Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Známky Regionální potravina roku jsou rozdány

Celý MS kraj |

Regionální potraviny letošního roku jsou vybrány. Hodnotitelská komise vybírala z necelé stovky masných, pekařských nebo nápojových produktů od 29 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. Značku regionální potravina letos nově získalo 11 produktů.

Soutěž je projektem ministerstva zemědělství a má podpořit malé a střední zemědělce a producenty potravin v Česku. Letos už proběhla po desáté a značku Regionální potravina si vysloužil například Hlavnický tvaroh z farmy, Trvanlivé tyčinky CIBULOVÉ, Libavský MED KVĚTOVÝ, Větrník s čokoládovou polevou-bez lepku, Zelí s jablky a křenem a také FARMÁŘSKÉ Brambůrky česnekové. Značek bylo ale uděleno daleko více a samotní hodnotitelé přiznali, že kvalita výrobků byla velmi vysoká.

“Letošní ročník byl jiný v tom, že se přihlásilo dost nových výrobců, kteří se jindy nehlásili.

My, jako koordinátoři, je propagujeme, jezdíme na 16 ochutnávek, kde dáváme veškeré výrobky ochutnat, lidé se mohou s výrobci setkat, vydáváme propagační materiály. Slavnostní vyhlášení proběhne na akci Jak šmakuje Moravskoslezsko,” řekl Lukáš Vacek, koordinátor soutěže Regionální potravina MS kraje.

Všechny produkty přihlášené do soutěže musí splnit několik podmínek. Především je nutné, aby 70 procent z výrobku tvořily místní suroviny a ta základní musí být tuzemského původu.

Letos bylo úspěšných 11 výrobků. Čtyři roky se budou pyšnit značkou regionální potravina.

“Výběr byl skutečně těžký, protože naši výrobci se každý rok zlepšují a není to jen o chutí, ale i o kvalitě a o použitých surovinách, obalech a výrobě. Myslím, že komise se svého úkolu zhostila velmi dobře a vybrali jsme to nej,” okomentovala kvalitu přihlášených výrobků Jarmila Uvírová (ANO), náměstkyně hejtmana.

Výrobky soutěží v devíti kategoriích, od masných výrobků, přes cukrářské, pekařské, alkoholické a nealkoholické nápoje, mléčné výrobky...až po ovoce a zeleninu v čerstvé nebo zpracované formě. Z devíti kategorií nebyla vyhlášena jen jedna, a to kategorie masných trvanlivých výrobků. Tři produkty získaly cenu hejtman MS kraje.

“Co mi utkvělo na jazyku, tak to byl Skřečoňský žabák, bylo to oceněné pivo ve své kategorii  a na druhém místě se umístila dvanáctka polotmavý ležák Skřečoňský žabák,” řekla s úsměvem náměstkyně hejtmana Uvírová.

“Je to jedenáctka světlá, hořká, hluboce prokvašená. Tím, že jsme už nějakou dobu na trhu, tak už nás zná hodně lidí, takže pomalu rozšiřujeme a prodává se víc a víc,” řekl David Janoszowski, spolumajitel pivovaru Skřečoňský žabák.

Cenu hejtmana získal v kategorii Pekařské výrobky Ovesný hrníček s jablky a skořicí BEZ LEPKU od společnosti SEMIX PLUSO.

“To je prakticky cereální pochoutka, taková dobrota. Je to sypká směs, kterou smícháte s vodou, dáte do mikrovlnné trouby v hrníčku za tři minuty upečete velice chutnou bábovičku. Sledujeme, že roste sortiment kaší. Lidé mají rádi kaše, zvykají si na ně, takže toto je taková alternativa k ovesné kaši, protože ten hrníček je ovesný, je bezlepkový a chutná skvěle,” okomentovala výrobek Gabriela Salichová, marketingová ředitelka SEMIX PLUSO, s.r.o.

Regionální potraviny se v Česku vybírají už od roku 2010. Cílem je propagovat kvalitní pokrmy českých výrobců. Letošní vítězové budou vyhlášeni na akci Jak šmakuje MS 10. srpna v Karlově Studánce.

