Rybáři mají v prosinci své žně. Nic ale není zadarmo. Arktická zima jim práci nesmírně stěžuje.
Dalibor Vojkovský, Rybářství Tylov: "Proti mrazu se nedá dělat nic, je to přírodní živel. Musíme neustále sledovat průtok vody do rybárny, musíme hlídat přítoky a odtoky, aby voda mohla volně proudit žlaby, kde se ryby chovají. To vyžaduje sledovanost 24 hodin denně, protože při větších mrazech tříšť ucpává vpustě, takže jede o takovou 24 hodinovou směnu."
K Vánočním svátkům v českých zemích patří kapr s bramborovým salátem stejně neodmyslitelně, jako k velbloudovi hrby. Nejen kapr je ale ryba. Labužníci si letos mají opravdu z čeho vybírat.
Tereza Vojkovská, Rybářství Tylov: "Lidé si mohou koupit pstruhy duhové, sivena amerického nebo amura, kapříka, lína, potom sumce, tolstolobika, štiku. Jako letošní novinku máme jesetera. Jeseter j podobný jako candát, má méně kostí a dá se připravovat jako filet."
Dobrá zpráva potěší a zahřeje, takže: Ceny ryb se oproti loňsku nijak výrazně nezměnily.