Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na SŠ gastronomie ve Frýdku-Místku proběhl Podbeskydský Ještěr

Frýdek-Místek |

Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb uspořádala regionální soutěž pro žáky oboru Cukrář. Mladí cukráři měli upéct dort na libovolné téma. Jak soutěž probíhala a kdo se stal jejím vítězem, prozradí reportáž.

Ve Frýdku-Místku se uskutečnila regionální soutěže Podbeskydský Ještěr pro žáky oboru Cukrář, který uspořádala Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb.

“Je to čtvrtý ročník Podbeskydského Ještěra. Začínali jsme regionální soutěží a dneska už jsme ve fázi celostátní soutěže. Děláme to z toho důvodu, protože podporujeme právě kreativnost toho oboru, aby žáci mohli soutěžit a aby si to taky mohli užít, protože je to den pro ně,” řekl ředitel SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve F-M Lukáš Smutný

Soutěžící měli připravit slavnostní dort libovolného tvaru na volné téma. Jejich práci i její výsledek hodnotila tříčlenná odborná porota, které předsedala Eliška Dernerová, předsedkyně brněnské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

“Je to jednodenní soutěž pro juniory. Je to úžasná věc. Během časového limitu pět hodin vytvoří dort, který tady potom prezentují. A abychom naplnili všechny smysly, máme ještě i vzoreček na ochutnání. Je tam nastavena váha slavnostního dortu. Letošní rok jsme zvolili bez nějakého tématu, aby byla větší rozmanitost, plus malý ochutnávkový dortík,” uvedla komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR Eliška Dernerová.

Letošní ročník soutěže byl rekordní co do počtu zúčastněných škol. Přihlásilo se dvanáct soutěžících a díky například účastníkům z Přerova, Prostějova, Olomouce a Znojma soutěž překonala regionální rozměr.

Anketa, účastníci soutěže: 1. “Já vytvářím pivoňku z jedlého papíru a doufám, že to bude vypadat hezky. Mělo by to být takové jarní a veselé.” 2. “Bude to Dívka z obrazu. Dám do rámu dort a okolo ho dozdobím lučními květy. Napadlo nás to podle šablony, tak jsme si řekli, že to zkusíme a uvidíme.”

Se Střední školou gastronomie, oděvnictví a služeb spolupracuje také město Frýdek-Místek, podívat se na soutěžící proto přišli i zástupci jeho vedení.

“Já jsem rád, že a území města Frýdku-Místku máme školy, mezi které patří i Střední škola gastronomie, která například pomocí soutěží propaguje řemesla. Ne nadarmo se říká, že řemeslo má zlaté dno, a myslím si, že v dnešní době to platí dvojnásob. Jsem velice rád, že máme dobrou spolupráci s místní gastroškolou, máme několik rozjednaných projektů a jedním z nich by mohlo být využití místní kavárny Radhošť, jako právě takový showroom místní školy, kde by propagovala místní cukrářské výrobky,” řekl náměstek primátora města Frýdku-Místku Pavel Machala.

“Já myslím, že je dobře, že ty soutěže jsou. Opravdu to popularizuje a hlavně ty děti mají možnost si prakticky vyzkoušet to, v čem mohou být potom v životě dobré, takže tady konkrétně, jestli jsou to cukráři a pečou dorty, tak si mohou vyzkoušet, jak ten jejich dort bude vypadat, co na něj potom řeknou jejich kolegové, co řekne veřejnost, takže opravdu to má už velmi blízko k praxi a odtamtud už se jen naučit, jak to potom prodat,” sdělil náměstek primátora města Frýdku-Místku Karel Deutscher.

Vítězkou čtvrtého ročníku se stala studentka pořádající školy Alena Matulová se svým dortem Vítání jara, která tak obhájila své loňské prvenství. Druhou příčku obsadila Miroslava Směšná ze Střední odborné školy obchodu a služeb Olomouc. Tématem jejího dortu byla Dívka z obrazu. Třetí místo patří Veronice Králové z Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm. Všichni soutěžící obdrželi věcné ceny, účastnické listy a vítězové navíc diplomy.

Nahlásit chybu


Ostrava připravuje rekonstrukci krematoria a smuteční síně. Pece ale po celou dobu pojedou

Přípravy na komplexní rekonstrukci krematoria v Ostravě běží na plné obrátky. Nový vzhled budovy vzešel s architektonické soutěže a je podobný současné stavbě. V průběhu rekonstrukce se budou muset smuteční obřady konat jinde, provoz pecí bude ale částečně zachován.

Mošnovská průmyslová zóna získala významného nájemníka - BMW Group

Známá německá společnost BMW Group míří do MS kraje. Společným symbolickým zasazením tří českých lip byla zahájena výstavba špičkového logistického centra v Ostrava Airport Multimodal Parku u Letiště Leoše Janáčka v Mošnově.

