Brouci nebo červi na talíři jsou pro mnohé lidí zatím stále něco nepředstavitelného.
Anketa, návštěvníci přednášky: 1. "Určitě jsme sem přišly, protože nás to zajímá. Je to taková vymoženost, že díky přírodě se dá něco jinačího konzumovat, než to, na co jsme zvyklí, chleba a tak." 2. "Já nevím, já spíš ze zvědavosti jsem přišla. Jestli si něco zobnu, to nevím." 3. "Já určitě ne. Myslím, že by mi to nechutnalo."
Hmyz ale v minulosti byl a na mnoha místech na světě pořád ještě je, důležitou složkou lidské výživy. Má to své opodstatnění.
Marie Borkovcová, Mendelova univerzita Brno: "Hmyz má opravdu, alespoň ty druhy, u kterých jsme dělali rozbory, mají natolik kvalitní složení, tolik esenciálních aminokyselin, tolik kvalitních tuků, že mohou být doplňkem výživy pro člověka i v Evropě."
Hmyz pro kulinářské účely není možné sbírat ve volné přírodě. Ta je u nás dnes natolik znečištěná, že bychom si mohli přivodit vážné zažívací potíže.
Vladimír Fišer, Mendelova univerzita Brno: "My ho máme od chovatelů, od ověřených zdrojů, ale i v tomto případě s tím hmyzem pracujeme. Tři dny ho chováme v krabici, kde ho krmíme ověřenou stravou, nedáváme mu nic, co bychom sami nejedli a pak ho necháme tři dny vyhladovět, aby se vyčistily střeva a pak s tím můžeme pracovat."
I zapřísáhlí milovníci klasické kuchyně po ochutnání připustili, že dobře připravený hmyz může být skutečnou lahůdkou.
Marie Borkovcová, Mendelova univerzita Brno: "Já mám svoji lahůdku, ale ta je jenom někdy k mání. To jsou kukly malých moučných červů, když se jen tak opraží na másle a osolí."
Anketa, návštěvníci přednášky: 1. "Dobrý." 2. "Mně to chutná, já jsem asi nějaká zvláštní, ale jo, i kolegyni to chutná." 3. "Docela dost, myslela jsem si že to bude horší." 4. "Dobrý to bylo." 5. "Výborný." 6. " No, musím to zkusit." 6. "Poprvé, ale je to dobré." 7. "Když je házíte do té vařící vody, tak je to krutý. Píšu si všechno, co mě zajímá, abych to mohla poslat dál." 8. "Já jsem neochutnala, přiznám se bez mučení, ale beru to synovi na ochutnání, ať si dá."
Ještě jedna věc by měla zájemce o hmyzí kuchyni varovat před sbíráním hmyzu ve volné přírodě. Některé druhy, třeba mravenci, jsou přísně chráněné.