Hřiby, kozáci, růžovky, holubinky a další druhy hub rostou jako o závod. Tato houbová exploze má ale své příčiny.
Anketa, houbaři: 1. „Jak je vidět, tak rostou ve velkém, asi vypukla houbařská sezóna. Já nechodím daleko, jenom tak zkraje strašně rád mám houby a rád je sbírám." 2. „Houby teď zrovna začaly růst. Teďko přišel takový boom, to znamená praváky, potom růžovky a másláky. Houby budou hlavně na vaječinku a potom na zimu do slaného nálevu." 3. „Je toho všude šíleně. Já to rozdávám, mě baví chodit po lese a potom to rozdám. Sbírám hlavně praváky, ale hodně taky růžovky, protože to je absolutně nejchutnější houba no a pak kuřátka, křemenáče, ale holubinky ne."
Miroslav Mlčúch, amatérský mykolog: „Různé druhy hub v tomto období rostou, protože zrovna teď je souhra všech okolností pro to, aby mohly růst. Jak to bude vypadat dále, to se uvidí, záleží především na počasí a na tom, jaké podmínky pro růst hub nastanou."
Lidé houby sbírají v naprosté většině z prozaického důvodu, aby si na nich pochutnali. Měli by ale být opatrní, otravy houbami stály už nejeden lidský život.
Anketa, houbaři: 1. „Houby obalujeme a smažíme, děláme z nich také smaženici." 2. „Z hub děláváme smaženici a omáčku, dáváme je do polévky, taky je sušíme. Usušené houby pomelu a dávám je pak do omáčky a polévky. Praváky mám strašně ráda, a ještě raději je vidím, než jím." 3. „Houby sušíme. Sbíráme jen to, co známe, růžovky, suchohřiby, praváky, holubinky."
Potřebné informace o houbách najdou zájemci v odborné literatuře a dnes hlavně na internetu. Mykologická poradna je v Moravskoslezském kraji pouze jedna a to v Ostravě. Ta má navíc otevřeno pouze každé sudé pondělí.