Noc kostelů otevře i některé novojičínské církevní stavby

Novojičínské farnosti se připojí k Noci kostelů. Římsko-katolická církev otevře chrám Nanebevzetí Panny Marie, evangelíci zvou do sborového domu a jeho zahrady v Janáčkových sadech.

Halda Ema bude přístupnější. Stezky na vrchol budou zpevněny

15. května 2025 10:31 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Halda Ema láká turisty výhledem i ojedinělým dýmajícím podložím. Ostrava ji nyní upraví pro větší komfort a jednodušší přístup návštěvníků na její vrchol. Zásahy ale musí zachovat její jedinečný charakter i cenný ekosystém.

Dětem ze Slatiny se představily složky IZS, v závěru školáci hasili školu

Požár školy hasili žáci Základní školy ve Slatině. Byla z papíru a hořela v rámci ukázky složek integrovaného záchranného systému.

Dospělí čtenáři mají pauzu, v novojičínské knihovně začíná oprava podlah

Knihovna v Novém Jičíně, respektive její dospělé oddělení, bude měsíc uzavřeno. Důvodem je plánovaná oprava parketové podlahy. Ta je v domě z roku 1910, který je kulturní památkou, stále původní.

Dětská trasa zámkem vede po stopách skřítků, odkazují na dávné obyvatele

Příběh zámku v Nové Horce ožívá i pomocí hádanek a tajemných obyvatel. Pohádkový okruh nazvaný Skřítci na zámku je určen dětem, s historií barokního panství se seznámí formou hry a vlastní interakce.

V Opavě havaroval senior, první pomoc mu poskytli náhodně projíždějící hasič a policistka

15. května 2025 13:12 | Opava | Lukáš Zavadil

Krátce před půl osmou ráno došlo v opavské části Komárov k nehodě, při níž řidič osobního vozu Škoda Octavia sjel mimo vozovku do příkopu. Jako první mu pomohli policistka a hasič, kteří náhodou projížděli kolem – a to hned po své 24hodinové směně. Muž byl převezen do nemocnice, příčinou nehody mohla být zdravotní indispozice.

Policisté cvičně zasahovali při simulaci střelby v budově soudu

15. května 2025 12:32 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

V budově soudu v Novém Jičíně bylo slyšet střelbu a volání o pomoc, ovšem jako součást taktického cvičení policie a dalších složek integrovaného záchranného systému. Eliminovat střelce a vynést zraněné se podařilo do dvou hodin.

Krajská ekosoutěž Zlatý list v Břidličné přivítala již svůj 53. ročník

Včera 9:28 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Obdivuhodnou tradici má krajská ekologická soutěž Zlatý list v Břidličné. Právě proběhl již její třiapadesátý ročník. Klání desítek škol a stovek soutěžících je stále oblíbenější a prezentuje obdivuhodné odborné znalosti přírody a krajiny Jeseníků.

Frýdek-Místek postupně revitalizuje vnitroblok ulic Nádražní a třídy TGM

Pokračují úpravy vnitrobloku mezi ulicí T. G. Masaryka a Nádražní naproti novému sídlu městské policie ve Frýdku-Místku. V první etapě se opravila kanalizace a nyní se postupně řeší úprava venkovních ploch, parkování a prostor pro odpočinek obyvatel. Město reaguje na jejich podněty a plánuje i další úpravy.

Po jarní výsadbě přibyly ve Frýdku-Místku další stovky stromů a keřů

Ve Frýdku-Místku byla dokončena jarní výsadba zeleně. Pracovníci technických služeb vysadili více než sto stromů a přes 1100 keřů. Nové dřeviny teď zdobí parky, ulice i sídliště po celém městě. Cílem výsadeb je zlepšovat kvalitu ovzduší, estetiku i funkci veřejného prostoru.

Frýdek-Místek hostil Krajské sportovní hry seniorů

Frýdek-Místek hostil Krajské sportovní hry seniorů. Jednotlivá družstva se mezi sebou utkala v deseti disciplínách. Atmosféra byla sportovní, přátelská a odlehčená. Nešlo jen o výkon, ale hlavně o pohyb a společné setkání.

Marie Vávrová z Frýdlantu oslavila 100 let, za město jí gratulovala starostka

Rodačka z Frýdlantu nad Ostravicí Marie Vávrová oslavila 100. narozeny. Na malou oslavu ji na radnici společně s dcerou a vnučkou pozvala starostka města Helena Pešatová.

Výtvarná soutěž "ovečka" se letos soustředila na české pohádky

13. května 2025 14:00 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Slavnostní ceremoniál provázel vyhlášení výsledků 11. ročníku výtvarné soutěže O pohár čeladenské ovečky. Ta po své první dekádě doznala změny. Dosavadních deset let děti vždy tvořily na téma spojené s Beskydy, tedy třeba hudba a sport nebo zvířata a rostliny v Beskydech.

