomáhat těm, kteří se potýkají se svým zdravotním i psychickým postižením.

Děti se na Sovinci bavily malováním, dravci a šelmami, vyšlo jim i počasí

6. října 2023 14:30 | Bruntál | Petr Kůdela

Děti si vedle prohlídky interiérů užívaly hlavně malování na kamínky, sádrové odlitky či jejich obličeje. V rámci akce Sovinecké šelmování si vyzkoušely hebkost srstí některých šelem, odlévaly jejich stopy a dokonce si mohly pohladit klidnou sovu pálenou či poslušné káně.

Dětem mokro u kulturního domu v Muglinově nevadilo, zaujali je psi a kovbojové

3. října 2023 17:03 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Střelbu míčkem lakrosovou holí na branku a šípem do terče, skákání v pytlích, malování na obličej, hašení požáru auta, psi honící uprchlého vězně či kovbojové práskající bičem. To všechno mohli zažít malí i velcí návštěvníci Dětského dne ve Slezské Ostravě.

Vítězové Beskydské sedmičky se sblížili při sportu, běhat začali až v dospělosti

3. října 2023 16:52 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Zářným příkladem toho, že není nikdy pozdě na sportování, například i na déletrvající běh, jsou manželé Monika a Tomáš Přibylkovi z Koblova. Pravidelně běhat začali až v dospělosti, zhruba před 12 lety. Extrémní běh je dokonce dal dohromady a učí je vzájemné podpoře.

V charitním domě žije i nejstarší obyvatelka Slezské Ostravy, bylo jí už 102 let

3. října 2023 16:24 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Maximální počet šesti desítek klientů mají v současnosti na starosti pracovníci Charitního domu svatého Václava - Domova pokojného stáří v Ostravě-Heřmanicích. Protože jej zřizuje Charita Ostrava, je zde k dispozici nejen lékařská, ale i stálá duchovní služba.

Vinobraní na Slezské už nebude praskat ve švech, bude se stavět nový kulturní dům

26. září 2023 16:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Oblíbené vinobraní ve Slezské Ostravě už brzy nebude přeplněné. Ne však proto, že by o něj opadl každoroční zájem, ale bude se zde stavět nový a větší kulturní dům.

Autorce Hornických vdov zůstalo Ostravsko v srdci, jezdí sem i nadále z jižní Moravy

26. září 2023 16:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Autorka své literární prvotiny Hornické vdovy – Kamila Hladká – opět navštívila Ostravsko. Tentokrát nebyla jejím hlavním cílem obvyklá přátelská návštěva žen, reálných postav z knížky, ale autorské čtení ve Slezskoostravské galerii.

Ve vyprodaném Husově sboru znělo náročné italské baroko, opět jej využil festival

26. září 2023 16:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Husův sbor v Jeronýmově ulici, stojící jen několik desítek kroků nad radnicí ve Slezské Ostravě, se opět ochotně propůjčil pro koncert italského baroka v rámci renomovaných hudebních festivalů.

Radnicí zněly hity na klasických nástrojích, lidé si s nimi zpívali Cohenovo Hallelujah

19. září 2023 20:29 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Obřadní síň slezskoostravské radnice se opět po prázdninách zaplnila zájemci o koncertní vystoupení. Tentokrát se zde představila čtyřčlenná formace mladých hudebníků z Prahy a Brna RB:Boys, která na nástrojích klasické hudby bravurně zahrála notoricky známé filmové a popové melodie.

Energická malířka od "Sýkoráku" vystavuje sci-fi, zakládá galerie a pomáhá mladým umělcům

19. září 2023 17:33 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Slezskoostravská galerie doslova praskala ve švech při vernisáži malířky Rosany de Montfort. Šest desítek jejích fantazijních obrazů zobrazuje člověka, měnícího se v kyborga, spoušť a smutek kvůli přetechnizovanému světu.

Komerční sdělení více

Sváteční středa na kole: projeďte si novou trasu Valachy mana s Terezou Tvarůžkovou

BYSTŘIČKA – Oblíbený Valachy man už se blíží a sportovce letos opět čekají novinky. Trasa oblíbeného triatlonového závodu, který se uskuteční v závěru června u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku, dozná změn a zájemci se s nimi mohou seznámit ve středu 8. května při organizované projížďce s bikerkou Terezou Tvarůžkovou. Tato úspěšná sportovkyně a závodnice na horském kole se letos stala spoluautorkou cyklistické části závodu.

Podcast FNO: Návrat černého kašle

Lékaři Kliniky infekčního lékařství stále častěji řeší diagnózy, se kterými se nesetkali několik desetiletí. Například černý kašel. Několik dospělých dokonce na čas upoutal na nemocniční lůžko. Odkud je jeho název a jaké jsou příznaky? Proč se vrátily nemoci, o kterých jsme si mysleli, že už jsou vymýcené? O tom všem, i o mýtech spojených s očkováním těhotných, je podcast se staničním lékařem kliniky MUDr. Petrem Širůčkem.

Horská služba Beskydy „narazila“ soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva Radegast, která byla stočená z ležácké tanku pojmenovaného na její počest.


Turecká Alanya: plážové lehárko i dobrodružné výlety

Alanya je oblíbená dovolenková destinace, kde zažijete relax na nejkrásnějších tureckých plážích i dobrodružné výlety. Pro její jedinečný půvab se jí říká perla Turecké riviéry. Toto úžasné místo ve Středozemním moři vás potěší zlatavými písečnými plážemi, rozmazlí skvělou kuchyní, ohromí jedinečnou přírodou, útesy a horami a nadchne antickými památkami. Podívejte se, jaká kouzelná zákoutí tady návštěvníci nejvíce vyhledávají.

Český Bazar - Online inzerce zdarma

Český Bazar je nově vzniklá online inzerce zdarma pro soukromé i firemní účely. Inzerci založil v roce 2023 její majitel, Jaroslav Průcha z Čeladné, s cílem nabídnout soukromou i komerční inzerci na jednom místě.

OZO Ostrava chystá Green swap = výměnu rostlin a workshop Mozaikový květináč 2024

V úterý 14. 5. 2024 se naše Reuse centrum Ostrava zbarví do zelena. Od 14 hodiny v něm totiž bude probíhat oblíbený GREEN SWAP alias VÝMĚNA ROSTLIN. Přijďte si s námi zaswapovat pokojové, balkonové i venkovní rostliny. A dále také semínka a sazenice zeleniny, bylin i květin. Rostliny k výměně můžete přinášet od rána, vyměňovat je začneme od 14 do 18 hodiny.

FN Ostrava spoluorganizovala 1. konferenci dětských sester

Historicky první konference dětských sester, kterou spolupořádala FN Ostrava se Střední zdravotnickou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou v Ostravě, nabídla celkem 15 odborných přednášek. Všech 150 míst v konferenčním sále Výstaviště Černá louka Ostrava bylo zaplněných do posledního místa.

Dolní Vítkovice se během hokejového mistrovství změní z DOV na FANDOV

Mezinárodně známý areál Dolní Vítkovice (DOV), který je industriální perlou Ostravy, se zapojí do dění okolo MS v hokeji. Od 10. do 23. května se z DOV stane takzvaný „FANDOV“. (Pozor, nikoli fanzóna.) „V Dolních Vítkovicích bude jedno ze záchytných parkovišť, hokejoví fanoušci tak mohou strávit čas před nebo po zápasech i u nás, program pro ně máme připravený,“ říká ředitelka DOV Renata Červená.

Více