Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Bruntálské setkání otužilců se nemohlo konat, jeho tradice však přesto nezanikla

Bruntál |

Již počtrnácté měl letos proběhnout další Bruntálský krystalek, setkání otužilců na Kobylím rybníce v centru města. Bohužel kvůli vládním omezením shromažďování letošní ročník oficiálně nemohl být organizován. Jeho tradice však díky dálkovému plavci a zakladateli setkání Pavlu Poljanskému přesto nezanikla.

V loňském roce na třináctém ročníku setkání otužilců lemovaly břehy rybníka stovky diváků a v rybníce si zaplavalo 18 otužilců. Letos Kobylí rybník bohužel zel prázdnotou. Pavel Poljanský přesto z Prahy do bruntálské ledové vody dorazil.

Pavel Poljanský, dálkový plavec a zakladatel akce: „No tak přišel jsem udržet tradici Bruntálského krystalku.“

Pavel Poljanský je také velkým propagátorem otužování, které, jak sám tvrdí, mu pomohlo vyhnout se nákaze koronavirem. Teplota vody v rybníce byla 3 stupně, teplota vzduchu o stupeň nižší.

Pavel Poljanský, dálkový plavec a zakladatel akce: „Ale pro mě je důležité to, že jsem se tady zase po roce ukázal, sice je to bez diváků, hlavně bez těch spolubojovníků, kteří se mnou měli odvahu do vody lozit.“

V současné době dálkový plavec nemůže moc trénovat a věnuje se tedy studiu pedagogiky, kde právě promoval.

Pavel Poljanský, dálkový plavec a zakladatel akce: „Tak snažím se připravovat v rámci studia v oblasti speciální pedagogiky a práce s dětmi při práci v metru v nočních směnách. Co se týče sportovního vyžití, tak mě koronavirus trošku zaskočil, asi tak jako všechny ostatní, protože se uzavřela veškerá sportoviště pro ty, kdo nejsou profesionálové, nemůžu se stýkat třeba s oddílem karate nebo Take-wondo, kam jsem chodil pravidelně, takže jsem v době korony nabral asi 10 kilo.“

Vzkaz Pavla Poljanského Bruntálu je tedy jasný.

Pavel Poljanský, dálkový plavec a zakladatel akce: „Prozatím jsme to udrželi, tak já doufám, chtěl bych vzkázat občanům Bruntálu, že je mi tady bez nich smutno a že bych byl rád, kdybychom se tady příští rok sešli tak, jak jsme se tady scházeli v předchozích letech v tom počtu a v té dobré náladě. Přeju hezkej novej rok.“

Nezbývá než s Pavlem Poljanským prohlásit: Ať žije 15. ročník Bruntálského krystalku v roce 2021.

Nahlásit chybu


K tématu

Více než 20 otužilců si dalo opět dostaveníčko na Boží hod na Bruntálském rybníce

1. ledna 2024 14:49 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálský krystalek je již tradiční povánoční akcí otužilců. Na Kobylím rybníce v centru města se jich letos sešlo rna 17. ročníku rekordních dvaadvacet. Vyzkoušet si plavání v chladné vodě přijeli otužlci z celého regionu, největší účast měla jako každoročně, delegace ze Staré Vsi.

Otužilci Frýdek-Místek zahájili sezónu, přidat se k nim může každý

5. října 2023 16:14 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Do vody jdou za každého počasí a naplánovaná setkání nikdy neruší. Otužilci Frýdek-Místek jsou největší skupina v České republice. Nyní oficiálně zahájili otužileckou sezónu. Scházet se budou pravidelně a rádi mezi sebou přivítají i nové členy, kterým ochotně se vším poradí.

Na bruntálském Kobylím rybníce se na Boží hod opět sešli otužilci, letos jich bylo přes 20

1. ledna 2024 17:19 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntálský krystalek je již tradiční povánoční akcí otužilců. Na Kobylím rybníce v centru města se jich letos sešlo rna 17. ročníku rekordních dvaadvacet. Vyzkoušet si plavání v chladné vodě přijeli otužilci z celého regionu. Největší účast měla jako každoročně skupina ze Staré Vsi.


Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Kniha očima pamětníků „K poslední šichtě – Zdař Bůh!“ mapuje důlní neštěstí před 100 lety

V pátek 12. dubna 2024, v den stého výročí ničivé exploze v Dole Gabriela byla v Karviné slavnostně pokřtěna kniha, která očima pamětníků mapuje nejen tuto ale i další, největší důlní katastrofu na Karvinsku, při které zahynulo 235 horníků.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Aktivní senioři uspořádali ve Frýdku-Místku turnaj v badmintonu

Sportem předcházejí krizi středního věku. Takové je pořekadlo seniorů ve spolku Aktivní senioři Frýdek-Místek. Aktuálně mají za sebou třetí ročník turnaje v badmintonu, který měl tradičně velký úspěch. Desítky seniorů mezi sebou s velkým nasazením soupeřili o medaile a nejlepší umístění.