Muzeum Beskyd se zapojí do Mezinárodního dne muzeí i Muzejní noci

Muzeum Beskyd se během následujících dní chystá na dvě velké akce. Zapojí se totiž do Mezinárodního dne muzeí a o několik dní později i do Muzejní noci. Chystá se tak bohatý program, speciální prohlídky a zážitky i na místech běžně nepřístupných. Otevřené budou i všechny výstavy.

Na SŠ gastronomie ve Frýdku-Místku proběhl Podbeskydský Ještěr
Vydáno 26. února 2018 18:28, Frýdek-Místek, Marek Remeta
Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb uspořádala regionální soutěž pro žáky oboru Cukrář. Mladí cukráři měli upéct dort na libovolné téma. Jak soutěž probíhala a kdo se stal jejím vítězem, prozradí reportáž.

Ve Frýdku-Místku se uskutečnila regionální soutěže Podbeskydský Ještěr pro žáky oboru Cukrář, který uspořádala Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb.

“Je to čtvrtý ročník Podbeskydského Ještěra. Začínali jsme regionální soutěží a dneska už jsme ve fázi celostátní soutěže. Děláme to z toho důvodu, protože podporujeme právě kreativnost toho oboru, aby žáci mohli soutěžit a aby si to taky mohli užít, protože je to den pro ně,” řekl ředitel SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve F-M Lukáš Smutný

Soutěžící měli připravit slavnostní dort libovolného tvaru na volné téma. Jejich práci i její výsledek hodnotila tříčlenná odborná porota, které předsedala Eliška Dernerová, předsedkyně brněnské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

“Je to jednodenní soutěž pro juniory. Je to úžasná věc. Během časového limitu pět hodin vytvoří dort, který tady potom prezentují. A abychom naplnili všechny smysly, máme ještě i vzoreček na ochutnání. Je tam nastavena váha slavnostního dortu. Letošní rok jsme zvolili bez nějakého tématu, aby byla větší rozmanitost, plus malý ochutnávkový dortík,” uvedla komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR Eliška Dernerová.

Letošní ročník soutěže byl rekordní co do počtu zúčastněných škol. Přihlásilo se dvanáct soutěžících a díky například účastníkům z Přerova, Prostějova, Olomouce a Znojma soutěž překonala regionální rozměr.

Anketa, účastníci soutěže: 1. “Já vytvářím pivoňku z jedlého papíru a doufám, že to bude vypadat hezky. Mělo by to být takové jarní a veselé.” 2. “Bude to Dívka z obrazu. Dám do rámu dort a okolo ho dozdobím lučními květy. Napadlo nás to podle šablony, tak jsme si řekli, že to zkusíme a uvidíme.”

Se Střední školou gastronomie, oděvnictví a služeb spolupracuje také město Frýdek-Místek, podívat se na soutěžící proto přišli i zástupci jeho vedení.

“Já jsem rád, že a území města Frýdku-Místku máme školy, mezi které patří i Střední škola gastronomie, která například pomocí soutěží propaguje řemesla. Ne nadarmo se říká, že řemeslo má zlaté dno, a myslím si, že v dnešní době to platí dvojnásob. Jsem velice rád, že máme dobrou spolupráci s místní gastroškolou, máme několik rozjednaných projektů a jedním z nich by mohlo být využití místní kavárny Radhošť, jako právě takový showroom místní školy, kde by propagovala místní cukrářské výrobky,” řekl náměstek primátora města Frýdku-Místku Pavel Machala.

“Já myslím, že je dobře, že ty soutěže jsou. Opravdu to popularizuje a hlavně ty děti mají možnost si prakticky vyzkoušet to, v čem mohou být potom v životě dobré, takže tady konkrétně, jestli jsou to cukráři a pečou dorty, tak si mohou vyzkoušet, jak ten jejich dort bude vypadat, co na něj potom řeknou jejich kolegové, co řekne veřejnost, takže opravdu to má už velmi blízko k praxi a odtamtud už se jen naučit, jak to potom prodat,” sdělil náměstek primátora města Frýdku-Místku Karel Deutscher.

Vítězkou čtvrtého ročníku se stala studentka pořádající školy Alena Matulová se svým dortem Vítání jara, která tak obhájila své loňské prvenství. Druhou příčku obsadila Miroslava Směšná ze Střední odborné školy obchodu a služeb Olomouc. Tématem jejího dortu byla Dívka z obrazu. Třetí místo patří Veronice Králové z Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm. Všichni soutěžící obdrželi věcné ceny, účastnické listy a vítězové navíc diplomy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000011831/na-ss-gastronomie-ve-frydkumistku-probehl-podbeskydsky-jester