Nahlásit chybu


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

EKO MAGAZÍN: Známky Regionální potravina roku jsou rozdány
Vydáno 6. června 2019 13:11, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Regionální potraviny letošního roku jsou vybrány. Hodnotitelská komise vybírala z necelé stovky masných, pekařských nebo nápojových produktů od 29 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. Značku regionální potravina letos nově získalo 11 produktů.

Soutěž je projektem ministerstva zemědělství a má podpořit malé a střední zemědělce a producenty potravin v Česku. Letos už proběhla po desáté a značku Regionální potravina si vysloužil například Hlavnický tvaroh z farmy, Trvanlivé tyčinky CIBULOVÉ, Libavský MED KVĚTOVÝ, Větrník s čokoládovou polevou-bez lepku, Zelí s jablky a křenem a také FARMÁŘSKÉ Brambůrky česnekové. Značek bylo ale uděleno daleko více a samotní hodnotitelé přiznali, že kvalita výrobků byla velmi vysoká.

“Letošní ročník byl jiný v tom, že se přihlásilo dost nových výrobců, kteří se jindy nehlásili.

My, jako koordinátoři, je propagujeme, jezdíme na 16 ochutnávek, kde dáváme veškeré výrobky ochutnat, lidé se mohou s výrobci setkat, vydáváme propagační materiály. Slavnostní vyhlášení proběhne na akci Jak šmakuje Moravskoslezsko,” řekl Lukáš Vacek, koordinátor soutěže Regionální potravina MS kraje.

Všechny produkty přihlášené do soutěže musí splnit několik podmínek. Především je nutné, aby 70 procent z výrobku tvořily místní suroviny a ta základní musí být tuzemského původu.

Letos bylo úspěšných 11 výrobků. Čtyři roky se budou pyšnit značkou regionální potravina.

“Výběr byl skutečně těžký, protože naši výrobci se každý rok zlepšují a není to jen o chutí, ale i o kvalitě a o použitých surovinách, obalech a výrobě. Myslím, že komise se svého úkolu zhostila velmi dobře a vybrali jsme to nej,” okomentovala kvalitu přihlášených výrobků Jarmila Uvírová (ANO), náměstkyně hejtmana.

Výrobky soutěží v devíti kategoriích, od masných výrobků, přes cukrářské, pekařské, alkoholické a nealkoholické nápoje, mléčné výrobky...až po ovoce a zeleninu v čerstvé nebo zpracované formě. Z devíti kategorií nebyla vyhlášena jen jedna, a to kategorie masných trvanlivých výrobků. Tři produkty získaly cenu hejtman MS kraje.

“Co mi utkvělo na jazyku, tak to byl Skřečoňský žabák, bylo to oceněné pivo ve své kategorii  a na druhém místě se umístila dvanáctka polotmavý ležák Skřečoňský žabák,” řekla s úsměvem náměstkyně hejtmana Uvírová.

“Je to jedenáctka světlá, hořká, hluboce prokvašená. Tím, že jsme už nějakou dobu na trhu, tak už nás zná hodně lidí, takže pomalu rozšiřujeme a prodává se víc a víc,” řekl David Janoszowski, spolumajitel pivovaru Skřečoňský žabák.

Cenu hejtmana získal v kategorii Pekařské výrobky Ovesný hrníček s jablky a skořicí BEZ LEPKU od společnosti SEMIX PLUSO.

“To je prakticky cereální pochoutka, taková dobrota. Je to sypká směs, kterou smícháte s vodou, dáte do mikrovlnné trouby v hrníčku za tři minuty upečete velice chutnou bábovičku. Sledujeme, že roste sortiment kaší. Lidé mají rádi kaše, zvykají si na ně, takže toto je taková alternativa k ovesné kaši, protože ten hrníček je ovesný, je bezlepkový a chutná skvěle,” okomentovala výrobek Gabriela Salichová, marketingová ředitelka SEMIX PLUSO, s.r.o.

Regionální potraviny se v Česku vybírají už od roku 2010. Cílem je propagovat kvalitní pokrmy českých výrobců. Letošní vítězové budou vyhlášeni na akci Jak šmakuje MS 10. srpna v Karlově Studánce.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000016272/eko-magazin-znamky-regionalni-potravina-roku-jsou-rozdany