Ovčáci v Jelení pečují o jedno z největších chovných stád ovcí v celé České republice. Ani na Valašsku taková stáda ani zdaleka nejsou běžná.
Petr Sedláček, zootechnik, vrchní ovčák: "Jehňata bahníme od začátku února, takže za posledních 14 dní máme přírůstek kolem 300 jehňat a je to asi polovina daného množství. Vyžaduje to, aby ovečky byly v dané kondici v době toho bahnění a tím pádem měly dostatek mlíka a tím pádem mohly toto jehně uživit."
Ovečky a jehňata vyžadují stálou péči. Bez nadsázky je možné říci, že je potřeba o ně pečovat s láskou.
Barbora Krištofová, ošetřovatelka ovcí: „Odtučňovací kůra, nemusím chodit do fitka. Příde na to, někdy je to lehké, někdy těžké."
Petr Sedláček, zootechnik, vrchní ovčák: "Ovečky po obahnění se zavírají do kotečků, které oddělí matku s jehňaty, aby ty jehňata si přivykly. Pak dostanou ušní známky, napíšou se původy od jednotlivých matek a dávají se do větších skupin, ve kterých budou až do jara, kdy budou vyhnány na pastvu."
V chovu ovcí a vlastně všeho dobytka však není místo na jakýkoliv sentiment. Ovce se v dnešní době chovají především na maso. Většina skopového míří na export, u nás o ně není zájem. Například Italové jsou ale opravdoví fajnšmekři.