Za srážení lidí čeká bezdomovce vězení. 69letá seniorka spadla dokonce na koleje

Včera 10:44 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Otřesný případ agresivity řeší v těchto dnech ostravští policisté. Opilý bezdomovec se zcela bezdůvodně vrhal na kolemjdoucí na Svinovských mostech a srážel je na zem. Téměř 70letá žena dokonce skončila v kolejišti.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Včera 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

14. dubna 2024 19:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Poslední halový turnaj ve futsale před začátkem fotbalové sezóny v Bruntále

7. dubna 2024 11:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Každému začátku předchází i nějaký konec. Jarní začátek fotbalové sezóny znamenal i v Bruntále konec zimních halových zápasů. Poslední turnaj ve futsale, který byl i přípravou na letní velkou kopanou, se odehrál v místní sportovní hale.

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále

31. března 2024 17:06 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Na bruntálském zámku proběhl velký velikonoční jarmark s kulturním programem

31. března 2024 0:28 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Navštívíme zámek v Bruntále, kde jeho provozovatel - Muzeum Bruntál připravil reprezentativní velikonoční jarmark. Již od ranních hodin se tady scházeli jednotlivci i celé rodiny. Jarmark proběhl v exteriérech zámku, nádvoří a přilehlých prostorách.

Právě byla zahájena přístavba nového Centrálního urgentního příjmu v krnovské nemocnici

27. března 2024 17:49 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Krnovskou nemocnici s krajskou působností čeká v následujících týdnech významná investice v oblasti příjmu pacientů. Půjde o přestavbu urgentního příjmu, který ve stávající podobě funguje 20 let a přestává již nemocnici stačit.

Tradiční Velikonoční jarmark zaplnil centrum Bruntálu a přilákal děti i dospělé

25. března 2024 10:41 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Veřejná prostranství, náměstí, hrady a zámky v celé zemi v současnosti žijí velikonočními jarmarky. Jejich úroveň a bohatost vždy závisí na partnerech, kteří se na pořádání podílejí. V Bruntále přivítalo všechny bohatě vyzdobené náměstí a plno atrakcí.

Bruntálské setkání otužilců se nemohlo konat, jeho tradice však přesto nezanikla
Vydáno 26. prosince 2020 14:08, Bruntál, Karel Soukop
Již počtrnácté měl letos proběhnout další Bruntálský krystalek, setkání otužilců na Kobylím rybníce v centru města. Bohužel kvůli vládním omezením shromažďování letošní ročník oficiálně nemohl být organizován. Jeho tradice však díky dálkovému plavci a zakladateli setkání Pavlu Poljanskému přesto nezanikla.

V loňském roce na třináctém ročníku setkání otužilců lemovaly břehy rybníka stovky diváků a v rybníce si zaplavalo 18 otužilců. Letos Kobylí rybník bohužel zel prázdnotou. Pavel Poljanský přesto z Prahy do bruntálské ledové vody dorazil.

Pavel Poljanský, dálkový plavec a zakladatel akce: „No tak přišel jsem udržet tradici Bruntálského krystalku.“

Pavel Poljanský je také velkým propagátorem otužování, které, jak sám tvrdí, mu pomohlo vyhnout se nákaze koronavirem. Teplota vody v rybníce byla 3 stupně, teplota vzduchu o stupeň nižší.

Pavel Poljanský, dálkový plavec a zakladatel akce: „Ale pro mě je důležité to, že jsem se tady zase po roce ukázal, sice je to bez diváků, hlavně bez těch spolubojovníků, kteří se mnou měli odvahu do vody lozit.“

V současné době dálkový plavec nemůže moc trénovat a věnuje se tedy studiu pedagogiky, kde právě promoval.

Pavel Poljanský, dálkový plavec a zakladatel akce: „Tak snažím se připravovat v rámci studia v oblasti speciální pedagogiky a práce s dětmi při práci v metru v nočních směnách. Co se týče sportovního vyžití, tak mě koronavirus trošku zaskočil, asi tak jako všechny ostatní, protože se uzavřela veškerá sportoviště pro ty, kdo nejsou profesionálové, nemůžu se stýkat třeba s oddílem karate nebo Take-wondo, kam jsem chodil pravidelně, takže jsem v době korony nabral asi 10 kilo.“

Vzkaz Pavla Poljanského Bruntálu je tedy jasný.

Pavel Poljanský, dálkový plavec a zakladatel akce: „Prozatím jsme to udrželi, tak já doufám, chtěl bych vzkázat občanům Bruntálu, že je mi tady bez nich smutno a že bych byl rád, kdybychom se tady příští rok sešli tak, jak jsme se tady scházeli v předchozích letech v tom počtu a v té dobré náladě. Přeju hezkej novej rok.“

Nezbývá než s Pavlem Poljanským prohlásit: Ať žije 15. ročník Bruntálského krystalku v roce 2021.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000023416/bruntalske-setkani-otuzilcu-se-nemohlo-konat-jeho-tradice-vsak-presto-nezanikla